Klişe açıklamalar yerine...

YAYINLAMA: 05 Ocak 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 05 Ocak 2015 / 18.00

 Gaziantep Ticaret Odası’ndan basına yapılan açıklamalar bende hayal kırıklığı yaratıyor.

Sırf basına bir şeyler gönderip gazetelerin sürekli birinci sayfalarında yer almanın pek önemli olduğunu düşünmüyorum. Gazeteler, GTO ne gönderirse kullandıkları için olsa gerek, durmadan bir şeyler gönderiliyor.

 

Yılbaşında gönderilen, başkan Eyüp Bartık’a atfen açıklamada 2015 yılı için en önemli sorunun cari açık olduğu ifade ediliyordu.

Belli ki acele ile hazırlanmış, özensiz bir açıklama.

Cari açık 65 milyardolardan 45 milyar doların altına indi.

 

Petrol yüzde 45, emtia fiyatları yüzde 20 geriledi. Türkiye’nin 180 milyar dolar ithalatı var. Petrolün düşüşünden asıl bu sene yararlanacağız. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bu düşüşten cari açığın 15 milyar dolar pozitif etkileneceğini söyledi. Yani cari açık 30 milyar dolara inecek. 850 milyar dolarlık milli gelir hesabıyla buyüzde 3.5’e denk gelir ki, Türkiye’nin rüyasında bile görmediği bir oran.

Bu mudur Türkiye’nin bir numaralı sorunu?

 

Yerel basın tamam da, ama aynı bülten ulusal basına da gönderiliyor. Böyle açıklamaları okuyan ulusal basının ekonomi editörleri bizimle dalga geçerler!

Bu açıklamaların böyle klişelerle değil de, donanımlı kimseler tarafından özenle hazırlanması hem GTO’nun, hem de Gaziantep’in prestijini yükseltir.

 

 

 

İran bir umut olabilir…

 

İktidara mensup bir Gaziantep milletvekiliİran’a dikkat çekerek,Türkiye ve İran arasındaki 14 milyar dolar civarındaki dış ticaret hacminin 2015 yılında 35 milyar dolar olarak hedeflendiğini teyiden açıkladı.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,Türkiye ile İran arasında imzalanan ve yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye'den 140, İran'dan 125 olmak üzere toplamda 265 üründe gümrük vergilerinin çok aşağıya çekileceğini ve bazılarının da hemen hemen sıfırlanacağını söylemişti.

 

Bölgedeki bitmeyen savaş, durgunluğu aşamayan AB ekonomisi ve genelde azalan talep karşısında İran, ihracatçılarımıza ilaç gibi gelebilir.

 

Klişe açıklamalar yerine...