Dünyanın Gözbebeği Şehir’in şimdiki halini bilen var mı?

YAYINLAMA: 19 Kasım 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 19 Kasım 2015 / 18.00

 Hal ve gidişat çok kötü.

Gaziantep açısından, Türkiye açısından ve de dünyanın bir bölümü açısından…

İlgiyle izlenen dev milli maçlar, konserler iptal ediliyor, metrolar kapatılıyor, yılbaşı kutlamaları için malzeme ve hediyelik eşyalar satan mağazalar sabotaj korkusu ile açılamıyor.

Önce Fransa, sonra Almanya, dün de İngiltere’de ihbarlar ciddi bulunarak olağanüstü tedbirler alındı.

Avrupa dehşeti yaşıyor. İnsanlar çok tedirgin, korku içinde yaşıyorlar. Çocuklarını okula yollayan anneler, akşam dönmelerini endişe içinde bekliyorlar.

 

IŞİD’in Gaziantep bağlantıları, kentin imajını derinden yaralıyor. Eğer zannediliyorsa ki, yarın ortalık biraz sakinlerse eski günlere hemen döneriz, pek emin değilim!

Gelecek hafta Gaziantep’e gelmesi beklenen önemli bir İtalyan gazeteci Paris katliamından sonra gazetesinin ikazıyla gelmekten vazgeçti. Yalnız yabancılar değil, İstanbul’dan da gazeteciler artık eskiden olduğu gibi isteyerek gelmiyorlar.

ABD’nin, İngiltere’nin, Almanya’nın ve daha birçok ülkenin Dışişleri Bakanlığı Türkiye’yi ancak zorunlu hallerde gidilmesi gereken ülkeler arasında gösterirken, Gaziantep’i her ne olursa olsun gidilmemesi gereken yerler arasında teşhir ediyor!

 

Bütün bu olan bitene Gaziantepliler az da olsa bir tepki gösteriyor mu? Hayır!

Kimsenin umurunda değil! Elin gavuru ne düşünürse düşünsün, “Kahgenin üçü Antep’in içi” düşünceli insanlara karşı saygı duymaktan başka elden bir şey gelmiyor!

N’apalım, burası da böyle bir şehir” diyeceğim ama  Evliya Çelebi’nin Antep için yazdıklarını hatırlayınca, içim içime sığmıyor.

“Bu şehri anlatmaya, ne dil ne de kalem yeter." Dünya yüzünden geniş bir ili, göz alıcı büyük yapıları her yerde aranan eşyası, birçok mezraları, bolluk ve verimliliği, bitimsiz yiyecek ve içecek pınarları ve ırmaklarıyla burası "Şehr-i Ayıntab-ı Cihan" (Dünyanın Gözbebeği Şehir)"dır.

 

Ne dersiniz, Gaziantep hala dünyanın gözbebeği midir?

 

 

Ölüye saygı duruşundaki

yuhalama dünya basınında…

 

Konya’daki İzlanda milli maçı oynanmadan önce Ankara katliamında hayatlarını kaybedenler için yapılan saygı duruşu sırasındaki bazı seyircilerin yuhalama ve ıslıklamaları nefretle izlenmişti. Çoğu kimse, bundan böyle Konya’da milli maç oynanmasın dileğindeydi.

 

Az bir zaman geçti bu nahoş olayın üzerinden, unutmak isterken bu kez de bazı kendini bilmez İstanbul seyircisi, Yunanistan ile oynanan dostluk milli maçında, Paris katliamında ölenler için saygı duruşu ve ülkelerin milli marşlarının dinlenmesi sırasında aynen Konya’da olduğu gibi yuhaladılar, ıslıkladılar ve tekbir getirdiler.

 

Konya’daki yuhalama olayı yerel bir katliam için yapılmıştı. Ama Paris katliamının yarattığı infial global çapta olduğu için milli maç sırasında duyulan bütün çirkinlikler ajanslar aracılığı ile dünyaya duyuruldu.

 

İngiliz Daily Mirror gazetesi, "Yunanistan maçı öncesinde Türk taraftarlar Paris'in hatırasına yapılan saygı duruşunu yuhaladı" başlığını kullandı.

 

Avusturya'nın Kleine Zeitung gazetesi "Skandal: Türk futbol taraftarları saygı duruşunu ıslıkladı. Çipras ve Davutoğlu da oradaydı" satırlarına yer verdi. 

 

İtalyan La Gazzetta dello Sport ana sayfasının en üzerinde saygı duruşunun videosuna yer verdi ve "Bir dakikalık saygı duruşunda koro şoku..." ifadelerine yer verdi. 

 

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Die Welt, "İstanbul'da çirkin sahneler" yorumunu yaparken, "Türkiye'de Paris terörünün kurbanları için yapılan saygı duruşu ıslık ve sloganlarla kesildi. Takım kaptanı araya girmek zorunda kaldı" denildi. 

 

Yunan Sport24 internet sitesinde olaylar, "Bir dakikalık saygı duruşunda Türkler bağırdı" şeklinde verilirken şu yorum yapıldı: "Türk taraftarların önemli bir bölümü çok çirkin bir davranış sergiledi. Paris'teki terör saldırısının kurbanlarının hatırasına saygı göstermedi".

 

Portekiz'in Ojogo gazetesinde İstanbul'da yaşananlar şöyle  ifade edildi: "Türkler saygı duruşunu ıslıkladı. Bir dakikalık sessizlik, bir dakikalık utanca dönüştü". 

 

Brezilya'nın ünlü yayın kuruluşu Globo da Türkiye'deki gelişmeleri duyurdu: "Türkler Fransa anısına yapılan saygı duruşunu yuhaladı. Yunan ve Türk başbakanları da tribündeydi". 

 

Rus Ria Novosti internet sitesi "Türk futbol taraftarları saygı duruşunu görmezden geldi" diye yazdı . Maçın ardından Fatih Terim'in taraftarın bu hareketini kınadığına dikkat çekildi.

 

Avustralya televizyon kanalı SBS "Türk taraftarlar Paris'te ölenler için yapılan saygı duruşunu yuhaladı" cümlesiyle haberi izleyenlerine duyurdu. 

 

ABD merkezli internet sitesi The Daily Beast, Türkiye'de yaşananları dünyada günün en çirkin 10 olayından bir tanesi olarak gösterip, "Türkiye'nin taraftarları Paris'e saygı duruşunu yuhaladı. Wembley Stadı'nda ise İngilizler Fransa Milli Marşı söyledi" şeklinde değerlendirdi.  

Dünyanın Gözbebeği Şehir’in şimdiki halini bilen var mı?