Ankara’dan gelen telefon…

YAYINLAMA: 30 Eylül 2015 / 20.00 | GÜNCELLEME: 30 Eylül 2015 / 20.00

Dünkü yazım üzerine beni Ankara’dan arayan bir partili ilginç şeyler söyledi.

Aklıma yattığı için bu iddiayı köşeme alıyorum.

Arkadaşımızı Kayseri AK Parti birinci sıra adayı, eski belediye başkanı Mehmet Özhaseki davet etmiş.

Buna arkadaşımın ortağı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de kuvvetli katkı sağladığını farzediyorum.

 

Davet sahibinin, “Sen adaylık müracaatını yap, gerisi Allah Kerim” demiş olabileceğini düşünüyorum.

Özhaseki çok etkili bir isim. ‘Davet’ yapabilecek gücü fazlası ile mevcut.

O halde, neden olmadı?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Gaziantep Milletvekili ve adayları tespit komisyonu üyesi Abdulhamit Gül bu öneriye kararlı bir şekilde karşı çıkmış.

 

Özhaseki ile şiddetli tartışmaların yaşandığı, ortamın çok gerildiği (eğer daha da ileri gidilmediyse) hatta Gül’ün istifa tehdidi ile ağırlığını koyması neticesinde arkadaşımın adaylığı, siz sağ olun, olmamış!..

 

Eğer bütün bunlar doğruysa, Abdulhamit Gül’ün, partisine kalite bir hizmet sunduğunu ve oylarının artacağını bilvesile iddia edebilirim.

 

Volkswagen’ın başına gelenler…

 

Türkiye’de ve bizim basınımızda VW olayı yeterince yer bulmuyor. Oysa bu olay, bence yüzyılın en büyük ekonomi olayı.

Almanca Volks/halk wagen/araba demek. Yani, Volkswagen/halk arabası

Bugün bütün dünyanın tanıdığı bu marka Hitler’in vizyonu idi.

Hitler, herkesin gücü yetip alabileceği bir otomobil yapılmasını istiyordu. Bu Naziler’in bir güç gösterisi olacaktı. Hatta bunun için mükemmel bir slogan yarattılar:
Kraft durch Freude/Sevinç aracılığı ile güç

 

Ancak, gerçekte bu kaplumbağa/Volkswagen, Hitler’in başarısı değildi. Hitler, Yahudi mühendis Ferdinand Porsche’nin tasarımını çalmıştı.

Ama nihayetinde bu proje her zaman Hitler’in en önemli başarılarından birisi olarak anıldı.

Kaplumbağalar halka 1940 yılında teslim edilecekti. Çok azı teslim edilebildi, çünkü fabrikalar silah üretimine ağırlık verdi.

 

Dünyanın en sevilen ve kalitesine güvenilen arabası olan VW, sonunda çok para kazanmak ve Toyota’yı geçip dünyanın bir numarası olmak için kapıldığı hırsına yenik düştü.

Federal Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble, Volkswagen’in artık eski Volkswagen olamayacağını söyledi. Schaeuble skandalı açgözlülüğün bir sonucu olarak nitelendirdi.

 

Alman Ekonomi Bakanı, finansal krizde olduğu gibi, küresel rekabette de başarılı olmanın acımasız olmaktan geçtiğine inanıldığını gösterdiğini kaydederek, “Bu aynı zamanda takdir edilme ve şöhret açlığı. Hayrete düşüyoruz ve her defasında nasıl sonuçlandığını görüyoruz“ ifadelerini kullandı.

 

Bu acıklı hikayeyi, geleceğin otomobili haberi ile noktalayalım.

Dünyanın en büyük firması olarak kabul edilen Apple, 2019 yılında icar’ı piyasaya çıkaracak.

icar, elektrikle çalışacağı için enerji gideri olmayacak. Çok şık ve içi donanımlı olacak. Gerçek bir halk arabası olacağı için de inanılmaz ucuz olacak.

İlk halk arabası olan kaplumbağanın piyasaya çıktığı 1940 yılından 79 yıl sonra bu kez bir teknoloji harikası olan icar, yolların hakimi olacak.

 

 

 

 

Ankara’dan gelen telefon…