ANASAYFA arrow right Güncel

Para kazanamayan çiftçiler arazilerini satışa çıkardı

Para kazanamayan çiftçiler arazilerini satışa çıkardı
YAYINLAMA: 26 Mart 2025 / 18.06
GÜNCELLEME: 26 Mart 2025 / 18.06

2024 yılına ait prim destek ödemeleri aradan aylar geçmesine karşın halen ödenmemesi çiftçileri kara kara düşünmeye sevk etti. İlaç, mazot, gübre ve tohum gibi girdiler yükselmesine karşın tarlasını eken çiftçi, ödemelerin bir an önce yapılması çağrısında bulundu
Birçok çiftçinin icralık olduğuna dikkat çeken Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Para kazanamayan çiftçiler arazilerini satılığa çıkarmış durumda. Bunun sonucu olarak emlakçılarda satılık arazi ilanı arttı. Böyle giderse ne köyde çiftçi kalacak ne de ekecek tarlamız olacak’’ uyarısında bulundu.
Mazot ve gübre desteği Eylül ve ekim aylarında lazım

Tarımsal destekleme ödemelerinin gecikmesini eleştiren Çolak, ‘’Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antep’e geldiğinde ve sivil toplum kuruluşları ile yaptığı toplantıda desteklemelerin zamanında ödenmesinin önemini anlattım. Mazot ve gübre desteği Eylül ve ekim aylarında lazım. Çünkü çiftçilerimiz bu aylarda tarlasını ekiyor ve işliyor’’ şeklinde konuştu.

Birçok çiftçimiz icralık durumunda

Çolak, ‘’Önceki yıllarda ödemeler şubat en geç mart ayının ilk haftasında hesaplara yatırılırdı. Ama nisan ayına girmek üzereyiz halen ödeme konusunda herhangi bir kıpırdama yok. Ne zaman ödeneceğine dair duyum bile yok. Çiftçilerimiz, bu ödemelerin yapılacağı tarihi göz önüne alarak borçlandı, fakat şu anda çok zor durumdalar. Birçok çiftçimiz icralık durumunda’’ tespitini yaptı.
Ödeme yapmayacaklarda söylesinler, çiftçilerde umutlanmasın

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ödeme konusunda bir açıklama yapması gerektiğini ifade eden Çolak, ‘’Eğer ödeme yapmayacaklarda söylesinler, çiftçilerde umutlanmasın, kendi derdini kendisi çözsün. Girdi maliyetlerimiz aşırı derece de yüksek, yükselmeye de devam ediyor. Son 3 yıldan beri çiftçinin ürettiği arpanın kilogramı 7 lira, buğdayın kilogramı 8 liradan satılıyor. İki yıl önce litresi 20 lira olan mazot şimdi 50 liraya yükseldi. İlaç, gübre ve tohumu söylemeye bile gerek yok. O nedenle çiftçi tarlasını bırakıp şehre gelmek zorunda kalıyor’’ dedi.
Bizlerde umutlanmıştık ama beklediğimiz gibi olmadı

Çolak, ‘’Hiçbir yatırımcı zararı ettiğinde bir sonraki sene aynı üretimi veya işi yapmaz. Fakat çiftçi, her şeye rağmen tarlasını ekiyor. Buna rağmen ne değeri ne de kıymeti bilinmedi, bilinecek gibi de görünmüyor. Pandemi döneminde insanlar yaşamlarını idame ettirmek için gıda ürünleri aldılar. O günlerde, ‘Çiftçinin kıymeti bilmemiş’ denildi. Bizlerde umutlanmıştık ama beklediğimiz gibi olmadı’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *