Kurumsallaşma konusuna değinen Ulu, “Günümüz koşulları göz önüne alındığında mantıklı olan kurumsallaşmak. Bu konuda çalışmalarımız başladı ve olumlu yönde ilerleyişimiz sürüyor. 2-3 esnaf birleşip bir araya gelse hem giderleri azalır hem de gelirleri artar. Çünkü bireysel olarak küçük esnafın ayakta kalması zorlaştı, eskisi gibi kolay değil” tespitini yaptı.
Zanaatkar kalifiyeli eleman bir mühendis veya doktordan daha kıymetli ve değerli olacak
Yeni yetişen genç nesillerin iş beğenmediğini sözlerine ekleyen Ulu, “Gençlerimiz pek çalışmayı sevmiyorlar. Ellerinde son model cep telefonu, ceplerinde para olacak ve arabalarla gezmeyi seviyorlar. Böyle bir dünya yok. Çalışıp kazanılmadan hiçbir şeyin değeri ve kıymeti anlaşılmaz. Gelecek yıllarda zanaatkar kalifiyeli eleman bir mühendis veya doktordan daha kıymetli ve değerli olacak. O yüzden gençlerin bir meslek öğrenmeye teşvik edilmesi lazım” çağrısında bulundu.
Ulu, Kahramanmaraş depremleri sonrasında denetimlere ara verildiğini fakat yakında zamanda yeniden sahaya ineceklerinin sinyalini verdi. “Depremden önce yaptığımız çalışmaların olumlu dönüşü alıyorduk, ancak deprem olunca ara vermek zorunda kaldık. Kayıt dışı çalışmayı önlediğimizde esnafımızın yüzde 80’i rahatlamış olacak. Çünkü adil bir rekabet yok, haksız bir rekabet ortamı var. Üyelerimizin vergi, oda ve maliye kaydı var, istihdam sağlıyor, dükkan kirası var, ama kayıt dışı çalışanDA bu saydıklarımın hiçbirisi yok. Kazandığı tüm para kazanç olarak kendisine kalıyor. Cihazlar çok pahalı olduğundan müşterilerimiz elektronik eşyalarının bakımlarını veya tamiratlarını kayıtlı üyelerimize yaptırsınlar” çağrısında bulundu.
Yapılan çalışmaların meyvesini almaya başladık
Ulu, “Ara eleman sorunu gibi tüm sektörlerin ortak sorunu haline gelmişti, birçok esnaf kalifiyeli eleman olmadığından iş almaya tereddüt ediyordu, ancak sonra dönemde meslek liselerine önem verilmeye başlandı. Ayrıca oda olarak 19 Mayıs Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde iki sınıf açtık. Bunun da meyvelerini almaya başladığımızın müjdesini verebiliriz. Geçmiş yıllarda çırak bulamıyorduk, şimdi de geliyorlar ve bunlar birkaç yıl içerisinde kalfa sonrasında ise usta olacaklar. Bu şekilde ara eleman sorunu da ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.
Elinde altın bileziği olan birisi hiçbir zaman işsiz kalmaz
Mesleği altın bileziğe benzeten Başkan Ulu, “Elinde altın bileziği olan birisi hiçbir zaman işsiz kalmaz. Çünkü zanaatkar ustalara tüm sektörlerinde ihtiyacı var. Geçmiş dönemlerde evlerde sadece televizyon, çamaşır makinesi ve buzdolabı varken, şimdi ise en az 25-30 elektronik cihaz bulunuyor. Ölümsüz bir mesleğimiz var ve mutfaklara giren elektronik cihazların sayısında bir artış yaşandığı görülüyor” diye konuştu. Fatma Karabacak