Kadın kadındır, çiçek değil!..

YAYINLAMA: 11 Mart 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 11 Mart 2015 / 18.00

 8 Mart Kadınlar Günü bu sene diğer yıllara göre daha güzel geçti.

Kimileri nutuk attı, kimileri kadınlara karanfil dağıttı, kimileri etkinlik organize etti, gazetelerde kadınlarla ilgili çarpıcı röportajlar yayınlandı, varlıklı şirketler gazetelere kadınları yüceltici reklamlar verdi, bazı gazeteler de kadın eki çıkardılar.

Piyasaya bolluk, bereket geldi.

 

Liberal ekonominin fırsatlarından faydalanarak 14 Şubat Sevgililer Günü, Yılbaşı gibi özel günlerde, muhafazakar liberal ekonominin cevaz verdiği dini bayramlarda, milliyetçi dürtülerle 25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluşu’nda ve artık STK’ların gücüyle önem kazanan ‘8 Mart Kadınlar Günü’nde gazeteler reklam ve özel eklerle gelir elde ediyorlar.

 

Gazeteler, çiçekçiler, esnaf bu işten nemalanıyor da kadınlar bir şeyler kazanıyor mu?

Şimdilik pek emin değilim!

Bu kadar lafı sırf sözü kadınların siyasetteki konumuna  getirmek için ettim!

CHP ile başlamak istiyorum.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu, 7 Haziran seçimlerinde kadınlara listelerde geniş yer vereceklerini, hatta kendi seçim bölgesinde ilk sırayı bir kadına bırakacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun yalanına rastlamadığımız için bu sözünü tutacağından hiç şüphem yok.

 

Peki, CHP’nin kadınlar için uygulayacağı yüzde 33 kota ne durumda? Uygulanacak mı?

Doğrusu emin değilim, hatta şüpheliyim!

Bu vesile ile CHP’nin tüzük değişikliğini hatırlamak istiyorum.

26 Şubat günü yapılan CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı’ndakabul edilen yeni tüzüğünde kadın kotası yüzde 25’ten yüzde 33’e çıkarılmıştı. İşte o tüzük maddesi:

 

MADDE 61 a- Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde, parti meclisi seçiminde, il, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların tespitinde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanır.

 

Gaziantep’in listesinde ilk 3 sırada bir kadın aday olursa; verdiği sözü tutan, tüzüğüne uygun davranan uygar, demokratik bir siyasi parti olarak CHP’yi alkışlayacağım.

Olmazsa, alkışın karşıtı ne ise onu yapacağım!

Aday adayları listesinde çok değerli kadınlar var. Bu özellikle vurguluyorum ki, sonra, “Efendim aslında kadın adaya yer verecektik, ama maalesef o değerde kadın aday müracaatı olmadı!” denmesin.Bu laflar daha önce edildi de onun için yazıyorum. Kaçacak delik bırakmıyorum!

 

HDP’nin kadına verdiği değeri burada tartışmaya gerek bile yok.Eş Başkanlar mucidi HDP’nin diğer partilere de örnek olmasını diliyorum.

AK Parti, iyi başladığı bu yarışta sanki biraz yorulmuş gibi gözüküyor!

Şimdi hemen diyebilirsiniz ki, insaf, Gaziantep, tarihinin ilk kadın belediye başkanını kimin zamanında gördü?

Tamam da, AK Parti’nin listesini görmeden, yorum yapmak istemiyorum. Gaziantep’ten en az 2 kadın milletvekili Ankara’ya giderse, AK Parti’yi de ayakta alkışlayacağım. Olmazsa, aynı tarifeyi uygulayıp, alkışın karşıtı neyse onu yapacağım.

 

Kaliteyi her zaman kadınların artırdığına inanıyorum.

Onların daha çalışkan, daha disiplinli, daha verimli ve de daha vefalı olduklarını biliyorum.

Şuna da inanmak istiyorum; hangi parti kadınlara daha çok değer verirse, kadınlar o partiye oylarını verecektir…

 

Kadın kadındır, çiçek değil!..