ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Canlı hayvan ihracatçıları neler bekliyor?

Canlı hayvan ihracatçıları neler bekliyor?
YAYINLAMA: 11 Eylül 2024 / 10.06
GÜNCELLEME: 11 Eylül 2024 / 10.06

Defterdar Veysi Barsbay’la konuştuk

Barsbay: “Nakliye tezkeresi konusunu inceleyip, yetkililere başka çözüm yolları götürebiliriz” diyor.

NAZAN HIDIROĞLU

Bir süredir canlı hayvan ihracatının sorunlarını SABAH’ta dile getirmeye çalışıyoruz.

Bu güne kadar ihracatçılarla görüştük, ilgili yetkililerle bir açık oturum yaptık. Araştırmalarımız ihracatın bazı noktalarda düğümlendiğini gösteriyordu. Yakınılan, engellerle karşılaşıyoruz denilen Maliye, İl ve belediye veteriner müdürlükleri, banka ve gümrüklerdi. Uygulamalara daha objektif bakabilmek için ilgili yetkililerle de görüştük. Kendilerini ilgilendiren sorularımızı yönelttik.

Önce Maliyede karşılaşılan güçlüğü, konuyla ilgili kısmı İhracatçılar Birliği genel sekreterliğinin Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına gönderdiği rapordan aktarmak istiyoruz. Sorun şöyle toparlanıyor

 -Nakliye tezkeresi kaldırılmalı: Gaziantep, İslâhiye, Habur veteriner teşkilatları, sağlık raporu verirken nakliye tezkeresi adı altında esası alış faturalarının vergi dairelerine ibrazı ile, vergi daireleri tarafından onaylanan belge istemektedir. Görünürde alış ve satışların vergi daireleri tarafından kontrolü gibi görünen bu belge kanaatımızca lüzumsuzdur. Zira vergi daireleri ihracatla ilgili bütün bilgileri kendilerine bağlı olan gümrük dairelerinden öğrenebilirler veya veteriner teşkilatlarından ihraç edilen hayvanlarla ilgili bilgileri resmen alabilirler.

Nakliye tezkeresi almak için fatura beklenmektedir. Fatura ise ödemeden sonra elimize geçtiğinden hayvanları 10 gün bekleme durumu olmaktadır. Bu maddi külfet yüklemekte, taahhütlerin yerine gelmesi geciktiğinden döviz kaybına neden olmaktadır.» diye belirtilmektedir.

Defterdar Veysi Baybars'a yukardaki bilgiler ışığında sorumuzu yönelttik.

-Tüm ihracatçılar nakliye tezkeresinden yakınmaktadır. Uygulamada vergilendirme amacıyla bu yol takip edilmektedir. Bu yol dışında başka takip yönleri olamaz mı? Örneğin canlı hayvan ihracatında merkez bankasından alınacak yüzde 2 primle fatura veya müstahsil makbuzu ibraz edilme zorunluluğu vardır. Acaba bu veya gümrük vs. gibi kuramlardan takip yapılamaz mı?

 -Bu konu bizim yetkimizde değil. Maliye ve Gümrük Bakanlığının kararı ile değişecek bir konudur. Karar bir yasayla gelmiş, gene bir yasayla gitmesi mümkündür. Daha ön ce sayın Valimizin de bulunduğu bir toplantı da bunun kaldırılmasını istedik. Sorun yarattığını biliyoruz. Ancak çok ilginç durumlarla karşılaşıyoruz. Malı getiren kişiler naylon fatura getirebiliyorlar. Gerçekte olmayan kişiler adına fatura kesenlerle karşılaşıyoruz. Bu bakımdan nakliye tezkeresine bir yerde gerek oluyor, bir bakıma da soranlar yaratıyor

-Mükelleflerinizle ilişkileriniz sırasında size yakınmalar oluyor mu? Kontrol için sizin aklınıza gelen başka bir çözüm yolu yok mu?

-Yakınmalar oluyor. Çözüm önce de söylediğim gibi Bakanlığın karan ile olur. İl genelinde bir şey yapılamaz. Ancak gümrüğün olduğu illerde başka uygulamalara gidilebilir. Bakanlığa öneri götürebiliriz.

-Özet olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj verebiliriz?

-Bu konuyu detaylı olarak inceleyeceğim. Teknisyen arkadaşları toplayıp, görüşlerimizi, önerilerimizi hazırlayıp, vilayet makamına sunacağız. Bürokrasiyi azaltıcı yönde yeni uygulamaları düşünebiliriz. Valiliğe sunacağımız önerileri size de hemen bildireceğim.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *