Dolar arttıkça elektriğe sessiz sedasız zam yapılıyor. Ayda 60 kilovat yakan bir ev 19 liradan para öderken, 300 kilovat yakan başka bir ev 34,5 liradan ödeme yapıyor. Bu fiyatlara yüzde 10 KDV ve yüzde 3,5 da TRT payı ekleniyor.
Elektrik faturalarının bankalara yatırılması sırasında meydana gelen uzun kuyruklar, vatandaşların çektikleri çile, fazla gelen elektrik faturaları, kaç kilovattan sonra daha fazla elektrik parası ödendiği ve diğer sorunları Kahraman Gazi TEK il işletme müdürü Cemil Bozkurt'la tartıştık. Edindiğimiz bilgileri ve tavsiyeleri veriyoruz.
Bozkurt, ilk olarak enerji tasarrufunu dile getirdi. İki lambadan birisinin mutlaka sön dürülmesi gerektiğini vurgulayarak: «Aydınlatmada ve TV de kullanılan elektrik tutarı ayda 60 kilovatı geçmez. Bunun için de kilovat başına 19 lira ödenir. Elektrikli ısıtıcı, motorlu araçlar, videolar vs. kullanılması halinde sarfiyat kendiliğinden anormalleşir. «Elektrik enerjisi tasarrufunu sadece kendimiz için değil, milletimiz için de yapmak zorundayız. Başka ülkelerden para ödeyerek alıyoruz” dedi.
TEK de eleman bulunmamasından yakınan Cemil Bozkurt: «Tahsildarlarımızın çoğu okur yazar. Elektrik sayaçlarını doğru dürüst okuyamıyor. Bu yüzden hatalar olabiliyor. En az lise mezunu yeni elemanlar istedim, vermediler.» Tahsilatların kolaylaştırılması, banka önlerindeki kuyruklar konusunda bilgi veren Bozkurt: «Vatandaşa eziyet eden, şu saatte gelerek parayı yatıracaksın, diyen bankalarla olan ilişkilerimizi kestik. Abonelerimizin çektiklerini görerek üzülüyoruz.
«Kolay tahsilat için Karşıyaka'yı pilot bölge olarak seçtik. Burada kurduğumuz büroda memurlarımız vatandaşın ayağına giderek kapısında elektrik parasını alacak. Memur sayımız artınca aynı uygulamayı tüm şehir de yapacağız.» dedi.
Elektrik sarfiyatının fazla görülmesi, çok yüksek ücretlilerin talep edilmesi konusunda da Bozkurt şunları söyledi: «Meskenlerde elektriğin kilovatı 19 liradır. 60 kilovatı geçtikten sonra 240 kilovata kadar 27.5 lira alınır. 300 kilovattan sonra da 34.5 lira alıyoruz. Bunların üzerine yüzde 10 KDV ile yüzde 3.5 de TRT payı eklenecek. Hesaplamayı her abone buna göre kolayca yapabilir. Bir de fazla bir şey tutmayan bakım masrafları eklenir.
Bunların yanı sıra bir de gizli, sessiz zamlar vardır. Akaryakıta her zam yapılışta aynı oranda elektriğin kilovatına da zam gelir. O kadar sık yapılıyor ki bu iş, elektriğin şimdiki kilovatı kaç lira deseniz akılda tutmak mümkün olmuyor. Bundan sonraki hesaplamalarda abonelerimiz bunları da göz önünde tutmalıdır. Tekrar ediyorum. Enerji tasarrufundan başka çaremiz yok. Bunu aklımızdan hiçbir zaman çıkarmamalıyız.»