ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Sanayide geriliyoruz”

“Sanayide geriliyoruz”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.26
SANKO AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, GB’ye hazırlanmada
SANKO AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, GB’ye hazırlanmada Gaziantep sanayisi olarak çok geç kalındığını belirterek, sanayicilerin artık uyanmaları gerektiğini söyledi.
Son 4 yıldan bu yana Gaziantep sanayisinde büyük bir gerileme olduğunu ve hiçbir yatırım gerçekleşmediğini kaydeden Konukoğlu şunları söyledi:

“Sanayicilerimiz araştırmacı değil”
“Gaziantep sanayicisi uyuyor. Bu konuda komşu iller bile bizi neredeyse geçmek üzereler. Bir zamanlar Bursa’nın havlusunu bile elinden almıştık. Ama bugün halı sektörü hariç diğer kalemlerde hep geri kalmış durumdayız. Araştırmacı sanayicimiz yok. Örneğin bir kişi bir halı üretse herkes halıcılığa koşuyor, diğeri bir başka iş yapsa herkes ona yöneliyor. Yeni yeni uğraşlar yok. Biz bundan kaybediyoruz. Aslında kimi sermayesini, kimi de bilgisini ortaya koyarak yeni şeyler üretseler çok daha iyi olacak. Konukoğlu sanayicilere örgütlenme çağrısında bulunurken de şöyle dedi:

“Bunun yanı sıra gerek her sektör içinde, gerekse tüm sektörler arasında derhal bir örgütlenmeye gidilmeli. Yani bir şemsiye altında toplanılıp güç birliği oluşturulmalı. Bu ihracatçı bir şirketin bünyesinde olabilir, dolayısıyla küçük olan tek başına fazla bir ihracat yapamayan ya da kredide ve Pazar konusunda zorlanan firmalar için büyük bir şanstır.”

“Antepliler paranın sesini duydukları gibi uyanırlar”
Konuşmacıların rakamlarla ilgili bölümlere fazla zaman ayırması yüzünden oldukça uzun ve sıkıcı geçen toplantının son bölümünde, Abdülkadir Konukoğlu konuştu. Davetlilerin büyük bölümü Konukoğlu’nun konuşmasını bekledi. SANKO Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, “Daha fazla kazanmak için Pazar payımızı artırmamız lazım, bunun içinde birleşmemiz gerek. Bu hem kar oranımızı, hem de yaşama oranımızı daha uzun tutacaktır.” Diye başladığı konuşması büyük ilgi toplayıp salon hareketlenince, Konukoğlu’nun Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası yetkililerine dönerek, “Gördünüz mü?.. Antepliler paranın sesini duydukları gibi uyanırlar” diye müthiş bir kahkaha koptu.

Henüz bu konuda geç kalmış sayılmayız. Sanayide o kadar ilerde olmamıza rağmen, biz bu birliktelikleri oluşturamadık. Ama diğer illerde değil bir, iki-üç tane böyle nitelikte dış ticaret şirketleri oluşturuldu. Bu şirketler ürettikleri mallara pazara buluyor, devletten kredi alabiliyor, hammadde alımında da kendi kendilerine kolaylıklar sağlıyorlar.”
Avrupa ülkelerindeki dev firmalar ile yarışabilmek ve Pazar payı bulabilmek için Türk sanayisinin hem kendini koruması, hem de geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Konukoğlu, aksi halde GB üyelerinin Türkiye’ye ucuz mal göndermeyeceklerini vurguladı.

“Yeni üretim alanları keşfedelim”
“Türkiye’nin üretimini iki katlasanız, Amerika’ya ulaştıramazsınız” diye konuşan Konukoğlu, “Amerika bugün tekstili hemen hemen bırakmak üzere, çünkü onlar teknolojiyi satıp karşılığında da kamyonla mal alıyor. O nedenle araştırmacı olalım, yeni yeni yatırımlara yönelelim Pazar payımızı artıralım” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *