ANASAYFA arrow right Güncel

Tarım ile uğraşan genç nüfus sürekli azalıyor, yaşlı nüfus artıyor

Tarım ile uğraşan genç nüfus sürekli azalıyor, yaşlı nüfus artıyor
YAYINLAMA: 20 Haziran 2023 / 23.13
GÜNCELLEME: 20 Haziran 2023 / 23.14
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne göre Türkiye’de güncel çiftçi sayısının 5 milyon 162 bin olurken, bunun yüzde 82’sini erkekler ve yüzde 18’lini ise kadınları oluşturuyor

Türkiye’de tarım ile uğraşan çiftçi nüfusu yaşlanmaya devam ediyor. Çiftçi nüfusunun yaşlanması Çiftçi Kayıt Sistemine yansıdı. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı bulunan çiftçilerin yüzde 34’ü 65 yaş ve üzeri, yüzde 34,6’sı 50-64 yaş, yüzde 26,4’ü 33-49 yaş, yüzde 3,8’i 25-32, yüzde 1’i ise 18-24 yaş arasında. Ülkemizde 18-32 yaş arasında çiftçilik yapanların oranı toplam çiftçilik yapanlar içinde yüzde 4,8’e denk geliyor.
Tarımımız açısından hiç de umut verici bir durum değil
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, çiftçi nüfusunun yaşlanmasının Türk tarımını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. “Türkiye genelinde olduğu Gaziantep’te de tarım ile uğraşan genç nüfus sürekli azalıyor, yaşlı nüfus artıyor. Gençler, kırsaldan şehirlere göç ediyor. Bu tarımımız açısından hiç de umut verici bir durum değil. Kırsaldan kente göç devem ederse topraklarımızı ekecek çiftçi bulamayacağız” uyarısında bulundu. 
Köyden kente yoğun göç dalgaları yaşanıyor
Şehirlerde yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmenin kırsala çok geç yansıdığını söyleyen Sakar, “Halen kırsalda yaşayanların gelir seviyesi ülke ortalamasının üçte biri civarında. Dolayısıyla daha iyi şartlarda çalışma, çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlama isteği, eğitim, sağlık imkânlarından iyi bir şekilde yararlanma beklentisi, sosyal güvence arayışı, sosyal statü kazanma, teknolojide meydana gelen değişme ve gelişmelerden yararlanma gibi nedenlerle sonucunda köyden kente yoğun göç dalgaları yaşanıyor” ifadelerini kullandı. 
Acil eylem planlarının hayata geçirilmesi lazım
Genç nüfusun köyde kalması için acil eylem planlarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Sakar, “Başta kırsal kalkınma destekleri ile beraber çiftçi gelirlerinin artırılması ve diğer sektör gelirlerine yaklaştırılması, kırsal bölgelerde ekonomik getirisi olan faaliyetlerin artırılması gerekiyor. Kırsal alanlarda tarıma dayalı sanayiye yönelik yatırımların desteklenmesi ile tarımsal ürünlerde katma değer sağlanması ve yeni iş imkânlarının yaratılması büyük önem taşıyor” tespitini yaptı. 

“Gençleri tarımsal üretime sevk edecek doğru politikalar uygulanmaz ve ciddi teşvikler verilmezse uzun vadede ülkemizin gıda arz güvenliği üzerinde ciddi riskler oluşacak” ifadelerine yer veren Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şöyle tamamladı: “ABD’de yayımlanan bir raporda, tarımla uğraşan kişilerin ortalama yaşın 58, tarım sektöründe 35 yaşın altında çalışanlar sadece yüzde 6, 65 yaşın üzerinde çalışanların oranı ise yüzde 33 olduğu belirlendi. Avrupa Birliği ülkelerinde de benzer bulgular söz konusu. Ülkemizde ise tarımla uğraşanların üçte birinden fazlası 65 yaşın üzerinde ve bu yaş ortalaması ile tarımda yaşlı nüfusa sahip ülkeleri yakaladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *