ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Solda bütünlük CHP çatısı altında olacak”

“Solda bütünlük CHP çatısı altında olacak”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.17
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.17
Siyasi partilerin milletvekili adayları ve temsilcileri seçim sonuçlarını değerlendirdi
Siyasi partilerin milletvekili adayları ve temsilcileri seçim sonuçlarını değerlendirdi. Bazıları sonuçtan memnun olurken bazıları buna karşı çıkıyor. Devlet Bakanı ve CHP Gaziantep Milletvekili adayı Abdülkadir Ateş: “Seçmen böyle takdir etti böyle oldu. Ama biz yinede böyle bir sonuç beklemiyorduk. Çok daha iyi sonuç bekliyorduk. Fakat bir takım yanlışlıklar sonucu oylarımız HADEP ve DSP’ye kaydı. Burada adayları atama ile belirleme öyle belirgin bir rol oynamadı. Çünkü ön seçim yapılan yerlerde de aynı sıkıntılar görüldü. Onun için tüm bunları genel merkezde değerlendirip yanlışların bir an önce telafisine gitmemiz gerekiyor. Zaten DSP öyle abartıldığı gibi sonuç elde etmedi. Aldığı oyların büyük çoğunluğu da kendinin gerçek oyu değil, tepki oyu. Bunlar ilerde yeniden CHP’ye kayacaktır bundan da eminiz ve solda bütünlük er geç CHP çatısı altında gerçekleşecektir. CHP belli bir geçmişi olan kalıcı ve köklü bir partidir. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarda çok daha etkin bir rol oynayacağız. Bu aşamadan sonra olağanüstü kurultayın gündeme geleceğini sanmıyorum. Çünkü biz SHP-CHP bütünleşmesinden sonra baskın bir seçime gittik. Aldığımız oy öyle düşük sayılmaz. Ama eğer yine de olağanüstü kurultay gerekirse buna partinin yetkili kurulları karar verecektir.”

RP ile diğer partilerin koalisyona temkinli yaklaştığı, hatta istemedikleri yönünde açıklamaları da samimi bulmayan Ateş şöyle devam etti:
“Ben bu tür açıklamaları gayri ciddi buluyorum. Çünkü onların biri birilerinden farkı yok. Onun için rahatlıkla anlaşılabilirler. Naz yapıyorlar. Çünkü gerek DYP, gerek ANAP hem laikiz diyorlar, hem de gidip tarikat şeyhleri ile birlikte oluyorlar. Onun için DYP’de, ANAP’ta RP ile koalisyon yapacaktır. Çünkü birbirleri ile farkları yoktur.”

“Bu seçim sistemi oylarımızı böldü”
RP İl Başkan Vekili Abdül Cabbar Özkara: “Her şeyden önce biz beklediğimiz oranda oy aldık. Sonuçtan mutluyuz. Ancak önceki seçim sistemi ile gidilseydi Gaziantep’ten 9-0 galip çıkardık. Onun için seçim sisteminin sıklıkla değişmesi hem bize hem de ülkeye bir yarar getirmiyor. Bir sistem belirlenmeli, hep onunla seçime gidilmeli. Ayrıca seçimlerde birinci parti olmamız nedeniylede hükümeti kurma görevi demokrasinin gereği bize verilecektir. Partimiz uyumlu ve çerçevesi belli bir koalisyon kurarak iktidarı yürütecektir. Bu konuda bütün partilere kapımız açıktır. Ama onların bize kapılarını kapatmalarını doğru bulmadığımız gibi bu da asıl onların bağnaz olduklarını göstermektedir. Çünkü biz legal partiyiz. Demokrasinin gereği varız.”

