Gaziantep Arıcılar Birliği Başkanı Nebi Koca, ‘’Doğadaki ekosistemin temelini oluşturan arılar, sadece bal değil; biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilir tarım için de vazgeçilmez. Ülkemiz açısından önemli olan arıcılık sektörü, hem kırsal kalkınmaya hem de ekonomiye can katıyor’’ dedi.
Bal arıları doğadaki bitkilerin yüzde 85’inin tozlaşmasını sağlıyor
Arının doğa için önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Koca, ‘’İnsanların ve canlıların hava ile suya ihtiyacı olduğu gibi bal arılarına da ihtiyacı var. Çünkü bal arıları doğadaki bitkilerin yüzde 85’inin tozlaşmasını yani dişi ile erkek bitkinin buluşmasını sağlıyor. Bitkilerin kalitesi ve verimliliği arttığı gibi aynı zamanda sürdürülebilirliğini sağlıyor. Eğer arılar olmazsa bitkiler üzerinde tozlaşma, bitki olmazsa doğadaki canlılarda elbetteki olmayacak’’ ifadelerini kullandı.
Arılar doğadaki ekosistemin temelini oluşturuyor
Arıların doğadaki ekosistemin temelini oluşturduğunu kaydeden Koca, ‘’Arıların hem tozlayıcı özelliği olmasının yanı sıra doğada arılardan başka arı ürünlerini üreten başka bir canlı yok. Koyun, keçi, inek ve diğer canlıların doğa için önemi büyük ama balı sadece arı üretebiliyor. Dolayısıyla Dünya Arı Günü, sadece bir kutlama değil, aynı zamanda güçlü bir farkındalık çağrısı olduğunun altını kalın harflerle çizmek gerekiyor’’ açıklamasını yaptı.
Türkiye’de yaklaşık 8,9 milyon arı kovanı bulunuyor
Ülkemizin dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını sözlerine ekleyen Koca, 2024 yılı verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 8,9 milyon arı kovanı bulunduğunu yıllık ortalama 95 bin ton civarında bal üretimi yapıldığının altını çizdi. ‘’Arıların doğa için önemi yıllar içerisinde anlaşılmaya başlandı ancak zirai ilaçlardan çok muzdaribiz. Bir an önce zirai ilaç kullanımının önüne geçilmesi, arıların ölmemesi aksine çoğalması gerekiyor’’ değerlendirmesinde bulundu.
Zirai ilaçlar, tarlacı arıların ölümüne neden oluyor
Koca, ‘’Zirai ilaçlar, özellikle ilkbahar dönemlerinde bitkilerde yapılan ve yaz mevsiminde bal döneminde tarlacı arıların ölümüne sebebiyet veriyor, aynı zamanda kovan içerisine arıların yaşamlarını yitirmesine neden oluyor. Bu nedenle zirai ilaçlamalarının akşam saatlerinde yapılması lazım. Kullanılan miktarların azaltılması mümkünse kullanılmaması gerekiyor’’ diye konuştu.
Dünya Arı Günü, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor
Dünya Arı Günü’nü kutlayan Koca, ‘’Dünya Arı Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 2017 yılında kabul edilmiş önemli bir gündür. Uluslararası arenada bugünün amacı, ekosistem için değerli ve önemli olan arıların ve diğer tozlayıcıların rolünü kabul etmek. Bu çerçevede dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bu özel gün çeşitlik etkinliklerle kutlanıyor’’ şeklinde konuştu.