ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sarık köyünde Tifo

Sarık köyünde Tifo
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.06
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.06
Gaziantep'in Şahinbey ilçesine bağlı Sarık Köyü’nde içme suyuna kanalizasyon suyu karışması sonucu baş gösteren Tifo nedeniyle bir çocuk öldü. Şahinbey Kaymakamı Ömer Karaman, köyde hastalığın kontrol altına alındığını bildirdi.
Gaziantep'in Şahinbey ilçesine bağlı Sarık Köyü’nde içme suyuna kanalizasyon suyu karışması sonucu baş gösteren Tifo nedeniyle bir çocuk öldü. Şahinbey Kaymakamı Ömer Karaman, köyde hastalığın kontrol altına alındığını bildirdi.
Karaman, “Köyde bir salgın hastalık olduğu haberinin kendilerine önceki gün geldiğini, bir sağlık ekibi ile birlikte hemen köye gittiklerini söyledi. Belirtiler ve şikâyetlerin hastalığın Tifo olduğunu ortaya koyduğunu belirten Karaman, ilk aşamada ilaç giderleri için 500 milyon lira kaynak aktardık. Tifoya yol açabileceğinden şüphe edilen suyun kullanımını yasaklandı. İlköğretim Okulu'nu iki gün tatil ettik” dedi.
Köyün içme suyuna klorlama yapılmamış, hastalığın yayılmasının köylülerin tutumundan kaynaklandığını ifade eden Kahraman, rahatsızlık ortaya çıktığında köylüler olayı basite almışlar ve bize haber vermemişler diye konuştu. Karaman, muhtarın günlük olarak şebeke suyunu klorlaması gerekirken, bunu yapılmadığını gördüklerini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Ayrıca onun yanında bulunan çeşme suyuna, kanalizasyon şebekesinin karıştığı belirlendi. Köyümüzde 1 çocuk tifodan ölmüş, ilköğretim okulunda görev yapan 6 öğretmenden dördünde de belirtiler görülmüş, öğrencilerin dörtte üçü tifoya yakalanmış. Ancak şu anda her şey kontrol altındadır. Çeşme suyunun kullanımını yasakladı. Bugün yeniden ilaç ve malzeme gönderdik. Bu önlemler hemen alınmasaydı hastalığın boyutu değişebilirdi.
Çevre köylerde de tarama yapıyoruz. Hastalık tüm köye yayıldı. Köyü Muhtarı Mücahit Erdem ise 1090 olan nüfusun taşımalı eğitim nedeniyle 1600’a çıktığını bildirdi. Hastalığın tüm evlerde görüldüğünü, köyde oturanların hemen hemen tamamında ishal, kusma, baş ve boyun ağrısı, karın ağrısı şikâyetlerine rastlandığını anlatan Erdem şöyle devam etti:
“Kaymakamlığa başvurmamız üzerine sağlık ekibi kontrollere başladı. Kanalizasyon şebekesinin içme suyu şebekesine karıştığı belirlendi. Tifo nedeniyle Emine Kalender (13) adlı bir kız çocuğu öldü. Kaymakamlık tarafından Sarık Köyü’ne gönderilen Dr. Yusuf Akan, Köyün büyük bir bölümünde salgın görüldüğünü belirterek, burada tedavi amaçlı olarak bulunuyoruz. İçme suyu şebekesini ve çeşme suyunu kullanmamalarını istedi. Gerekli ilaçları verildi. Tedaviyi sürdürüyoruz.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *