Dünya bu evliliği konuşuyor!..

YAYINLAMA: 19 Mayıs 2015 / 20.00 | GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2015 / 20.00

Gözü dönmüş Çeçen polis şefinin dördüncü eş olarak 17 yaşındaki Kheda ile evlenmesi Batı basınında geniş yer buldu.

Rus yasalarını uygulayan Çeçenistan’da çok evlilik yasak. Üstelik Kheda Goylabiyeva henüz reşit bile değil.

57 yaşındaki Nazhud Guchigov, bir liseyi ziyarete gittiğinde Kheda’yı görüp vuruluyor! Kızın ailesi karşı çıkıyor ama ikna(!) ediliyor. Erkek arkadaşı ise aşırı dayaktan şu anda hastanede. (Kaddafi’nin de zaman zaman okul/lise ziyareti ayaklarıyla kız bakmaya gittiğini, hayatını yazan Fransız gazeteci/yazar AnnickCojean’ın kitabında okumuştum.)

 

Arkadaşları Nazhud Guchigov’a, hiç olmazsa kızın 18 yaşını doldurmasını bekle diyorlar. Önce kabul ediyor ama sonra, “Beklemem mümkün değil, bir an önce evlenmek istiyorum” diyor! Diğer eşlerinden olan kızlarından daha küçük yaştaki Kheda ile nikah kıyıp evleniyor.

Düğününe katılan Çeçen Lider Ramzan Kadyrov, TheMoskow Times gazetesinin yazdığına göre, “Basın bazı şeyleri çarpıtarak insanların özel hayatına müdahale etmemeli” demiş! Bu arada Rus gazeteleri Ramzan Kadyrov’un da birden fazla eşi olduğunu yazıyorlar!

 

Rusya’da ve Çeçenistan’da büyük yankı yapan bu olay Putin’e aktarıldığında tepki vermiyor, çünkü kendisi de arasında büyük yaş farkı bulunan jimnastikçi bir kızla evlenmişti.

Önemli ABD haber siteleri bu haber ve resimleriyle dolu. Bu ilişkileri nasıl yorumlamak lazım acaba?

Kheda Goylabiyeva, henüz 17 yaşında ve çok güzel bir genç kız.

 57’lik kart damat Nazhud Guchigov, düğün için işte bu romantik davetiyeyi bastırmış!

 

Irak savaşı meğerse...

Gelecek sene Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimleriyle ilgili tartışmalar o kadar hızlandı ki, zannedersiniz seçimler bu yıl Kasım ayında yapılacak!

Cumhuriyetçilerin adayı olması beklenen Jeb Bush ile Demokratların adayı olması büyük ihtimal Hillary Clinton arasındaki söz düellosu tam gaz gidiyor.

Bu konuşmaları ve tartışmaları izlemek önemli. Çünkü, Başkanlar geçmişte ne hatalar yaptılar, hepsi ortaya dökülüyor. Gelecek için planları nedir, bunların açıklanmasıyla dünyanın gelecekte nasıl şekilleneceğini öğreniyorsunuz.

 

Jeb Bush, Hillary’nin sıkıştırmaları sonucu, Irak’a Mart, 2003’te yapılan müdahalenin büyük hata olduğunu kabul etti. Ama aynı zamanda Obama’nın da Irak’tan çıkış zamanlamasının yanlış olduğunu belirtti.

Düşünüyorum, hesap ediyorum; daha doğrusu edemiyorum!

1.5 milyon Iraklı, 5 binden fazla da Amerikalı hayatını kaybetti. Bölge kan gölüne döndü, ekonomi altüst oldu, petrol fiyatı fırladı. Maddi olarak bize de çok büyük olumsuz yansımaları oldu.

Meğer bunların hepsi hataymış!

I am sorry!/özür dilerim’ dersin bitirirsin! Ne güzel değil mi?

Bunu söyleyen bir bilim adamı veya başka bir ülkenin lideri olsa, belki dudak bükebilirsiniz! Ama bunu söyleyen, Irak’a işgal emrini veren ABD Başkanı Bush’un kardeşi! Herhalde bu konuları aile içinde tartışmış olmalılar ki, bunun hata olduğunu söyleyebiliyor.

Meğer Irak’ın işgali bir hata imiş!

Bakalım iki başkan aday adayının tartışmalarından daha neler öğreneceğiz?

 

Jeb Bush, muhafazakar bir aileden geliyor. Yeri gelmişken söyleyeyim, Amerikan aile yapısıyla bizimkini karşılaştırırsak, çoğu insanın bilmediği veya tahmin etmediği bir gerçek ortaya çıkar. O da , Amerikan aile yapısı bizimkine göre hem daha muhafazakar, hem de daha bilinçli, sağlam ve çok daha sevgi doludur.

 

Jeb Bush, aynı cinsten evliliklere karşı. Hillary, bu konuya daha ılımlı yaklaşıyor.

Bu konu Amerikan toplumu için önemli; oy getirebilir, oy götürebilir. Şimdiden iki taraf da hesabını yapmış olmalı ki, tavırlarını belli ettiler.

Daha başka konular da var, zaman zaman köşeme taşıyacağım.

Dünya bu evliliği konuşuyor!..