ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Yabancılar için cazip bir ülke!”

“Yabancılar için cazip bir ülke!”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.25
Federal Almanya Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Reiner Möckelmann, “Gümrük Birliği’ne giren Türkiye,

Federal Almanya Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Reiner Möckelmann, “Gümrük Birliği’ne giren Türkiye, yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke. Türkiye’deki ucuz işgücü ve yetişmiş eleman maliyeti yüzde 20’lere düşürüyor” diye konuştu.
Gaziantep Ticaret Odası’nın üyelerini Gümrük Birliği konusunda bilgilendirmek için düzenlediği “Gümrük Birliği sonrası Türk-Alman ticaret ilişkileri” konulu toplantının açılışında konuşan GTO Başkan Vekili Ali Şahindal, Türkiye^nin Gümrük Birliği’ne girmesine rağmen, hala “Türkiye hazır mı-değil mi?” şeklinde tartışmaların devam ettiğini belirterek, “Türkiye Gümrük Birliği’ne hazırdır. Ve de girmiştir. Artık bu konu kapanmıştır, tartışılmaması gerekmektedir. Geri dönüş de mümkün değildir” dedi. Şahindal, Alman İşadamlarını Gaziantep’e yatırım yapmaya çağırdı.

Gaziantep Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Federal Almanya Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Möckelmann, büyük firmaların Gümrük Birliği’ne uyum sağlanmasının daha kolay olduğunu belirtirken, “Mesela TOFAŞ’ TAN örnek verelim. 5 yıl önce bir TOFAŞ marka otomobile binen, daha sonra Mercedes kullanan biri aradaki teknolojik farkı anlardı. Şimdi TOFAŞ ürettiği Tempra ile Gümrük Birliği’ne uyum sağladı. Esas sorun küçük ve orta ölçekli işletmeler içindedir” diye konuştu.

Türkiye’de üretim yaparak ihracatı yapmanın Almanya için çok daha cazip olduğunu vurgulayan Möckelmann, Türkiye’de işçilik çok ucuz ve yetişme eleman var. Bunlar maliyetlerin büyük ölçüde düşmesine neden oluyor. Bu nedenle Türkiye yabancı yatırımlar için cazip bir ülke. Toyota da buradan hareket ederek otomobillerini Türkiye’de üretip, Avrupa’ya pazarlıyor” şeklinde konuştu.
Gaziantep ile Almanya arasındaki ticari ilişkilere değinen GTO Başkan Vekili Ali Şahindal, 1995 yılında kentimizden Almanya’ya toplam 12 milyon 610 dolar ihracat yapıldığını, ihracat kalemlerinde ilk sırayı 8 bin 650 dolarla tekstil ürünlerinin aldığını söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *