Temayülsüz bir yazı!..

YAYINLAMA: 03 Mart 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 03 Mart 2015 / 18.00

 AK Parti’nin önemli bir avantajı, zamanı çok iyi ayarlıyor, kullanıyor ve disiplinden hiç kopmuyor.Ne, nasıl yapılacak, hep aylarca önce planlanıyor, hiç aksamadan da yürüyor.

Temayül yoklamasını, partililer de dahil çoğu kimse ciddiye almıyor. Sandıklar açılmadan Ankara’ya gönderiliyor, muhtemelen, belki orada da açılmıyor!

Temayülün gerçek amacı, açıkça söylenmese bile, herkes tarafından biliniyor. Aday sıralaması yapılıp da yerinden memnun olmayanlara, “Haklısın, ama ne yapalım ki, temayül oylamasında adınız çıkmadı!” diye kibarca aday adaylarını küstürmemek için kullanılan bir vasıta!

 

Her ne ise, gelelim benim öğrendiklerime…

Çoğu AK Partili’nin kabul ettiği, listede bulunacağına inandığı bazı isimler var.

Abdülhamit Gül’ün ilk sırada yer alacağına dair yaygın bir konsensus var.

Cumhurbaşkanı, Şamil Tayyar için, “Bizi bu kadarsavunan bir insanı yalnız bırakamayız” dediğine göre, listede bulunması kesin.

Cumhurbaşkanı’nın eski çalışma arkadaşı ve güvendiği bir isim olan Ali Şahin’in de listede yer alması bekleniyor.

Derya Bakbak, Başkan Şahin’e çok yakın. Listeye mutlaka girecektir.

Dr. İbrahim Büyükbeşe, rahmetli EnverBüyükbeşe’nin oğlu.Enver Ağabey çok sevilen ve saygın bir isimdi. Oğlunun da kendisi gibi olduğu söyleniyor.İbrahim Büyükbeşe, Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Hanım’ın Tıp’tan sınıf arkadaşı. Ailece görüştükleri biliniyor.

Şimdi gelelim ağır topa…

Mehmet Şimşek. Kabinede Gaziantep için ayrılan Bakanlık koltuğuna Mehmet Şimşek’in oturması bekleniyor.

Başkan Şahin, İstanbul’dan da aday olabileceği konuşulan Şimşek’i Gaziantep’e çekebilmek için çok gayret sarfediyormuş.

Söylemeye gerek var mı?Şimşek’in Gaziantep Milletvekili olması Gaziantep’i uçuracaktır.Şimşek’in de eski kabine arkadaşını kırmayacağı tahmin ediliyor.

 

Altı isim saydım. Geriye, daha o kadar çok esaslı isimler var ki, işin içinden nasıl çıkacaklar, çok zor!

Nejat Koçer, TOBB’un adayı. Rifat Hisarcıklıoğlu destekliyor.Başbakan’la araları iyi.Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TOBB veya Rifat Hisarcıklıoğlu denince, tüyleri diker diken oluyor.

 

Halkın sorunlarına çözüm ve çare bulduğu için çok sevilen milletvekili Halil Mazıcıoğlu.Tekrar adaylığı hakediyor ama Cumhurbaşkanı’nı kızdıran akrabalık ilişkilerini çözmesi gerekiyor.

Ahmet Uzer. Başarılı İl Başkanlığı dönemlerinde parti bütün seçimlerden başarı ile çıktı. Ödülü hakediyor.

Hasan Köroğlu, TMSF Varlık Yönetimi Daire Başkanı. Son olarak Bank Asya operasyonunu yapan bürokrat.

İnsani Yardım Vakfı Gaziantep Şube Başkanı Emin Aslan.Hükümete çok yakın, cevval bir insan.Milli Görüşcü ve Doğulu olması nedeniyle tercih edilmesi bekleniyor.

EPDK Üyesi Abdullah Tancan, Cemal Kalyoncu’nun referansı ileaday adayı oldu.Şansı bir hayli yüksek.

Menderes Karaduman. Cesur, bendine sığmayan bir politikacı.Dile getirdiği eleştiriler partili partisiz herkesin hep beğenisini kazandı.

Kenan Bozgeyik. Bakan Şahin’in müsteşarı idi.

Hale Büyüknacar Kasapoğlu. ANAP’ın merhum İl Başkanı Avukat Mehmet Büyüknacar’ın kızı.Çevresinde sevilen, takdir edilen, gelecek vaadeden bir kadın avukat.Listede mutlaka bulunması gereken iki kadından birisi olma potansiyeli büyük.Tabii, önemli olan sıralamadaki yeri.

Prof. Dr. Muhittin Şimşek. YÖK üyesi. Nizipli. Değerli bir akademisyen.Ali Şahin’in de Nizipli olması belki şansını azaltabilir.

