Hayvan ihracatı konusunda Belediye Veteriner müdürü konuştu: ( 2 )
“Hayvan sahipleri ve besiciler zorlamadan aşı yaptırmıyorlar”
Belediye sınırları içindeki ahırlar, ağıllar ve süthaneleri bir tek belediye veterineri denetliyor. Denetimlerde sahte raporların meydana çıktığını belediye veterineri de kabul etti.
NAZAN HIDIROĞLU
Belediye Veteriner Hekimi Necmi Baran'a sorularımızı yöneltiyoruz.
-Canlı hayvan ihracatında ihracatçı kantar fişi ile belediyeye menşe almaya geliyor. Siz menşeyi imzalamadan il veteriner müdürlüğüne gönderiyormuşsunuz. Buda özelik arz eden canlı hayvanın beklemesi ve fire vermesine, dolayısıyla zaman kaybına neden olmaktadır. Gerek pazar yerinde gerekse belediyenizde bir tek muamele ile menşe alınması hakkında görüş bildirebilir misiniz?
-Öncelikle menşe belgesini açıklamak isterim. 1334 sayılı Hayvan sağlık, zabıta yasasının 42. maddesi menşe belgesi belediye tarafından verilir der. Belgede hayvan sahibinin, sevk edenin ismi, hayvansal ürünlerin eşkali, miktarı, cinsi, hayvanların özel belirtileri, sevk edileceği yer belirtilir. Bunun amacı, belediye sınırlan içinde salgın hastalıkların olmadığı ve hayvanın sahibine ait olduğunu belgelemektir. Sorunuzdaki belediye de imzalanmadan il veterinere gönderiliyormuş sözünü kabul etmiyorum. Bize genel de bir kez gelinir. Çok ender durumlarda vekaleten vilayet veterinerine gönderiyoruz. Bizdeki işlem bir defa da biter. Bundan sonrası il veteriner müdürlüğünündür.
-Görüştüğümüz ihracatçı, besici vatandaşlar işlemlerin çok ağır yürüdüğünü söylediler
-Eleman yetersizliği var. Belediyede bir tek veteriner hekim görev yapıyor. Belediye sınırları içindeki ahırlar, ağıllar, hayvan otelleri, süthaneler, at arabaları, hayvan pazarlanma denetimi bize ait. Bu kadar yeri denetlemek olanaksız oluyor
-Türkiye genelinde aşılama yapılması isteniyor. Ne dersiniz?
-Türkiye genelinde aşılama yapılıyor. İsteyen herkes yaptırabilir. Ama besici, müstahsil yaptırmıyor, aşı yaptırma alışkanlığını edinemediler. Hastalık olmadan, zorlama olmadan aşı yaptırmıyorlar.
-Yapılan çiçek ve antraks aşılarının yapılması hayvanların 15-20 gün rahatsızlanmasına, bu da döviz kaybına yol açıyormuş, ne dersiniz?
-Hayvan pazarına çıkan hayvanların tümünün aşı olması gerekiyor. Olmayanı karantinaya almak gerekir. Bu da pek mümkün olmuyor. İhracatçı ası yaptırmak istemiyor. Çünkü aşı yapılınca 15- 20 gün hayvanın beklemesi gerekir. Bu da ihracatçının işine gelmez.
-Geçen yıl karantinaya aldığınız hayvan oldu mu?
-Olmadı, olamadı.
-Sahte raporların ortaya çıktığı söyleniyor. Siz rastladınız mı?
-Evet, hayvan pazarında yaptığımız denetimlerde ortaya çıkmaktadır.
-ihracatta hayvan pazarında sağlık sertifikası verilmesi istenmekte, zaman kaybının önüne geçilmesi dilenmektedir. Görüşleriniz neferdir?
-Olanaksız. Pazarda sağlık sertifikası verilmesi çok zor, Günkü Başkanın imzası için buraya gelinmesi gerekir. Belediye veteriner teşkilatının örgütlenmesi o aşamaya gelmemiştir.