ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Dışa bağımlı olmamıza rağmen gereksiz çok sayıda ilaç verilmesinden yakınılıyor

Dışa bağımlı olmamıza rağmen gereksiz çok sayıda ilaç verilmesinden yakınılıyor
YAYINLAMA: 13 Kasım 2023 / 14.23
GÜNCELLEME: 13 Kasım 2023 / 14.45

Şehri semt semt ve ev ev taradık... Kentimizde çocuklar nasıl büyüyor?

Hatice Nur Beyaz

Gaziantep’te 0-6 yaş grubundaki çocuklar nasıl eğitiliyor? Nasıl besleniyor? Nasıl büyüdüler inceledik, araştırdık…

0-6 yaş grubuna dahil çocuklarla ilgili araştırma yaptık.

Ülkemizde son yıllarda ana-çocuk sağlığı ile ilgili çalışmalarda bir kımıldanma görülmektedir. Ancak bizim konuyla ilgili araştırmamız yalnızca Gaziantep ili ile sınırlı olacaktır. Biz önce kendi şehrimizin durumunu bilerek ve belirleyerek bu konuya açıklık getirmek çabasındayız. Bu arada hanımlarla sorunlar üzerinde durduk.

Her şehrin kendine özgü yapısı olduğu gerçeğinden hareket ederek Gaziantep’teki araştırmalarımızdan şu verileri çıkardık:

Şehir merkezine fazla uzak olmayan bir semt, Hoşgör: Semtin başlangıcındaki sokaklarda oturan ailelerin kapılarını çaldık. Onlarla konuştuk. İlk konuk olduğumuz ev güzel görünen apartmanlardan biri.

Bizi karşılayan genç bir bayan ve orta halli bir aileye mensup.

-iyi günler, 0-6 yaş grubundaki çocuklar üzerine araştırma yapıyoruz

-Benim iki çocuğum var. Kızım beş, oğlum bir buçuk yaşında. İlkokul öğretmeniyim. Hamileliğimin ilk aylarından başlayarak sürekli doktor kontrolü yaptırdım. Çocuklarımın beslenmelerine özellikle dikkat ediyorum. Sık sık sağlık kontrollerini yaptırıyorum. Önceleri büyük kentlerden biri olan Ankara’da oturuyorduk. Buradaki sağlık hizmetleri daha iyiydi. Burada ise birçok aksaklıklarla karşılaştık. İnsan burada çocuğunu doktora götürünce hemen hasta mı neyi var? diye soruyorlar. Çocukla bilinçli bir şekilde ilgileniyorum. Yerinde ve gerektiğinde muayeneye yaptırıyorum. Sağlık eğitim merkezlerinde görev yapanların çoğunluğunu pratisyen hekimler oluşturuyor. Gereksiz yere fazla ilaç yazıldığından evde ilaç deposu oluşuyor. Bundan dolayı insan ister istemez mütehassısla pratisyen bir doktoru aynı kefeye koyamıyor. Devlet hastaneleri ise çok kalabalık. Görev yapacak eleman ve personel yetersiz. Bu olumsuz gerekçelerden dolayı özel doktora gittiğimizde ilaç parası sorun yaratıyor. Hastaneler ve sağlık konusuyla ilgili olarak açılan yerler bu nedenlerden dolayı amacına ulaşamıyor. İlaç konusunda şunu da belirtmek isterim. İlaç sanayimiz dışa bağımlı. Size bir sürü kullanılmayan ilaç gösterebilirim. Yani özet olarak söylemek gerekirse ister özel ister devlet kuruluşu olsun bu konuda aradığımızı bulamıyoruz. Özel yerlerde ver parayı al reçeteyi düşüncesi hakim. Verdikleri ilaçları kullansak sağlam yerine hasta olacak çocuklarımız.

Arkadaş edinmeleri konusunda belli bir tavır izledim. Herkesle arkadaş olmalarını engelledim. Galiba hatalı bir davranış oldu. Önceleri çok atılgan ve konuşkan olan kızım şimdi konuşmaya bile çekinen ve içine kapanan bir çocuk oldu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *