Önemli bir kitap/belgesel…

YAYINLAMA: 16 Mart 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 16 Mart 2015 / 18.00

Hürriyet gazetesinin Washington muhabiri Tolga Tanış’ın beklenen kitabı nihayet yayınlandı.

Tolga Tanış, belki de şimdiye kadar ABD’de görev yapan gazetecilerin  en yeteneklisi. Dünyanın merkezinden esaslı haberler çıkarıyor.

Bir ara yazıları Hürriyet’in Adana baskısında çıkmayınca önce kendisini, sonra da gazetesini uyardım. Artık, yazıları bizim bölgemizde de düzenli yayınlanıyor.Tanış’ı hafta da bir kere de olsa okumamak dünyanın merkezinde neler olup bitiyor haberdar olmamak anlamına gelir.

 

Kitabın adı ‘POTUS ve Beyefendi’.

Beyefendi’ tamam da, diğer kelimenin açılımı, ‘President of the United States/Birleşik Amerika Devletleri Başkanı’ kelimelerinin baş harfleri, yani Barack Obama.

Türk-Amerikan ilişkilerinin son beş yılını, yani tam 2002 günü anlatan Tanış, çoğumuzun bilmediği veya okuyup da perde arkasını kestiremediği olayları kitabında toplamış.

 

Erdoğan ve Obama son beş yılda 3 ikili ziyaret, 5 zirve toplantısı ve 22 telefon görüşmesi yapmışlar. Bu birliktelikte yaşanan önemli olayları ilk kez belgeler ışığında perde arkasında kalmış gerçek öykülerini anlatıyor.

 

2004-2008 döneminde, Amerika’ya toplam ihracatımız 23.3 milyar dolarmış.2009-2014 döneminde bu rakam 22.8 milyar dolara gerilemiş. İthalatımız da 2004-2008 döneminde 36.5 milyar dolardan, 2009-2014 döneminde 63.7 milyar dolara çıkmış. Yani, POTUS ve Beyefendi döneminde ABD ile ticari ilişkilerimizde bayağı bir çöküş olmuş.Dış ticaret açığımız, Obama geldikten sonra 13.2 milyar dolardan 40.8 milyar dolara fırlamış.

 

Bu alıntılarım eften püften şeyler! Tolga Tanış, öyle esaslı ve akçalı konuları belgeleriyle anlatıyor ki, sanki polisiye roman gibi, “Vay canına…” nidalarıyla soluksuz okunuyor.

Mutlaka okumanızı öneririm.

 

İki konuya daha değineceğim.

Birincisi, bu kitabın aslında bir sene önce yayınlanması planlanmış. Anladığım kadarı ile kitap hazır olduğu halde okura ulaşması bir sene sonra olmuş!

Kitabı okuyup bitirince, sizin de aynı fikirde olacağınızı düşünüyorum, Hürriyet gazetesinin son zamanlarda iktidara karşı muhalefetinin arttığı ve korkudan uzak, kararlı bir dönemde bulunduğu sırada yayınlandığını tahmin ediyorum. Daha doğrusu tahmin değil, gerçek!..

 

Hürriyet yaralı parmağa şey yapmaz!

Yine bir tahmin veya gözlem diyebilirsiniz, AK Parti’nin 7 Haziran’da gidebileceğini hesaplamış olmalılar ki, yayın politikalarında müthiş bir dönüşüm var.

 

Diğer konu, Tolga Tanış’ın Amerika’nın etik değerleriyle ilgili saptaması.

“… Demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü. Bu tür kavramların Amerikalılar’ın atlamalı, zıplamalı ‘stratejik’ menfaatlerinin yanında nasıl tali kaldığını ve bunun da uzun vadede Türkiye’yi menfi yönde etkileyip sonunda Amerika’nın bölgedeki çıkarlarına da nasıl darbe vuracağını kanıtlamaya çalışıyorum.”

 

Dediğim gibi mutlaka okuyun, dünyanın merkezi olayları nasıl yönlendiriyor, bildiklerimizin aslında bilmediklerimizin yanında minnacık kaldığını anlıyorsunuz. Burası Amerika, burası dünyanın merkezi, cumhuriyetçi/sağcı Bush da, demokrat/solcu Obama da aynı, yok birbirlerinden farkı, ikisi de Osmanlı Bankası!..

 

Önemli bir kitap/belgesel…