Mehmet Kızıl. En çok promosyon yapan aday adayı. Güvencesi ezelden beri Urfalı olması! Çünkü, Gaziantep’te yaşayan 400 bin Urfalı var. Ancak, Urfalılar zaten hep AK Parti’ye oy veriyorlardı, deniyor.

 

AK Parti de heyecan daha anketlerle, mülakatlarla sürecek.

Ama bana kalırsa, seçilebilecek yerlerin önemli bir kısmı bu Cumartesi aşağı yukarı belli olacak.

Pazartesi yazımın başlığını şimdiden koyabilirim: Cumartesinin şifreleri!..

 

 

 

Celal Doğan HDP’nin adayı mı?

 

Halkın Demokrasi Partisi (HDP)’nin barajı geçeceği neredeyse hergün daha belirgin hale geliyor.

Gaziantep’in potansiyel adayları da Osman Demirci ile Abdullah Demirbaş.

Ancak, dün bir arkadaşımdan aldığım istihbarat Celal Doğan’ın da adaylık için çalıştığı şeklindeydi.Bizzat Deniz Baykal’dan duymuş, “Celal Bey HDP’nin Gaziantep adayı olacak” diye.

 

Bu istihbaratı üç ayrı kaynağa teyid ettirdim. Doğru! Ahmet Türk, Celal Doğan için bastırıyormuş.

Zaten, Deniz Bey’in adını duyunca, istihbaratın doğru olabileceğini tahmin etmiştim.Ne de olsa, Celal Doğan’ı en iyi bilenlerden biri, belki de en bileni Deniz Baykal değil midir?

 

Ancak, HDP, Gaziantep İl Eş Başkanı Mehmet Karayılan, gündemlerinde böyle bir şey olmadığını söyledi.

Ankara ile daha geçen hafta konuştum, nereden çıkıyor, bilmiyorum. Ama böyle bir şey yok.Örgütte de sempati ile karşılanacağını, kabul göreceğini zannetmiyorum” diyen Karayılan, kendisinden emin konuştu.

 

Yukarıdan emrivaki olur mu?

Siyaset bu, olabilir de…

 

 

 CHP hiç böyle değildi!..

 

CHP çok hareketli.

Önseçim olmamasına rağmen partide şimdiye kadar görülmedik bir dinamizm var, umut var…

Bunun en önemli, hatta belki de tek nedeni İl Başkanı Sait Köse’nin ve yönetiminim ciddi çalışmaları.

CHP’nin içindeki grupların takdirini kazanan Köse ve ekibi, tarafsız uygulamaları sonucu, parti içinde tesis ettikleri birlik ve beraberlikle başarıya odaklanmış görünüyorlar.

Hep içeri dönük çatışmaların yerini, dışarıya dönük mücadele alınca, partide dört milletvekili hesapları yapılmaya başlandı.

 

CHP’de herkes hemen aynı şeyi terennüm ediyor: Liste iyi çıkarsa bizi kimse tutamaz…

İşte, bütün sorun da burada, iyi listeyi herkes kendine göre yorumluyor!

Burada isim zikredip de kırgınlığa sebep olmak istemiyorum. Çünkü, CHP küstüm çiçeği gibidir! İstedikleri olmazsa hemen küserler!..

Ayrıca, sıralama gerçekten belli değil.Sürprizler olabilir. Kimsenin yeri garanti gözükmüyor.

 

Ancak CHP, Gaziantep’te başarılı olmak istiyorsa, tecrübeye ve bir lokomotife ihtiyacı var. Tabanın çok sevdiği, genel merkezin değerini bildiği, partisinden hiç kopmayan, küsmeyen ve hala karınca gibi çalışan eski Bakan Mustafa Yılmaz’dan mutlaka faydalanmalıdır.

Defterinde 50 binden fazla telefon numarası bulunan, çoğuna milletvekilliği ve bakanlığı sırasında yardımı bulunan, evinde yatıran Yılmaz’dan CHP mutlaka istifade yoluna gitmelidir.Bir oy, bir oy felsefesinden gidilirse, Yılmaz’ın bakanlığı döneminde de yaptıklarının şimdi oya tahvil edilmesinin tam zamanı değil midir? Hala çalışmaya ve halka hizmet etmeye bu kadar aç bir siyasetçinin önü açılırsa, kazanan mutlaka CHP olacaktır.

 

Listelerin Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği Nisan ayının ilk haftasına kadar heyecanın süreceği, aday adaylarının kendilerini beğendirmesi için, CHP’de pek görmeye alışık olmadığımız şekilde hummalı çalışmalar yapmaları bekleniyor.

Temayülsüz bir yazı!..