ANASAYFA arrow right Güncel

Hemşireler, ağır iş yüküyle karşı karşıya

Hemşireler, ağır iş yüküyle karşı karşıya
YAYINLAMA: 08 Aralık 2024 / 17.38
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2024 / 17.38

Hemşirelerin birçok sorunu bulunduğunu söyleyen Hep-Sen Gaziantep Ufuk Karataşlı Şube Başkanı Gülnaz Beklen, ‘’Türkiye’de ve dünyada hemşirelik mesleğinin en büyük sorunlarından biri, personel yetersizliği. Özellikle yoğun bakım ve acil servis gibi kritik birimlerde çalışan hemşireler, eksik personel nedeniyle ağır iş yüküyle karşı karşıya kalıyor’’ dedi.

Mobbing, düşük maaşlar ve mesleki itibarın zedelenmesi gibi sorunlar var

Sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biri olan hemşirelik mesleğinin, toplum sağlığının korunmasında ve iyileştirilmesinde kritik bir rol oynadığını söyleyen Beklen, ‘’Günümüzde, hemşireler yalnızca hastaların fiziksel ve duygusal sağlığını koruma mücadelesi vermiyor; aynı zamanda mesleklerine dair artan sorunlarla da başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Sağlık sistemindeki yapısal eksiklikler, pandemi sonrası yoğunlaşan talepler, mobbing, düşük maaşlar ve mesleki itibarın zedelenmesi, hemşirelik mesleğinin güncel sorunları arasında başı çekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Haksız uygulamalar mesleki motivasyonu ciddi şekilde zedeliyor

Hemşirelerin maruz kaldığı haksız uygulamaların, mesleki motivasyonu ciddi şekilde zedelediğini sözlerine ekleyen Beklen, ‘’Özellikle hastane yöneticileri tarafından yapılan mobbing, hemşirelerin mesleki hevesini tamamen kırıyor. Bu tür olumsuzluklar, hemşirelerin mesleklerini bırakmalarına veya farklı sektörlere yönelmelerine neden oluyor. Bununla birlikte, yöneticilerin dayatmaları sonucu görev tanımları dışında çalıştırılmaları, iş yükünü daha da artırıyor. Bu durum yalnızca tükenmişlik sendromuna yol açmakla kalmıyor; hasta güvenliğini de tehlikeye atıyor’’ şeklinde konuştu.

Hemşireler, çocuklarını özel kreşlere göndermeyi hayal bile edemez hale geldi

‘Hemşireler, iş yüklerinin ve mesleklerinin öneminin, aldıkları maaşlarla orantısız olduğunu sıkça dile getiriyor’ diyen Beklen, ‘’Toplu sözleşme masasında imzalanan düşük zam oranları, hemşireleri yoksulluk sınırının altına itmiş durumda. Artan yaşam maliyetleri nedeniyle birçok hemşire, çocuklarını özel kreşlere göndermeyi hayal bile edemez hale geldi. Devletin, kamu yararına uygun olarak ücretsiz kreş hizmetleri sunması, hemşirelerin üzerindeki ekonomik yükü hafifletebilir’’ önerisinde bulundu.

Maaşların düşük olması mesleğin cazibesini azaltıyor

Maaşların düşük olmasının, mesleğin cazibesini azalttığını ve hemşirelerin mesleklerini icra ederken duydukları gururu gölgelediğini sözlerine ekleyen Beklen, bu durumun, hemşirelerin hak ettikleri ekonomik ve sosyal standartlara ulaşmaları için daha güçlü sendikal mücadelelerin gerekliliğini ortaya koyduğunun altını çizdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *