‘Yeni Türkiye’den önceki son yazı!..

YAYINLAMA: 04 Haziran 2015 / 20.00 | GÜNCELLEME: 04 Haziran 2015 / 20.00

8 Haziran’da ‘Yeni Türkiye’ye uyanacağız diyeceğim ama diyemiyorum! Çünkü, sevdiğim tarih profesörü İlber Ortaylı, “Bunların hepsi mahalle dedikodusu. Bunu gazeteler çok yapıyor. Kendine göre yeni Türkiye kuruyorlar. B.. kurarsınız” demişti!

Her ne ise, 8 Haziran sabahı, bir gün öncesinin Türkiye’sine göre bir hayli değişik olacak. Ben böyle düşünüyorum.

 

Herkesin merak ettiği, “Gaziantep’te durum ne olacak?” sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değil.

Ortada pek kararsız kaldığını tahmin etmiyorum. Sessiz ama kararlı bir toplumun varlığını hissediyorum. Bunu da ülkenin değişime olan ihtiyacına yoruyorum.

 

Ortada bir panik havası sezinliyorum. 400 milletvekili isteği ile başlayan AK Parti serüveninin, anayasayı değiştirebilecek 367 milletvekili sayısına gerilediğini, hiç olmazsa 300’ün üzeri derken son günlerde ‘koalisyon’ istikrarsızlık getirir tartışmalarına gelindiğini görüyoruz.

Kamuoyuna açıklanmayan özel anketlerin iktidar partisi için huzursuz bir tablo çizdiği anlaşılıyor.

 

Bütün firmaların anketlerini önüme koydum. Tabii, yalnız Türkiye oyları ile ilgilenmiyorum, beni Gaziantep’in durumu çok ilgilendiriyor. Ancak, kamuoyuna açıklanan inandırıcı bir Gaziantep anket çalışmasını görmedim. Ben kendi usulümce gidiyorum. AK Parti’nin Gaziantep oy yüzdesini ve milletvekili sayısını bulursam, diğer partilerin dağılımını rahat tahmin ederim diye hesap ediyorum.

AK Parti’nin Gaziantep oy yüzdesini de, Türkiye’nin ortalama oy yüzdesinin üzerine 8-10 puan koyarak buluyorum. Şimdiye kadar hep böyle oldu. AK Parti, Gaziantep’te hep Türkiye ortalamasının 10 puan üzerinde oy aldı.

 

Anket firmalarının AK Parti için tahmin ettikleri oy oranı aşağı yukarı aynı: Yüzde 41. Bunun üzerine Gaziantep’in AK Parti’ye jestini veya avansını eklersek, yüzde 49-51 gibi bir rakam ortaya çıkıyor.

Bunu ana tablo rakamı kabul edersek, derin detaya girmeden milletvekili dağılımını şöyle yapabiliriz:

AK Parti: 6

CHP        : 2

MHP       : 1

HDP        : 1

Geriye 2 milletvekili daha kalıyor. Onu da siz tamamlayacaksınız!..

AK Parti’nin 5 milletvekili garanti, gerisi ortada diyenlere şunu hatırlatmak isterim. 500 bin oyları var. Bu, 435 bine bile gerilese yine 6 milletvekili çıkarıyor. Bence AK Parti’nin tabanı bu.

 

Anket çalışmaları İngiltere’de ve daha önce de Yunanistan’da batmıştı! Tıpkı bizde de Bedrettin Dalan yüzde 50 ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olacak derken, yüzde 35.9 ile Nurettin Sözen’in seçildiği gibi.

Yani, böyle bir sürpriz olabilir mi, derseniz, bal gibi olabilir. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan bile ‘sürpriz’ bir sonuç olabileceğini söyledi.

Seçim sonuçlarının huzurlu ve istikrarlı bir Türkiye getirmesi hepimizin ortak temennisi.

 

 

Kampanyalar…

Bu seçimde heyecan olmadı, canlılık olmadı ama partiler can havliyle çalıştılar.

Bir mukayese yapmak gerekirse…

En iyi ve ses getiren kampanyayı AK Parti yaptı. Hatta, diğer bütün partileri üst üste toplasanız, yine de AK Parti’ye ulaşması zor.

 

AK Parti, Gaziantep’e özel önem ve değer verdi. Cumhurbaşkanı geldi, Başbakan bugün geliyor, ki en son mitinglerinden birisini burada yapacak, Bakanlar geldiler, hatta TBMM Başkanı geldi, sayısız üst düzey bürokrat geldi… Yani herkesi Gaziantep’e yığdılar. İl Yönetim Kurulu disiplinli ve hırslı çalıştı. Medya, bilbord vb. reklam miktarı yine bütün diğer partilerin toplamından belki 30 kat fazlaydı.

 

Diğer partilerin emeklerini tabii ki küçümsemiyorum. Ama bu iş için ayırdıkları bütçeyi karşılaştırırsanız, dediklerimin yanlış olmadığı kendiliğinden alaşılır.

Çok reklam yapan illa kazanacak, diye de bir kural yok. Ben sadece durum tespiti yaptım.

‘Yeni Türkiye’den önceki son yazı!..