Suların kaynatılmadan içilmemesi, sebze ve meyvelerin iyice yıkandıktan sonra yenilmesi tavsiye ediliyor. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte çocuklardaki ishal olayına dikkat çekiliyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte barsak enfeksiyonlarının görülebileceği ihtimali kuvvet kazanıyor. Geçen yıllarda salgın halinde görülen barsak enfeksiyonlarında 4566 kişi hastalandı. Su kaybı sonunda ölümlerin olmaması için hastanelerde alınan tedbirler ölüm vakalarını azalttı.
Barsak enfeksiyonlarının en çok mikroplu sularla, mikrop taşıyan (portör) insanlarla çevreye yayıldığı açıklandı. Tarlaların, mikroplu Alleben deresinin sularıyla sulanması, yetişen sebzelerin aynı suda yıkanmasının barsak enfeksiyonlarının önlenmesi konusunda alınan tedbirleri bir anda yok ettiği vurgulandı. Mikrop taşıdığı halde hastalanmayan, hasta olduğunu bilmeyen (portör) kişilerin tespiti için çevre sağlığı tarafından geçen yıl 300 şüpheli kişi kontrole tabi tutuldu. Bunların çoğunun portör olmadığı belirlendi. Buna rağmen tespit edilemeyen birçok portörün bulunabileceği yetkililer tarafından ifade edildi.
Barsak enfeksiyonlarına karşı dayanıksız bulunan çocukların hastalığa yakalanmaması için Milli Eğitim Sağlık Eğitim Merkezi doktorları tarafından okullarda eğitim çalışmaları yapıldı. Devamlı uyarılara rağmen en çok hastalık yine çocuklarda görüldü. 3536 kişi bulaşıcı hastalıklardan korunmak için eğitime tabi tutuldu. Bu yıl bulaşıcı barsak enfeksiyonunun yaygın hale gelmemesi için yurttaşların dikkatli davranması gerekiyor. Sular kaynatılmadan içilmemeli. Sebze ve meyveler mutlaka iyice yıkanmalı, imkan bulunduğu takdirde klorlu suda birkaç saat dinlendirilmeli. İshal görülür görülmez, kusma ile birlikte olduğu takdirde derhal hastaneye götürülmelidir.