Koalisyon, hemen şimdi!..

YAYINLAMA: 24 Haziran 2015 / 20.00 | GÜNCELLEME: 24 Haziran 2015 / 20.00

7 Haziran seçim sonuçlarını en iyi tahmin eden Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar’ın başkanı Prof. Özer Sencar, Ahmet Hakan’la yaptığı söyleşide çok ilginç şeyler söyledi.

En önemlisi, Kasım ayında yeni bir seçimin hiçbir şey değiştirmeyeceğini iddia ediyor. (Yüzde olarak)

AKP 40.87 iken 41.6

CHP 24.95 iken 25.1

MHP 16.29 iken 16.2

HDP 13.12 iken 12.9

Olabilir, diyor yeni bir seçim yapılırsa!

 

İkinci önemli söylediği ise, “Halkımız hiçbir partiye tek başına iktidar vermiyorsa... Bunun anlamı nedir? Tabii ki koalisyondur. ‘Koalisyonlar sorunludur’ tezini bir tarafa bırakmak gerekir. Çünkü halk, son 4 yılda yaşadıklarına bakarak şunu gördü: Tek parti iktidarları da topluma çok kötü günler yaşatabiliyor. Bir de şu var: Toplumun yarısının yaşı 35’in altında. Bu insanlara siz ‘koalisyon çok kötüdür’ tezini anlatamazsınız. Çünkü onların hafızasında koalisyon diye bir şey yok. Bu kitle, iktidarın son dönemdeki icraatına bakarak koalisyonu rahatlıkla kabul eder.”

 

Tekrar seçimin bir şey değiştirmeyeceğini ve ‘koalisyonlar kötüdür’ mottosunun geçerli olmadığını bilimsel kanılarla ortaya koyuyor, Prof. Özer Sencar.

O halde nasıl bir koalisyon?

Her şeyden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, TBMM Başkanı seçilmeden görevlendirme yapmamasını doğru ve demokratik buluyorum.

Aslında, partilerin görevlendirmeyi de beklemesine gerek yok. Mutlaka aracılarla temas kurmuşlardır. Hatta aracılara da gerek yok, maşallah basın bu işin inciğini cıncığını çıkardı!

 

Şu kesin ki, AK Parti’siz bir koalisyon çok zor, olmayacak iş!

HDP’ninseçim meydanlarında ve seçimden sonra kesin beyanları var, AK Parti ile koalisyon yapmaları söz konusu değil.

Geriye ne kalıyor? AK Parti ya CHP ileya da MHP ile koalisyon yapacak.

MHP ile koalisyon, AK Parti içindeki son Kürt’ü de HDP’ye gönderir. Diğer taraftan MHP daha çok yıpranır. Yani, iki parti de rahat edemez, bir birliktelik zor.

 

AK Parti’nin en iyi koalisyon yapacağı partinin CHP olduğunu herkesten önce ‘mantık’ söylüyor! Böyle bir koalisyonda haliyle her iki parti de yıpranacaktır, erken veya zamanında bir seçimde az veya çok MHP ve HDP karlı çıkacaktır.

AK Parti, iktidarı bırakmak istemiyor. CHP’nin de iktidara ihtiyacı var. Olmazsa parti içi savaş hemen başlayacaktır. Kılıçdaroğlu’nun istifası istenecektir.

İki iktidara mutlak muhtaçparti mutlaka kendi aralarında anlaşmak zorunda.

Şunu da eklemek lazım, iş dünyası temsilcileri TÜSİAD ve MÜSİAD’ın yaptıkları ziyaretlerde her iki partiye de ülkenin çıkarları için ‘anlaşmalısınız’ telkininde bulunduğu biliniyor.

Ama en önemlisi bu ülkenin ivedilikle ‘sosyal uzlaşma’ya ihtiyacı var. Bu kadar kutuplaşma, ayrışma bizi felakete götürüyor. Bu koalisyonu ben ulusal bir şans olarak da değerlendiriyorum. Davutoğlu ile Kılıçdardoğlu’nun öncelikle ülkenin huzurunu düşünmelerini ve en kısa zamanda uzlaşmalarını diliyorum.

  

 

CHP’ye dünden devam...

CHP, Türkiye genelinde durumunu korurken Gaziantep’te neden geriledi, bunun sebebinin üzerinde dün durmuştuk.

Bugün gelinen noktada, CHP’nin iktidar ortağı olması hayli yüksek bir ihtimal.

Böyle olursa, Gaziantep CHP’de yukarı doğru bir trend başlayacaktır. Ancak, bunun bir iğneli beşik gibi olacağı da unutulmamalıdır.

İyi bir yönetim, gelecek yerel seçimlerde CHP’yi tekrar potaya sokacaktır. Genel seçimlerde de 5’inci milletvekilini kovalayacaktır. Kötü bir yönetimin ise CHP’yi Gaziantep’te 4’üncü parti yapacağından kimsenin endişesi olmamalıdır.

 

CHP, Gaziantep’te önseçim yapsaydı veya aklıbaşında bir liste sunabilseydi, rakamlar ortada, kesinlikle 3’üncü milletvekilini çıkarırdı. Ama bu hata il yönetiminin değil. Tam tersine il yönetimi bütün birikmiş sorunları kucağında buldu!

Bu ekibe şans verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü iyi çalıştılar. Geleceğe de yatırım yaptılar. Şimdi, CHP iktidar partisi olacak, uzak kalmayalım diye hizipçilik yapılırsa, bunun kefareti ağır olur.

 

Koalisyon, hemen şimdi!..