Gaziantep’in 2023 ihracat hedefi revize edilecek mi?

YAYINLAMA: 28 Mart 2016 / 20.00 | GÜNCELLEME: 28 Mart 2016 / 20.00

 Konuyu ben bir süredir sürekli yazıyorum. Ancak, Nihat Özdemir, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuyu dile getirince ulusal gazetelerin manşetine çıktı.

Konu 2023 yılı, Cumhuriyetin’in yüzüncü yıl dönümünde Türkiye’nin ve Gaziantep’in önüne konan hedefler.

 

Türkiye’nin önüne konan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için Gaziantep’in ihracat hedefi de 30 milyar dolar olarak belirlenmişti.

Bunun kötü bir tarafı yok. Nihayetinde önünüze sizi motive edecek yüksek bir çıta konulması daha fazla gayret ve çalışmayı özendireceği için takdirle karşılanmıştı.

Ancak içinde yaşadığımız koşullar, bulunduğumuz coğrafyanın etkisi, yanlış dış politika bizi öngörülemeyen bir yere getirdi.

 

Ünlü işadamı Nihat Özdemir’in söylediklerini çok önemsiyorum. Çünkü, iktidara son derece yakın, bütün önemli ve stratejik konulara vakıf  bir işadamı. İşte söyledikleri:

 

AK Parti Hükümeti’nin 2011’de seçim öncesi ilan ettiği 2023 hedefleri, aradan geçen 5 yılda hayalden öteye gidemedi. Söz konusu hedefleri yakalamak için 2012’den itibaren yıllık yüzde 8 civarında büyümesi gereken ekonomi yüzde 3’ün üzerine çıkamadı.

Maalesef Türkiye 2013’ten beri patinaj yapıyor. Hiçbir gelişme kaydedemedik. Kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkartmayı hedefledik. Ama 9 bin dolar civarına indi. Şu an 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi imkânsız. Bu hedefler revize edilmeli.

 

Dünya artık yavaş büyüyor. Bizim de ihracat ve ithalatımız yavaş ilerleyecek. Artık 300 milyar dolar ihracat yapmak çok kolay değil. Artık ihracat çeşidini değiştirmeliyiz. Yükte hafif pahada ağır ürünler ihraç etmemiz lazım. Bilişimin, dijitalin önünün mutlaka açılması lazım. Sanayide 4.0 dediğimiz ikinci evreyi mutlaka uygulamamız gerekiyor. Bunlar olmazsa bırakın 300 milyar doları, 200 milyar doları ancak yakalayabiliriz.

 

2023 hedeflerini koyarken nüfusumuz 90 milyonu geçecek dedik. 500 milyar dolar ihracat, 750 milyar dolar ithalat hedefi koyduk. Kilogram başı ihracatımızı 1.5 dolardan 4 dolara çıkartmayı hedefledik. Turist sayısını 32 milyondan 64 milyona çıkartırız dedik. İhracatın 2023’te 500 milyar dolara ulaşması için her yıl yüzde 15 artması gereken ihracat geçen yıl yüzde 10’dan fazla azaldı.

 

Nihat Özdemir’in bu sözlerinden Türkiye’nin 2023 hedeflerinin revize edilme yolunda olduğu anlaşılıyor.

Gaziantep’in de buna paralel olarak yeni ve gerçekçi hedefler belirlemesi elzem oldu.

2014 ihracatımızın, daha önce de yazmıştım, yüzde 17 artması gerekirken, 2015’te geriledi.

30 milyar dolar ihracat hedefi aslında teknoloji ihraç etmeyen Gaziantep için zaten iyimser bir hedefti.

Gaziantep’in 2023 hedefinde neler vardı, bir başka yazıda buna değineceğim.

 

 

Adalete herkesin ihtiyacı var

 

Son 3 yılın gazetelerin ana geliri olan resmi ilan dağıtım tablosuna bakınca Sabah’ın ana geliri ile diğer gazetelerin gelirini kolayca karşılaştırabilirsiniz.

Hemen belirteyim, bu yazıyı hiçbir şekilde Basın İlan Kurumu’nu eleştirmek için yazmıyorum. Onların kuralları var, ona göre de hareket ettiklerini biliyorum.

 

Başkalarının haksız edinimlerini cömertçe eleştiri konusu yapan gazeteler, kendileri söz konusu olunca nedense hasis davranıyorlar.

Gerçek olmayan beyanlarla daha fazla ilan talep edenlerin hadi izanları zayıf, vicdanları da mı yok?

 

Asgari ücretin artması basında işsizliğe sebep oldu!

Kadrolarında 21 basın emekçisi çalıştırarak, emsalsiz gazetecilik yaptıklarını iddia edip yüzbinlerce lira fazla gelir elde edenler şimdi kadrolarını diğer gazetelerin asgari kadro sayısı olan 7’ye indirerek normal  gazetecilik yapmaya başladılar! Bu durumda tam 28 basın emekçisi işsiz, sokakta kaldı! Bunun için hem üzülüyor, hem de kaygılanıyorum!

Ancak şunu da söylemeden geçmek istemiyorum, eskisi ile yenisinin zerre kadar farkı yok!..

 

Bir başkası aylar, aylar sonra birden aklına geleni talep edince geriye dönük hesapla onbinlerce lirayı taksitler halinde alıyor. Bunu gören bir diğeri de hırslanıp o da talep ediyor ve o da alıyor.

Bu haksız edinimler devletin bütçesinden değil, bizzat meslektaşlarının çocuklarının süt parasından sağlanıyor!

Ne denebilir ki…

 

Bu durumda yapacak pek bir şey yok! Her şeyi göz göre göre, fütursuzca yapıyorlar.

Çaresizlik içinde hepsini Allah’a havale ediyorum. Tanrı’nın adaletine inanıyorum.

 

İmkanınız varsa, bugün biraz vakit ayırın, Gaziantep”te yayınlanan ve resmi ilan alan 14 günlük gazeteye bir göz atın. Belki siz de benim gibi düşünürsünüz…

 

 

 

.

 

Gaziantep’in 2023 ihracat  hedefi revize edilecek mi?