Amerika ayıyı terbiye ediyor!..

YAYINLAMA: 05 Aralık 2015 / 18.00 | GÜNCELLEME: 05 Aralık 2015 / 18.00

OPEC’in dünkü toplantısı çok önemliydi.

Petrol fiyatlarının, üretim artışına izin verilerek, düşürüleceği biliniyordu. Ama yine de alınacak tedbirler konusunda çeşitli tahminler vardı.

Suudi Arabistan’ın agresif pazar payını koruma inadının arkasındaki güç herkes tarafından biliniyor.

Amerika’nın, Putin Rusya’sı ile savaşmadan nasıl mücadele ettiğini anlamak için lütfen aşağıdaki ajans haberini okuyunuz.

Petrol ucuzluyor ama savaş riski artıyor!

Rusya’yı köşeye sıkıştırarak, Suriye’ye yerleşme emellerini önlemek bana kalırsa abesle iştigal. ABD bu işi güya ustaca yapıyor gözüküyor, ama sonunda kabak bizim başımıza patlayacak.

 

Petrol fiyatlarında düşüşün sürmesi durumunda yeni bir kriz dalgasıyla karşı karşıya kalması beklenen Rusya için tehlike çanları çalıyor. OPEC`in üretim tavanını yükseltmesiyle petrol fiyatları çakılırken, Ruble ve Rus borsası tepetaklak.

 

Petrol fiyatlarında düşüşün sürmesi durumunda yeni bir kriz dalgasıyla karşı karşıya kalması an meselesi olarak görülen Rusya için tehlike çanları çalıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) dünkü kritik toplantının ardından, mevcut petrol üretim politikasının devamına karar verirken, günlük petrol üretim üst sınırını Endonezya hariç 30 milyon varilden 31.5 varile çıkardığını açıklamasıyla petrol fiyatları adeta çakıldı.



 

Açıklamanın ardından WTI yüzde 2 oranında düşerek varil başına 40 doların altında sarkarken, gün içinde 45 dolara kadar tırmanan Brent petrolün varil fiyatı ise şu saatlerde yüzde 1.64 düşüşle 43.12 dolardan işlem görüyor.

Uzmanlar Rusya ekonomisi için en büyük tehdidi petrol fiyatlarındaki düşüş olarak görürken, 35 dolar seviyelerine gerileyebilecek bir petrolün bile Rusya ekonomisi için tehlikenin boyutunu artırarak, ekonomik krizin hissedilebilirliğini güçlendirebileceğini belirtiyor.



 

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, yaptığı değerlendirmede, petrol rezervlerinin üçte ikisini elinde tutan OPEC’in açıklamalarının petrol fiyatlarında ve eş zamanlı olarak Rus Rublesi'nde sert satış baskısına neden olduğunu söyledi.



Rusya bu hamle ile mevcut politikasının bir sonucu olarak gittikçe köşeye sıkışmaktadır. Diğer yandan Rusya’nın, kendisine enerji bakımından bağımlı olan ülkeleri yeni arayışlara itmesi Rusya için felaket senaryosu olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

"Rusya’nın ekonomisi için kendisinden gaz alan ülkelere güven vermesi ve mevcut saldırgan politikalarından vaz geçmesi gerekmektedir" diyen Karabulut, sözlerine şöyle devam etti:

"Rusya’nın 2014 başında 510 milyar USD olan rezervleri şuan 365 milyar USD’ye gerilemiş durumda, yani Rusya kısa sürede 145 milyar USD’lık rezervini kaybetmiş durumda. Petrol fiyatlarının 42 USD’nin altına gevşemesi halinde 30 USD kadar bir satış baskısı görülebilir ki 2015 yılında yüzde 4 küçülen Rusya ekonomisini soğuk kış günleri bekliyormuş gibi gözüküyor. Tabi rezerv kaybının da artması diğer bir gelişme olacaktır.”

 

Bunlar hayra alamet şeyler değil!

Uzun süre ambargo altında inleyen İran, pazara yeni çıktı ama işte petrolün fiyatı! Onlar da öfke içindeler.

Amerika’nın dünyayı petrol fiyatı ile terbiye etmesi bakalım bizi nereye götürecek!..

 

 

 

Amerika ayıyı terbiye ediyor!..