Mevsimi nedeniyle piyasada bol miktarda satılan taze peynirlerden Brusella hastalığının görüldüğü bazı kişilerin doktor muayene hanelerinde bazılarının da Devlet Hastanesinde tedavi gördüğü yolunda gazetemizde yayınlanan haber halkımızın ilgisini çekmekte devam ediyor.
Okurlarımız bizi arayarak hastalık hakkında çeşitli bilgiler almak istediler sorular sordular. Okurlarımıza gerçek ve geniş bilgi verebilmek için konunun uzmanları ile konuştuk. Aldığımız bilgileri okurlarımıza sunuyoruz.
Bakteriolog Dr. Mehmet Kutlar Hastalık mikrobu hakkında şunları söyledi: “Brusella hastalığının mikrobu, mikrop cinsinden küçük bir basildir. Hayvan sütlerinden bulunur. Bu mikrop süt ve mamullerinden insanlara geçer. Örneğin iyi kaynatılmış sütten yapılan taze peynir, kaymak ve tereyağından geçer. Özellikle bu mevsimlerde taze peynirlerden çok geçer. Çünkü ilimiz dışındaki yörelerden gelen taze peynirlerin çoğu iyi kaynatılmamış sütlerden yapılıyor. Sonra sanırım yapım yerleri de fazla düzenli ve sıhhi değil. Bu nedenle hastalık taze peynirlerden fazla geçebiliyor. Bu peynirlere çok dikkat edilmeli hatta yenilmemelidir”
iç Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahmet korkut Tahaoğlu da hastalığın teşhis ve tedavisi konusunda şu bilgileri verdi: “hastalığın ilk anda teşhisi oldukça güçtür. Çünkü başka hastalıklar da görülen yüksek ateş aşırı terleme halsizlik iştahsızlık bulantı kabızlık ile hasta bize gelir. İlk anda bu belirtileri brusellaya bağlamak güç olur. Çok iyi bir tetkik ister. Tetkikle birlikte tedavi de başladığından tam teşhis biraz zaman alır. Teşhisten sonra da tedavi biraz uzar. Bu uzamadan da hastanın vücudu zayıflar. Bu zayıflama da başka hastalıklara zemin hazırlar. İyi bir tedavi ile hastalık geçer. Bu hastalıktan ölüm olayı görülmez. Hastalığa yakalanmamak için sütler kaynatılmadan içilmemeli. Dedi.