ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tütüncüler: “Makul düzeyde anlaşılmalı”

Tütüncüler: “Makul düzeyde anlaşılmalı”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
Belediyeler kısıtlı ekonomik imkanları, sendika ise yaşam koşullarının ağırlığı nedeniyle diretiyor Taviz yok!..
Belediyeler kısıtlı ekonomik imkanları, sendika ise yaşam koşullarının ağırlığı nedeniyle diretiyor
Taviz yok!..
Genel-İş Sendikası 9. Bölge Başkanı Kapşıgay. Büyükşehir ve Şehitkâmil Belediye başkanlarının inatçı tutumları yüzünden her iki işyerinde grev aşamasına geldiklerini söyledi.
1996 yılına ait Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine sendika olarak gerekli özveride bulunarak en uygun şekilde çözüme bağlanması için uğraş verdiklerini belirten DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 9. Bölge Başkanı Kemal Kapşıgay, “Her iki işyerinde de işverenler TİS’e hiç samimi yaklaşmadılar. Biri yüzde 10, diğeri yüzde 15 ücret teklifinde bulundu. Şu şartlar altında böyle bir teklifte bulunmak insanlıkla bağdaşır mı hiç? Bunlar resmen işçilerle alay ediyorlar” şeklinde konuştu.

Tıkanan TİS görüşmeleriyle ilgili olarak dün sendikada bir basın toplantısı düzenleyen Kapşıgay, her ikiye belediye yaklaşık 2 aydan bu yana sürdürdükleri TİS görüşmelerinin, belediye başkanlarının inatçı tutumu nedeniyle bağıtlanamadığını, daha sonra tarafları uzlaştırmak amacıyla devre giren Bölge Çalışma Müdürlüğü’nün görevlendirdiği arabulucunun da çözüm getiremediğini belirterek şunları söyledi:
“Tarafsız arabulucuların raporları bize 10 gün içinde gelir gelmez, 6 iş günü içinde her iki işyerinde grev kararı alacağız. Bu kararı iki ay içinde uygulamaya geçireceğiz. Ancak bu sırada işverenlerle görüşmelerimizde devam edecek. Biz sorunun masa başında çözülmesinden yanayız. Grev sevdalısı değiliz, fakat bizi bu aşamaya işverenlerin dayatmacı tutumları getirdi. Bugün DİE’nin resmi açıklamasına göre, enflasyon yüzde 80 dolayındayken, işveren bize yüzde 30 gibi yıllık bir ücret teklif ediyor. Bu işçiyle resmen alay etmektir. Dolayısıyla greve gidilmesinin tek sorumlusu işverenlerdir. Halkımız bu gerçeği bilsin. Yarın hizmetler aksadığında işçiye değil işverene sitem etsinler. İşverene tepki göstersinler. Biz hizmetlerin aksamasına taraf değiliz. Aksine hizmet etmekten guru duyuyoruz.”

İşverenlerin işçiye net ödedikleri ücretleri kamuoyuna yanlış aktardıklarını kaydeden Kemal Kapşıgay konuşmasına şöyle devam etti:
“Bugün 5 yıllık bir işçi 9 milyon 308 bin, 10 yıllık işçi 9 milyon 735 bin, 15 yıllık bir işçi ise 10 milyon 256 bin lira maaş alıyor. Niye bunu çarptırıp bir işçi 25 milyon, 30 milyon lira maaş alıyor diye yalan yalnız açıklamalarda bulunuyorlar. Doğruyu niçin söylemiyorlar?

Tütüncüler: Menkul düzeyde anlaşılmalı”
Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hayri Tütüncüler, greve gidilmesine taraftar olmadıklarını, sorunun uzlaşma içerisinde makul bir şekilde çözümünden yana olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Grev elbette iyi bir olay değil. Fakat belediyenin mevcut gelir ve giderlerini iyi dengeleyip ona göre bir ücret artışında bulunması gerek. Aksi halde ölçüsüz yapılan bir sözleşme ilerde maaş ödeyememe sıkıntısı gündeme getirir. Bu hiç hoş bir olay değil. Kısacası bu sorunu her iki tarafında uzlaşarak makul bir düzeyde sonuçlandırılması gerek.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *