ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yeni bir dönem

Yeni bir dönem
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.15
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.15
Batallı: “GB Türkiye için bir ihtiyaçtır. Birlikten her iki tarafında menfaatleri vardır.
Batallı: “GB Türkiye için bir ihtiyaçtır. Birlikten her iki tarafında menfaatleri vardır. Oylamanın Türkiye lehine olacağını tahmin ediyorum. Gümrük Birliği AT’ye girmemizi kolaylaştıracak.”
Çelikel: “Ekonomik ve siyasal yöne faydası vardır. Türkiye’nin Avrupa ile bütünleşmesi, insanların gelir düzeyinin yükselmesi Gümrük Birliği ile mümkündür.”
Şahindal: “Yıllardır biz bu özlem içindeyiz. Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne hazır olmadığı şeklindeki görüşleri kabul etmiyorum. Zamanla bazı zorluklar çıksa da aşılacaktır.”
Özpolat: “Esnafa devlet yardımcı olmalı. Elinden tutmalı. Küçük esnaf ve sanatkâra ihracat konusunda devlet önderlik yapmalı. Böylece üretilen mamuller Avrupa pazarlarına ulaşır.”
Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor. Bütün gözler Gümrük Birliği ilgili oylamaya çevrildi. Bugün yapılacak oylama sonucunda, bir aksilik çıkmazsa Türkiye ve Gümrük Birliği’ne girecek. Gaziantepli politikacı ve iş çevreleri Gümrük Birliği’ne, olumlu yaklaşıyorlar. Gümrük Birliği’ne girilmesi ile bir sanayi kenti olan Gaziantep’te üretilen mamullerin dünya pazarlarına sunulacağı ifade ediliyor.
Diğer taraftan Gümrük duvarlarının kalkması ile tekstil sektörünün hammadde teminindeki sıkıntıları da sona erecek.

DYP Gaziantep Milletvekili Batallı: “Gümrük Birliği zorunluluktur”
“Türkiye’nin büyük menfaati var. GB Türkiye için bir zorunlu ihtiyaç. GB’ye girdiğimizde Avrupa devletleri ile bütünleşmiş olacağız. GB bir yandan da Avrupa Topluluğu’na girmemizi kolaylaştırır. Türkiye 60 milyon nüfuslu büyük bir devlet. Hal böyle olunca bizim orda menfaatimiz vardır. GB ile birlikte bizim sanayimiz Avrupa’ya, Avrupalı da bize taşınacaktır. Dolayısıyla bundan tüm Türkiye halkı yararlanacaktır.”

CHP İl Başkanı Metin Çelikel: “Türk insanının yaşam standardı yükselecek”
“Ben olaya hem siyasal hem de ekonomik yönden bakmak istiyorum. Gümrük Birliği Çağdaş Uygarlık düzeyine ulaşma hedefinin önemli kilometre taşlarından biridir. Türkiyeli insanın yaşam standardını değiştirecek, batı normlarına uygun bir yaşam düzeyimizin olması sağlanacak. Milli gelirimiz artacak, ilmin ve teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanma olanağımız olacak. Aynı zamanda çoğulcu ve katılımcılığın ön planda tutulduğu demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile hayata geçirileceği bir siyasal ortama doğru yol almış oylamasında Türkiye lehine sonuç çıkacağı ümidindeyim. Zaten ülkemiz için başka alternatif yok. Türkiye batı dünyası için tercihini yapmıştır. Bunu değiştirmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir.”

GTO Başkan Vekili Ali Şahindal: “Gaziantep için çok iyi olacak”
“Türkiye’nin GB’ye hazır olup olmadığı gibi objektif değerlerden ziyade, işe bir yerden başlamak gerekiyordu. Biz asırlardan beri Avrupa’ya girmek ve Avrupa ile bütünleşmek, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile birlikte olmak istiyorduk. Bu nedenle bugün bu kapı açılmıştır. Şimdi biz bu kapıdan girdikten sonra zorluklar olmayacak mı, olacak hem de çok büyük zorluklar olacak, ama başında dediğim gibi bu işe bir yerden başlamak gerekiyordu. Buda yapıldı. Ben bizim halkımızın GB ile doğacak bazı zorlukları aşacağına da inanıyorum. Bizim esas hedefimiz olan Avrupa Birliği’ne gireceğimize inanıyorum. Sanayicimiz ve iş adamımız kendi alanında çok büyük mesafeler kat etti. Onun için bizim sanayicilerin bu işin üstesinde çok rahatlıkla geleceklerine inanıyorum. Gaziantep olarak bizim Avrupa Birliği’nde yarışacağımız en büyük sektör tekstildir. Bu alanda Türkiye’de belli bir yerimiz var. GAP’ın devreye girmesi ile bu etkinliğimiz daha da artacak.
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ökkeş Özpolat: “Esnafın elinden tutulmalı”
“Küçük esnaf ve sanatkâr olarak Gümrük Birliği’ne girerken devletten de bazı isteklerimiz var. Bunlar esnafa önderlik edilmesidir. Yani esnafın nasıl üretim yapacağı, ürününü nasıl yurtdışına pazarlayacağı konusunda devletin yardımcı olmasını istiyoruz. Esnafımızın üreteceği mamullerin kolaylıkla Avrupa pazarlarında müşteri bulacağını tahmin ediyoruz.”

RP Gaziantep Milletvekili adayı Kahraman Emmioğlu: “GB’ye karşıyız”
“GB’ye kesinlikle karşıyız. Zira GB basit bir gümrükleri sıfırlama hadisesi değil. Doğrudan doğruya Avrupa’da GB’nin ilgili organlarında, yani bizim bulunmadığımız yerde bizimle ilgili kararlar alınacak, bir birliktir. Yani egemenliği bir nevi kaybetme durumundayız. Herkesin de bildiği gibi ekonomi ile politika yan yanadır. Ülkenin lehinde aleyhinde çıkarına aykırıda olsa GB’nin yetkili organlarında kararlar verilecek bizde buna uymak zorunda olacağız. Ve bunu da isteyecekler mecbur kılacaklar. Böyle olunca da bizim egemenliğimiz ortadan kalkacak. Siyasal alanlardan da hiçbir şeye faydası olmaz. Aslıda siyasal sorunları bizim çoktan halletmemiz gerekti. Fakat ülkemizdeki basiretsiz, tutarsız hükümetler yüzünden bu sorunlar bugünlerde geldi.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *