Şamil Tayyar’ın dilinin altında ne var?

YAYINLAMA: 13 Nisan 2015 / 20.00 | GÜNCELLEME: 13 Nisan 2015 / 20.00

Gazetelerde aday listeleri ile ilgili yorumlar farklı. Ancak, CHP’nin listesi için bir konsensus oluştu: En kötü liste!

Gerçi tek tük beğenen de var! Mesala, Şamil Tayyar, “Şeker gibi liste, çok beğendim. CHP’nin listesini biz yapsaydık, ancak bu kadar yapabilirdik!” diye inceden dalga geçmiş.

AK Parti’nin listesi için çok değişik görüşler var. Bakan Başkan, hiç olmazsa 1-2 adamını listeye yerleştirmeliydi, diyen olduğu gibi, listede Fatma Hanım’a bağlı isim göremedik, demek ki sözü artık pek geçmiyor, iddiasında bulunan da var.

 

Biat kültürünü hem çok eleştiriyoruz, hem de bunu yapmayanı yadırgıyoruz.

13 yıldır siyasetin içinde pişen, Türkiye’nin en büyük bütçeli bakanlığını kuran ve ilk bakanı olan, sonra da Türkiye’nin en önemli kentlerinden birisinin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen bir politikacının erdemli ve akıllı tavrını değerlendiremiyoruz.

AK Parti’nin 12 adaylık listesine diyelim ki, Bakan Başkan kendine sıkı sıkıya bağlı, biat eden ve kimlikleri de hepimiz tarafından malum iki isim koydu. Bunların da seçildiğini farzedelim.

Diğer seçilen ve seçilmeyen adayların Bakan Başkan’a tavırlarının nasıl olacağını düşünebiliyor musunuz?Böyle bir şey aptalca bir tavır olmaz mı?

Siyaseti bilen bir politikacı asla böyle bir yanlışa düşmezdi! Nitekim düşmedi, şimdi hepsiyle aynı mesafede olacağı için kendine rahat bir çalışma ortamı yarattı.

 

Ama nekadar anlaşılabildi, pek emin değilim.

Bakan Başkan Fatma Şahin, hiç şüphesiz karizmasıyla, kariyeriyle ve halk arasındaki sevgisiyle AK Parti’nin Gaziantep’teki bir numaralı politikacısıdır.

Gaziantep Sanayi Odası’nın 25’inci yıl kutlaması nedeniyle Gaziantep’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ödül töreninde yaptığı konuşmada Şahin için sarfettiği sözleri daha önce yazmış, şimdiye kadar bir bakanını bu kadar öven, onore eden bir başbakana şahit olmadım demiştim..

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan geldi, o da benzer şeyleri söyledi.

Şimdi, Gaziantep AK Parti Milletvekili ve yeni dönem için 3’üncü sıra adayı Şamil Tayyar için bazı ağızların, “Gaziantep siyasetinde AK Parti’de birinci adam konumuna geldi” yorumu yapmasının gerçekçi olmadığı meydanda değil mi?

 

Şamil Tayyar’ın basına intikal eden bazı görüşleri de doğrusu pek latif değil.

Örneğin, “Gaziantep, HSYK tarafından yargının foseptiği olarak görülüyor” sözleri suç teşkil edecek nitelikte. Yüz insana, “Yargıdan memnun musunuz?” diye sorsanız, belki 99’u “Hayır!” diyecektir. Bunun altındaki nedenleri en iyi bilenlerden birisi Tayyar’dır. Ama ifade şekli böyle olunca, adliyeye gidenlerin savcı ve hakimlere bakışı nasıl olur, düşünmek bile istemiyorum!

 

Tayyar’ın çok iddialı söylemlerinden anlıyorum ki, seçimlerden sonra Gaziantep siyasetinde ağırlığını hissettirecek. Şöyle diyor:

Yeni dönemde merkez odaklı siyaset yapacağım. Şehitkamil ve Şahinbey önümüzdeki dönem güçlü bir şekilde ayak basacağımız ve varlığımızı  hissettireceğimiz alanlar olacak. (Başka neresi kaldı ki?) Yeni dönemde Gaziantep’in merkezinde konuşlanacağız. Artık yeni Gaziantep’in (Eskiside mi vardı?) inşaasında, şehir merkezinde de aktif rol üstleneceğiz.

Bende, bir yerlere mesaj veriyor, intibaı bıraktı. Neden lüzum hissettiyse, anlayamadım. Belki, “Gaziantep siyasetinin paradigmaları tümden değişiyor” sentezine ileride daha net açıklama getirirse, anlayabilirim.

 

Tayyar’ın şu yakınmasından, bildiğimizin aksine AK Parti’nin içinin homojen olmadığı anlaşılıyor:

Taşladığım şeytanların listeler oluşturulurken harekete geçmeleri gayet doğaldı. Ancak, kirli odaklar kaybetti. Elbette henüz bitirilemedi ama, Gaziantep’te siyaset mühendisliği yapmak isteyenler hayal kırıklığına uğradılar.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Tayyar’ı kabul edip bir süre görüşmesinden sonra söylediği şu sözler, Tayyar’ın kirli odaklar yargısını haklı çıkarıyor:

Bizi her zaman savunan arkadaşımıza biz de kayıtsız kalamayız..

Her ne ise, önümüzdeki dönem daha renkli mi geçecek, daha karışık mı geçecek, doğrusu karar veremedim.

 


Yeni iş kuracaklara faydalı bilgiler…

Uber, dünyanın en büyük taksi işletmesi, ancak kendine ait bir tek aracı bile yok.

Alibaba, dünyanın en büyük parakendecilerinden birisi, ancak kendi envanterinde hiçbir şey yok.

Whatsapp, günde 3 milyar mesaja aracılık yapıyor, ancak kendi server’ı yok.

Apple, yılda 200 milyon akıllı telefon, tablet satıyor, ancak kendi fabrikası yok.

Airbnb, dünyanın en büyük konaklama sağlayıcısı, ancak kendine ait hiçbir gayrimenkulü yok.

Facebook, dünyanın en popüler medyası ancak kendi içeriği yok.

 

Dünyanın en büyük halıcısının ve halı markasının Gaziantep’ten çıkabileceğini, ancak halı fabrikasına sahip olmayabileceğini anlatmak istedim. Üzerinde düşünmeye değer!

Şamil Tayyar’ın dilinin altında ne var?