Gaziantep’in ‘Economist’ haritasındaki yeri...

YAYINLAMA: 15 Şubat 2016 / 18.00 | GÜNCELLEME: 15 Şubat 2016 / 18.00

 Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden İngiliz ‘The Economist’in kapağından anons vererek yayınladığı Türkiye ile ilgili analiz nedense yaygın basımızda yer almadı.

Yazının başlangıç kısmında iri puntolarla şöyle deniliyor:

Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yönetiminde daha zengin ve daha güvenli hale gelmiştir. Ancak, partinin demir sapı artık zarar vermektedir!

 

Analiz/raporda baştan sona eleştiri var. Eleştiriler, yorumlarla daha da sertleştirilerek incitici hale sokuluyor.

Analizin, objektif olduğu satırlara bir diyeceğim pek yok ama yoruma girince haksızlık yapıldığını görüyorum. Bu nedenle tercüme edip, köşeme almayı uygun bulmadım. Ama isteyenler internette bulup okuyabilirler.

 

Ancak ‘The Economist’te yayınlanan bir harita var ki, bundan hepimizin haberdar olması gerektiğini düşünerek köşeme alıyorum. Çünkü bu konu Antepliler arasında çok konuşuluyor.

 

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) silahlı, isyancı grup olarak kabul ediliyor. ‘Terörist’ kelimesi hiçbir şekilde kullanılmıyor.

Kürtlerin, Türkiye nüfusunun yüzde 15-20’sini oluşturduğunu ve şimdiye kadar asker, sivil, isyancı 40 bin kişinin öldüğü anlatılıyor. Yine bu zaman içinde bir milyon Kürdün de evlerinden uzaklaştırıldığı iddia ediliyor.

7 Haziran genel seçiminden sonra çatışmaların çok şiddetlendiği, 100’den fazla sivil ölürken , 400 PKK’lı gerillanın da öldürüldüğü öne sürülüyor.

 

 

İlginç haritaya gelince…

Türkiye’nin büyük orta kesimi AK Parti, Antalya hariç bütün kıyılar CHP, Osmaniye MHP, (Belediye Başkanı MHP’li olduğu için olsa gerek) Güneydoğu ve Doğu’daki iller HDP olarak değerlendiriliyor.

Dikkat edilmesi gereken, çizgi ile sınırlanan Doğu’daki ve Güneydoğu’daki iller, Kürt Bölgesi veya Kürt hakimiyeti altındaki bölge olarak kabul ediliyor.

Sınır Gaziantep’i içine almıyor. Gaziantep, Kürt Bölgesi dışında bırakılıyor.

Aslında, uzun analizle verilmek istenen mesaj da bu!

 

 

 

Gaziantep’in ‘Economist’ haritasındaki yeri...