Dünyanın Gündemi Turizm

YAYINLAMA: 01 Aralık 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 01 Aralık 2015 / 18.00

Alt taraftaki resimli haberden de göreceğiniz üzere  dünyanın gündemi turizm.

Ama biz turizmde hala dünyanın gündemini yakalayamadık.

Gaziantep Kent Konseyi’nin bu ayki konusu turizmdi.

Konsey’in tartışılmasını istediği konular isabetli, toplantılara katılım beklenenin üzerinde ve çok renkli geçiyor.

Bakan Başkan Şahin, toplantıları başından sonuna kadar izliyor ve hep son konuşmayı yapıyor.

Aynı ciddiyeti Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ile Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da gösteriyor. Bütün konuşmaları dikkatle dinliyorlar. (Bir konuşmacı ‘Ömer Ersoy Kilisesi’ deyince, Konukoğlu, Başkan Aslan’ı uyardı. Konuşmacı, Ersoylar’ın fabrikasının içindeki kilise demek istemişti! Dinlemesi gerekenler pür dikkat dinliyorlar. Ama bazıları da sürekli aralarında konuşarak yalnız mevcudiyetlerinin yeterli olduğunu belirtmek istiyorlar!)

 

Toplantıların bu kadar nezih ve renkli geçmesinin nedeni Başkan Mehmet Aslan. Gözü salonun üzerinde dört dönüyor! Esprileriyle dinleyicilerin konsantrasyonlarının kaybolmasını engelliyor, erken ayrılmak isteyenleri kendi üslubuyla caydırıyor!

 

Genel tablo bu, memnuniyet verici.

Ancak, ben bu son toplantıda ‘Turizm’ konusunun gündeme iyi çalışılmadan getirildiğini gözlemledim.

Turizm, Gaziantep için hayati bir konu.

Gaziantep’in ekonomisi, 4 sac ayağı üzerinde konumlanmış.

Bunlar, sanayi, tarım, turizm ve inşaat.

Sanayinin lobisi çok güçlü, her şeye hakimler. Her istediklerini anında yaptırabilme gücüne sahipler.

Bence, bu 4 sac ayağının en önemlisi ‘Tarım’ın lobisini yalnız bir kişi tek başına götürüyor: GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu.

Antepfıstığından, zeytinden, kısaca ‘tarım’dan onun başkanlığa seçildikten sonra yaptığı çalışmaları  sayesinde haberdar olduk.

Gaziantep, bir ‘sanayi şehri’ ise, bence bir ‘tarım kenti’ olması çok daha önemli. Tarıma dayalı sanayi kenti olma durumu ise bu anlayış ile pek mümkün değil.

Seni bu makamda yaşatmam, tayin ettiririm” tehdidi ile mümbit toprak için ‘Tarıma elverişsiz’ diye tehditle rapor verdirilen bir kentte tarıma dayalı sanayi mi olur!

Dediğim gibi, sanayinin lobisi dehşet, yaptırım güçlerini diğer sektörlerle mukayese etmek bile yanlış olur!

 

Gelelim turizme

Lobi mobi yok! Kendi halinde bir yerlere ulaşmaya çalışıyor ama çok zor! Bir tek, eski Turizm Derneği Başkanı, şimdi Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu var. Bilgisi ve donanımı ile bulunduğu platformlarda yaptığı konuşmalarla konuyu ayakta tutuyor, gündeme getirmeye çalışıyor.

Kent Konseyi toplantısında da en iyi konuşmayı o yaptı.

‘Gaziantep Turizm ve Tanıtım Çalışma Grubu’nun raporunu yetersiz buldum. Turizmin yapısal sorunlarına dağinilmemiş.

Merak ettiğim, turizmle ilgili istastiki bilgileri faydalı buldum. Ancak, sunumdan önce birkaç kez değiştirdiler. Bu bile dersin pek iyi çalışılmadığını göstermeye yeterdi.

51 maddede sıralananlar turizmin sorunları değil, bunlar sadece ve sadece ilgili birimlere gönderilmesi gereken tavsiye notlarıydı.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin slide gösterisini merakla takip etmeye çalıştım. Arcak, sunucunun hiçbir dediğini anlayamadım. O kadar da kulak kabarttım, çünkü çok güzel şeyler yapıldığı slide’lardan belli oluyordu. Ama bu hizmetlerin neler olduğunu, sunucunun değişik bir tarzı olsa gerek, ben takip edemedim.

 

İnşaata gelince…

Bu sektöre hurafeler karıştığı için benim yorum yapmam abesle iştigal olur!

En büyük paranın döndüğü, rantın harmanlandığı, cihanşümul Antep’te yaşayanların kalp seslerinin duyulduğu bu sektörün dünyada bir benzeri yoktur.

Bu sektöre lobicilik falan gerekmiyor, çünkü herkes kendinin lobicisi!

Evliya Çelebi de o derin vizyonu ile, ‘Şehr-i Ayıntab-ı Cihan’, dünyanın gözbebeği derken, acaba aklında yıllar sonra oluşacak bu sektöre iltifat mı vardı, vallahi merak ediyorum.

 

 

Kasap et derdinde, koyun can derdinde!..

 

 

 

Bild gazetesindeki bu kocaman resmin içinde, Putin, milyonlarca Rus’un Türk Riveyerası’na gitmelerini yasakladı, diyor ve can alıcı bir soruyu Alman kamuoyunda tartışmaya açıyor: Bu durumda biz Almanlar için Türkiye’de tatil yapmak daha ucuza olabilir!..

 

 

Dünyanın Gündemi Turizm