ANASAYFA arrow right Güncel

Sahte ürünler insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor

Sahte ürünler insan sağlığı  üzerinde ciddi riskler barındırıyor
YAYINLAMA: 27 Nisan 2025 / 16.34
GÜNCELLEME: 27 Nisan 2025 / 16.34

Gıda güvenliğinin öneminin giderek arttığı bir dönemde taklit ve tahsişli ürünlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilci Yardımcısı Onur Aydın, ‘’Gıda güvenliği bir halk sağlığı meselesidir. Sahte ürünler sadece ekonomik bir suç değil, aynı zamanda insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor’’ dedi.
Taklit ve tağsiş gıda güvenliğini tehdit ediyor
Türkiye'de gıda güvenliğini tehdit eden en önemli sorunlardan biri taklit ve tağşiş uygulamaları olduğunu dile getiren Aydın, ‘’Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılı verilerine göre; yapılan toplam denetimler sonucunda 26 bin 263 idari yaptırım uygulanmış, 610 işletme hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu’’ hatırlatmasında bulundu.

Denetimler daha sık ve bilimsel yöntemlerle yapılmalı
Taklit ve tağşişin önlenmesine yönelik önerilerde bulunan Aydın, denetimlerin daha sık ve bilimsel yöntemlerle yapılması, denetim ekiplerinde yeterli sayıda uzman gıda mühendisi bulunması, ürün analizlerinin bağımsız laboratuvarlarca şeffaf şekilde raporlanması ve tüketicinin doğru bilgilendirilmesi ve etik üretimin teşvik edilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Aydın, ‘’2025 yılı başından itibaren özellikle; süt ve süt ürünlerinde bitkisel yağ karışımları, bal ürünlerinde glikoz-fruktoz şurubu ilavesi, zeytinyağında düşük kaliteli yağlarla karıştırma, et ürünlerinde kanatlı eti ve soya proteini gibi maddelerin kırmızı et olarak satılması en fazla tespit edilen tağşiş türleri oldu’’ ifadelerine yer verdi.
Tüketicilere yönelik bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmeli
‘Gıda üretim ve satış zincirinin her aşamasında daha fazla gıda mühendisi istihdam edilmeli’ diyen Aydın, ‘’Denetimlerde görev alan ekiplerin mesleki uzmanlık düzeyleri artırılmalı. Taklit ve tağşiş yapan işletmelere uygulanan cezalar daha caydırıcı hale getirilmeli.  Gıda güvenliği kültürünü toplum genelinde güçlendirmek amacıyla, tüketicilere yönelik bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmeli’’ diye konuştu.
Piyasa fiyatının çok altında olan ürünlere şüpheyle yaklaşılmalı
Ürün etiketinde üretici bilgisinin, parti numarasının, üretim ve son tüketim tarihinin ve içerik bilgilerinin eksiksiz olmadı gerektiğini vurgulayan Aydın, ‘’Piyasa fiyatının çok altında olan ürünlere şüpheyle yaklaşılmalı. Ambalajsız, markasız ürünlerden uzak durulmalı. Bilinen marketler ve doğrudan üreticiden temin edilen ürünler daha güvenli. Katkı maddesi, şurup vb. ibareleri kontrol edilmeli. Koku, tat ve görünüşte anormallik fark edilen ürünler tüketilmemeli. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ifşa ettiği firmaları düzenli takip edilmeli. Halkımız, Alo 174 Gıda hattına şüpheli ürünleri bildirerek katkıda bulunabilir’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *