Kendi sorunları kendi ağızlarından….
Türkiye genelinde hayvanlar aşılanmalıdır ki pek çok zararın önüne geçilsin "Canlı hayvan ihraç etmek ülkemiz için daha yararlıdır”
NAZAN HIDIROĞLU
Hacı Yazıcı; Elazığ, Palu, Kavakköy 1936 doğumlu. İlkokul tahsili var. Dededen kalma besicilik mesleği yapıyor. Beritan aşiretinin ileri gelenlerinden. Yıllarca göçebe halinde yaşamışlar. Elazığ doğumlu olmasına rağmen, orada hiç yaşamamış. Önceleri Harran'dan Mardin'e kadar toprak onlarınmış. Kendisi Adana-Gaziantep arasında yaşamış. 11-12 yaşından beri besicilik mesleğinin içinde. 1950 yılından beri ihracatçılık yapıyor. 20 kişilik ekibi var, Geçen yıl 14 milyon civarında döviz getirmiş Türkiye'ye,
-Canlı hayvan İhracatının dünü, bugünü ve yarını hakkında düşündükleriniz nelerdir?
-Pazar yerimiz Ortadoğu. Başta Suudi Arabistan. Onların ihracat istekleri çok oldukça, bizim üretimimiz de, ihracatımız da daha fazla olacaktır. Şimdilik Araplar her geçen gün daha fazla mal istiyorlar.
-Zorluklarla karşılaşıyor musunuz? Varsa nedir? Ne gibi tedbirlerin alınmasını istiyorsunuz?
-Sorun çok. Bunları burada söylemek istemiyorum. İhracatçı Birlikleri ve hükümet yetkilileri ile görüşüp, çözmeye çalışıyoruz.
- Canlı hayvan ihracatında muhatap kuruluşlar olan veteriner, ihracatçı Birlikleri, Belediye, Borsa, Ticaret ve Sanayi Odası, Kambiyo Bankaları ve Maliye gibi yerler vardır. Bunların uygulamalarında değişmesi gereken hususlar var mıdır? Uygulamaları yeterli midir?
- Birtakım zorluklarla karşılaşıyoruz. Bürokratik engeller zaman kaybı yaratıyor. Başta aşı engeli. Aşı yapıldığında hayvan fire veriyor. Bu da yem zararından, döviz kaybına kadar pek çok zarar doğuruyor. Belli bir zamanda Türkiye genelinde hayvanların aşılanması gerekir. Nakliye teskeresi Maliyeden, veterinerden rapor, belediyeden menşe şahadetnamesi, Ticaret Odasından fatura ve mense şahadetnamesi tasdiki derken bir sürü engelle karşılaşıyoruz. Bunların hepsinin bir yerde toplanması zaman kaybını önleyecektir.
- Canlı hayvan ihracatı 7-8 ay açık tutulmakta ve Ortadoğu ülkelerinde bu aylar içerisinde çok mal olduğundan fiyatların düştüğü bazı çevrelerce belirtilmektedir. Bu doğru mudur? Ayrıca 12 ay ihracatın açık olması sizce iyi midir? Kötü müdür?
- 12 ay ihracatın açık olması çok iyi olacaktır. Mal yığılması oluyor ve fiyatlar düşüyor. 8 ay açık kalması sonucu, kapalı olduğu dönemde, Bulgaristan, Yugoslavya, Avusturalya'dan gidip mal almıyor. Böylece pazarımız başka yöne kayıyor. Onlarla olan iyi ilişkileri nedeni ile bizim pazarımız daralıyor.
- Mevcut hayvan pazarının yeri hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Pazar yerinin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Şimdi hayvan pazarının olduğu yerde trenin gelmesi hayvanları ürkütüyor. Yerin neresi olduğu benim için fark etmiyor.