Kapasite kullanımı %30’a düştü
Organize Sanayi yetkililer, Irak Savaşı’ndan ülke ekonomisi ne kadar etkilenirse Gaziantep ekonomisinin de aynı derecede etkilendiğine dikkat çekerek, “Ortada henüz savaş yok, ama savaş hazırlığı var. Buna rağmen tüm sektörler savaşın etkisi altına girdi. Yaklaşık 1:30 aydan bu yana sektörlerde çok ciddi tedirginlik var. Firmalar kapasite düşürüyor. Örneğin tekstil %70 kapasite ile çalışırken, bugün %30’lara kadar düştü. Savaş hazırlığı sektörleri ciddi şekilde etkiliyor. Eğer böyle devam ederse üretim tamamen durur. Henüz fabrikasına kilit vuran yok ama, bu ortamın devam etmesi halinde tesislerin çoğu üretimi durdurur. Çünkü satış yok, ekonomi çok ciddi şekilde etkilenir, bu da insanların yaşamına yansır. Sorunların barışla çözülmesinden yanayız” dedi.
Ekonomi, savaşa kitlenmiş durumda
Irak Savaşı’nın ülke ekonomisine büyük zarar vereceğini belirten yetkililer sözlerine şöyle devam etti: Irak Savaşı konusunda hükümetin ABD’nin yanında yer alacağını açıklaması, ABD’ye daha da umutlandırdı. Ancak, Birleşmiş Milletler kararı olmadan savaşın içinde yer almak yanlış olacak. Savaşın söylentisi bile insanları tedirgin etmeye yetiyor. Ekonomi savaşa kitlenmiş durumda. Olası bir savaşta ekonomik bir zarar görecek. Bunu şimdiden yaşıyoruz. Orta Doğu ihracatında sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Yatırım yapacak insanlar, acaba yarın ne olacak diye haklı olarak beklemek zorunda kalıyor. Savaş durumunda, sadece ekonomi değil insanlıkla büyük zarar görecek. Bu yüzden barış girişimi sonuna kadar devam ettirilmelidir.
Küçük esnaf tedirgin
Esnaf Odaları Birliği eski Başkanı Ökkeş Özpolat da esnafın halen körfez krizinin verdiği zararlarından kendine gelemediğine belirterek, “Esnaf perişan halde. Eski iş kapasitesini halen yakalayamadı. Gaziantep bölgede geçiş noktası, savaş olması esnafı fena etkiliyor. Böylece körfez krizi ve ülkemizde devam eden krizin ardından şimdi savaş hazırlıkları küçük esnafı bitiriyor. Esnaf vergisini, kirasını, elektriğini, suyunu ödeyemez durumda. Çoğu iş yeri kapatıldı, işçilik yapıyor. Yılların ustaları kapı kapı iş arıyor” diye konuştu.
Nakliye sektöründe teker dönmüyor
Nakliyatçılar Odası Başkanı Mustafa Soysal, savaş beklentisi nedeniyle sektörlerin kapasiteyi düşürdüğünü belirtti. Piyasada büyük bir durgunluk var. Teker dönmüyor, esnaf ayda bir işe çıkmıyor. Çok perişan haldeyiz. Kriz yalnız üretim yapan sektörleri değil beraberinde bizi de vurdu. Çünkü üretim ve ihracat olmazsa satış olmaz, biz hangi malı taşıyacağız” diye konuştu.