Gaziantep’ten 2 Bakan çıkabilir!..

YAYINLAMA: 11 Haziran 2015 / 20.00 | GÜNCELLEME: 11 Haziran 2015 / 20.00

AK Parti iktidarının seçimlerin neticesini çok önceden bildiği anlaşıldı. Düzenli ve çok sık yaptırdıkları anketler nedeniyle gerçekte bir sürprizle karşılaşmadılar.

7 Haziran seçimlerinden 15 gün önce, 25 Mayıs Pazartesi günü akşamı Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar’ın İstanbul Baltalimanı’ndaki villasında Türkiye’nin önemli iş insanları Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte zirve yaptılar.

Başbakan ile iş insanlarının toplantısı yaklaşık üç saat sürdü ve sabah saat 02:00’ye kadar devam etti. Toplantıda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de hazır bulundu.

Toplantı hemen basına sızmamış ancak 4 gün sonra Fortuna Türkiye’nin haberi ile medyanın gündemine oturmuştu.

 

Zirve çok verimli olmuş, Davutoğlu, sanayicilerin bazı sorunlarını anında orada emir vererek çözüme kavuşturmuş, iş insanları da çok memnun kaldıkları bu zirvenin tekrarının faydalarına işaret etmişlerdi.

Bunları daha önce de okumuş olabilirsiniz. Ancak, Başbakan Davutoğlu’nun şu sözleri, 7 Haziran, saat 21:00’deki sonucun ne olduğunu bildiğini veya kesine yakın tahmin ettiğini teyid ediyor. Başbakan Davutoğlu, iş insanlarına şöyle diyor:

HDP’nin barajı aşıp aşmaması ülkenin geleceği açısından fevkalade önemlidir. HDP, barajı aşarsa gündeme koalisyon gelir. Koalisyonların geçmişte ülkeye verdiği zararları sizler benden daha iyi bilirsiniz!

Başbakan Davutoğlu, böyle demiş ama yine de tam yarım saat zararların ne kadar derinleşebileceğini anlatmış.

 

Türkiye’nin önemli sanayicilerinin bu konuda ellerinden bir şey gelmeyeceğini bildiği halde onlarla bilgi paylaşımda bulunması çok ilginç. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, halkla buluşmalarındaki yüz ifadesi ve öfkesi her şeyi teyid eder mahiyetteydi. Yalnız HDP’yi muhatap alan konuşmaları, kendisi için tehlikenin nereden geleceğini iyi bildiğini gösteriyor.

Koalisyon hesaplarının yeni yapılmadığı da böylece anlaşılmış oldu.

İktidar cephesinde böyle de, muhalefet cephesinde başka türlü mü?

Kemal Derviş’in adı ortaya çıktığında ve gazetecilere, “Görev verilirse kabul ederim” demesinden de yine siyaseti yakından takip edenler bir şeyler sezmişti. Neden durup dururken, görev verilirse gelirim desin ki!

 

MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın HDP ile ilgili dün söyledikleri akıl alır gibi değil! Benim siyasette şimdiye kadar duyduğum en ağır eleştiriydi. Daha doğrusu eleştiriden de öte bir şeydi.

Böylece, AK Parti’nin dışındaki muhalefet partilerinin birlikte (292 oy) bir koalisyon yapmaları imkanı kesinlikle kalmadı.

Koalisyonda mutlaka AK Parti bulunacak. Ortağının MHP olması ise çok zor, hemen hemen imkansız. Sürdüğü şartların yerine getirilmesi mümkün gözükmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da MHP’ye olumlu bakmadığı belirtiliyor.

Geriye kalan, ilk evvela söylenen AK Parti-CHP koalisyonu…

İş oraya doğru gidiyor. Baykal’ın da Erdoğan’la görüşmesi bu tezin bir parçası gibi duruyor.

Ben bu işin uzun süreceğini zannetmiyorum. Benim asıl merak ettiğim konu, hangi Gaziantep CHP milletvekilinin Bakan olacağı!..

İkisi birden olamayacağına göre, hangisi?

 

 

Fransız gazeteciler stajlarını
Türkiye’de yapmalılar…

Zaman zaman diğer ülkelerin gündemini köşeme taşıyorum.

Şu sıralar Fransa’da hararetle tartışılan konu, biz de olsa tek sütunluk bile haber değeri yoktur!

Geçen hafta Berlin’de oynanan ve bizim Cüneyt Çakır’ın hakemliğini yaptığı Şampiyon Kulüpler finalini Barcelona ile Juventus oynamıştı.

Doğum yeri Barcelona olan ve koyu bir Barça hayranı Fransa Başbakanı Manuel Valls da maçı ailesi ile birlikte Berlin’in Olimpiyat Stadyumu’nda izlemişler.

Ne var bunda, diyeceksiniz!

Çok şey var! Valls, bu karşılaşmaya hükümetin uçağı ile gitmiş. Eleştiriler başlayınca, Cumhurbaşkanı François Hollande, Valls’ın Berlin’e UEFA yetkilileri ile görüşmek üzere ‘resmi ziyarette’ bulunduğunu söyleyerek, başbakanı korumaya çalışmış.

Ancak, aynı uçakta iki oğlunun da bulunduğu ortaya çıkınca, bu kez eleştiriler kıyamete dönüştü!

Sarkozy’nin Cumhuriyetçiler Partisi’nden bir sözcü, Valls’ın derhal özür dileyerek masrafları ödemesini istedi. Valls’ın 69 bin lira ödemesi isteniyor!

 

İşte, koskoca Fransız basını işi gücü yok, böyle saçmalıklarla uğraşıyor! Ülkenin değerli zamanını boşa harcıyor!

Gerçi Fransız gazetecilerin burnu büyüktür ama bizden öğrenecekleri çok şey var!

 

 

Gurbetçilerin Türkiye’ye bakış açısı…
Basında pek çıkmadı, görmediyseniz işte yurt dışındaki seçim sonuçları.

ABD Seçim sonuçları: (Yüzde)
CHP:  44.32
HDP:  24.05
AKP:  16.41
MHP:   9.07

Almanya
 seçim sonuçları (Yüzde)
AKP:  53,65
HDP:  17,49
CHP:  15,98
MHP:    9,72

Amerika’da yaşayanlarla Almanya’da yaşayanların arasındaki bariz farkı çok ilginç buldum.

Gerçi, CHP’nin Amerika temsilcisini tanıdığım için biliyorum, CHP için çok çalıştı. ABD’nin çeşitli şehirlerinde konferanslar organize etti, oluşturduğu gönüllü takım birebir görüşmeler yaptı ve sonuçta da başarı oldu.

Gaziantep’ten 2 Bakan çıkabilir!..