“Beklediğimiz sonucu alamadık”
ANAP Gaziantep 1. Sıra Milletvekili Adayı Mustafa Taşar: “Umduğumuz bir sonuca ulaşamadık. Bizim asıl hedefimiz tek başına iktidar olmaktı ama seçmen böyle uygun gördü böyle oldu. Onların bu kararına da saygılıyız. Ve biz bu sandıktan çıkan sonucu bir mesaj olarak değerlendirip gereğini yapacağız. Diğer partilerde aynı değerlendirmeyi yapmalı. Ancak sisteminin dışındaki RP haricinde de birinci parti olmamız bizi sevindirdi. Koalisyon olayına gelince RP sisteminin içine girerse olur. Ancak bu haliyle olmaz. Ayrıca sistemin içindeki partiler ile şartların gerektirdiği ölçüde koalisyonlar yapılabilinir.” ANAP 2.sıra Milletvekili Adayı Ünal Yaşar: “Bu, seçimler seçim öncesi, Türkiye’de yaşanan istikrarsızlığın sandığa yansımasıdır. Seçmen tek partiye iktidar yetkisi vermediğine göre konuda tam aydınlanmamış demektir. Onun için ortadaki bu istikrarsızlığın kaldırılması gerek. Türkiye’yi büyük problemler beklemektedir. Bu nedenle bir an önce istikrarla bir koalisyon hükümeti kurularak sorunların üstesinden gelinmeli. Çünkü tek başına hiçbir parti hükümet kuramıyor. Ayrıca bu kadar sorun varken yeni bir seçim gündeme getirmek yanlış olur. Ben bu aşamadan sonrada DYP-ANAP bütünleşmesi olacağı kanaatindeyim. Çünkü taban böyle istiyor ve bizi buna zorluyor. ANAYOL olmaz ben buna karşıyım ama taban bu partileri bileştirecektir.

“ANAYOL artık kaçınılmaz olmuştur”
DYP Gaziantep 1.sıra Milletvekili Mehmet Batallı: “Her şeyden önce biz özellikle Gaziantep’te hiçte beklemediğimiz bir sonuçla karşılaştık. En kötü ihtimalle biz burada iki milletvekili çıkartırız diye düşünüyorduk ama olmadı. Ne yapalım seçmen böyle istedi, hayırlısı. Bu sonuca göre seçmen ANAYOL’da ısrarlı olduğunu gösterdi. Bu mutlaka olmalı. RP ile koalisyon düşünmüyoruz. Olursa ANAYOL olmalı.

“Üzüntülüyüz”
MHP Gaziantep 1.sıra Milletvekili Adayı Abdül Haluk Çay: “Aslında ben kazandım, fakat partimiz ülke barajını aşamadığı için kaybettik üzüntülüyüz. Başta ANAP, DYP ve HADEP gibi partiler medyayı ve iş çevrelerini arkalarına alarak MHP’yi hedef haline getirdiler. Bunun yanı sıra antidemokratik bir seçim sistemi ile seçimlere gidilmesi vb nedenler oylarımızı olumsuz yönde etkiledi. Fakat ben bu meclis aritmetiğine göre uyumlu bir hükümeti sırtlamak ateşten gömlek. Partilerin koalisyona yanaşacaklarını sanmıyorum, zaten yarın ANAP’ta kopmalar başlayacak. DYP ve ANAP bir araya gelseler bile kuramıyorlar. Ayrıca RP’ye de yanaşmıyorlar. Yani ülke bir çıkmaza daha girdi. Onun için çok kısa bir sürede tekrar seçime gidileceği kanaatindeyim. Ama biz yolumuza devam edeceğiz. DYP ile ittifak yapmadığımıza da pişman değiliz. Amacımız milletvekili olmak değil ülke sorunlarına çözüm bulmaktır.” YDH 1.sıra Milletvekili Adayı Ahmet Şahap Ünlü: “Baskın bir seçim oldu. Hazırlıksız yakalandık. Seçimlerin antidemokratik olmasının yanısıra henüz yeni bir parti olmamıza rağmen bizden çok eski olan İP, MP, YDP, YP gibi partileri geçtik. Bu büyük bir başarıdır. Biz fazla oy bekliyorduk ama bunları dikkate aldığımızda geldiğimiz yer hiçte küçümsenmeyecektir. Ayrıca biz hiçbir miras üzerine de oturmadık. Ve bu kadar çirkin pazarlıklar olmasına rağmen seçmen yinede bunlara rağbet etmedi. Bugün kararsızların sayısı en fazla oy alan partininkinden daha fazla. Fakat şu bir gerçek Türkiye seçmeni aşırı uçlara itibar etmemiştir. Ülkenin çok ciddi sıkıntıları var. Bunlarında uyumlu bir koalisyonla çözülmesi gerek. Ama biz ülkenin sorunlarının demokratik yollarla çözüleceğine inanıyoruz. Ve bunu iddia ediyoruz. Ayrıca bu seçim sistemi değişmeli, baraj kalkmalı her milletvekili adayı aldığı oyla seçilebilmeli. Şunu da vurgulamadan geçemeyeceğim, eğer bu seçim normal olup hazırlıklı olduğumuz bir seçim olsaydı, ANAP’la ittifak arayışında da bulunmasaydık belki sonuç hiçte böyle olmazdı.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *