Mesele mozaikler değil fırsat bu fırsat hesabı

YAYINLAMA: 05 Kasım 2014 / 18.00 | GÜNCELLEME: 05 Kasım 2014 / 18.00

Turizm eski bakanımızdan eleştiri: “Mozaiğin üstüne basılır mı?

Evet, basılabilir.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Gökay’ın yorumu şöyle:
Herhangi bir boşluğu bulunmayan bu sağlam blokajlı zemin mozaikleri üzerinde kısa zaman dilimleri içinde yürünmesi mozaikler için herhangi bir problem oluşturmamaktadır. Mozaikler üzerinde figürlü alanlar dışında lansman sırasında yürünen alanlar kazı restoratör ve konservatörlerin önceden belirlediği geometrik desenli mozaik çerçevelerdir.

 

İstanbul Üniversitesi’nden arkeolog Assoc. Prof. Dr. Hasan Peker de, “Ayıp ötesi bir şey bu! İnsanlar nelerle uğraşıyor? Tabii yürünebilir. Bu mozaiklerin üzerinde 2 bin yıl önce insanlar yıllarca yürümüş de şimdi kenarında durup, kısa bir süre için üzerine basarsa ne olur ki? diyerek, sosyal medyadaki ve gazetelerdeki abuk subuk değerlendirmelere tepki gösterdi.

 

Zeugma’da özveri ile çalışan ve önemli işler beceren değerli Kutalmış Hoca’nın gururla bütün dünyaya tanıttığı ‘Mousalar Evi’ndeki muhteşem mozaik tablosunun değeri konuşulacağına, kenarındaki geometrik desenlere ayakkabı ile basılması adeta bomba tesiri yapıyor! Sosyal medyada günün konusu oluyor ve hemen herkes bir yorum yapıyor.

 

Mesele burada Zeugma değil!

Mozaiğin kenarına basılması hiç değil!

Keskin kutuplara ayrılmış insanlar, tam da bilmedikleri bir konuda ama iyi bir fırsat yakaladıklarını düşünerek, “Aaaa olur mu canım? Mozaiklerin üzerine basılır mı? Bu resmi Avrupalılar görürse bizimle dalga geçerler!” gibisinden akıllarınca istismarda bulunuyorlar.

 

Bir de ne biliyor musunuz? Zeugma mozaiklerini incelerken aynı pozu veren, hafif mozaiklerin üzerine basmış bakanların, protokolün, onlarca resmi var arşivimizde. Bu resimlerle ilgili hiç spekülasyon yapılmadı. Şimdi AK Partili kadın bir bediye başkanı için fırtınalar koparılıyor, ferveyan ediliyor!

Sevdiğim bir arkadaşımın sözünü dinleyip artık bu konuda başka bir şey yazmayacağım. Böyle saçma bir şeyi gündemde tutmanın anlamı yok!

 

 

Mesele mozaikler değil fırsat bu fırsat hesabı