SOĞUGU ISITAN ŞEHİR : ERZURUM
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve en eski yerleşim yerlerinden biridir. Palandöken Dağı’nın eteklerinde kuruludur. Erzurum’da birçok uygarlık varlığını sürdürmüştür. Bu uygarlıklara ait pek çok yapı bulunmaktadır.
Erzurum ilinin şehri merkezini Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçeleri oluşturmaktadır.
Ulusal mücadele ve bağımsızlık hareketinin başlangıcı olan Erzurum Kongresi 23 Temmuz 1919’da burada toplanmıştır.
Erzurum Merkezinde Gezilecek Yerler :
Atatürk Evi; Mustafa Kemal ve arkadaşları 9 Temmuz -29 Ağustos 1999 arasında, 52 gün süren Erzurum Kongresi çalışmalarının önemli bir bölümünü bu evde sürdürmüştür. Ev, 1984’den beri müze olarak hizmet vermektedir.
Çifte Minare; Erzurum’un sembolüdür. 13. yüzyılda inşa edilmiş ve Selçuklu eseridir. Çifte Minare, iki katlı ve 37 odalıdır. 26 metre yüksekliğindeki çift minaresinin çini süslemeleri görülmeye değerdir.
Erzurum Kalesi; kalenin yapımı M.Ö. 1 bine Urartular’a dayanmaktadır. Kale şehrin ortasında kalmış ve çeşitli dönemlerde restorasyon yapılmıştır.
Saat Kulesi; Erzurum’da İslami döneme ait en eski eserlerden biridir. Kalede bulunan kuleye 1881’de saat yerleştirilerek “Saat Kulesi” olarak kullanılmaktadır. Günümüzde de Saat Kulesi olarak hizmet vermektedir. Kulenin yüksekliği 21 metredir.
Kongre Binası; Atatürk’ün başkanlığında 23 Temmuz 1919’da toplanan Erzurum Kongresi bu binada toplanmıştır. Bina, günümüzde Kongre ve Milli Mücadele ve Resim ve Heykel Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Palandöken Kayak Merkezi; kent merkezine uzaklığı 5 km’dir. 70 km uzunluğunda ve 25km genişliğindeki Palandöken dağları, 1993’de Kış Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Bölgede 3 adet kayak merkezi bulunmaktadır. Yine bölgede, kayak mevsimi Kasım – Nisan aylarında devam etmektedir. Bölge bir çok otel bulunmaktadır. Ayrıca iki tane daha (Konaklı ve Kandilli) kayak merkezi bulunmaktadır.
Erzurum Tabyaları; şehrin çevresindeki yüksek tepelere inşa edilmiştir. Erzurum ve çevresinde 21 tabya yaptırılmıştır. Bu tabyalar “93 Harbi” olarak bilinen 1877 – 1878 Osmanlı Rus Savaşı’nda kullanılmıştır.
Rüstem Paşa Kervansarayı; Taşhan olarak bilinen kervansaray 1561’de inşa edilmiş bir Osmanlı eseridir. Taşhan, günümüzde Oltu taşı esnafının satış yeri olarak hizmet vermektedir.
Ulu Cami; 1179’da yapılmıştır. İçinde 5 kapısı, 40 sütunu ve 28 penceresi bulunan cami2214 metrekare büyüklüğündedir. Cami çeşitli dönemlerde restorasyon geçirmiştir. Caminin içi oldukça etkileyici bir görünüme sahip bulunmaktadır.
Yakutiye Medresesi; 1310’da yaptırılmıştır. Günümüzde Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Medresenin duvarlarındaki süslemeler güzel bir görünüm sağlamaktadır.
Üç Kümbetler; Anadolu’daki anıt mezarların en güzelleri arasında yer almaktadır. Emir Saltuk Kümbeti, İkinci Kümbet ve Üçüncü Kümbet olarak adlandırılmaktadır. Üç kümbette birbirine çok yakındır.
Erzurum Evleri; Erzurumlu bir işadamı tarafından satın alınan 11 ev ve 1 hanın birleştirilmesi ve restore edilmesiyle meydana gelmiştir. 20 binden fazla antik eşyanın sergilendiği Etnografya müzesi özelliği taşımaktadır. Yapı, restoran ve kafe olarak kullanılmaktadır. Ayrıca 3 lira karşılığında gezilebilmektedir.
Ayrıca şehir merkezinde birçok tarihi cami, han, hamam ve konak görülmeye değerdir. Bütün bu yapılar gece ışıklandırıldığında bambaşka güzellik ortaya çıkmaktadır. Bütün yapılar yürüme mesafesindedir. Şehri bir günde zorlanmadan gezebilirsiniz.
Erzurum’un tarihi zenginlik ve doğal güzellikleri dışında zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Bunların başında Çağ Kebabı ve Kadayıf Dolması gelmektedir.
Erzurum merkezinde bulunan Aşağı Mumcu Caddesi “barlar sokağı” olarak bilinmektedir.
Kentte bulunan üniversiteden dolayı, sokaklarda yoğun bir genç nüfus dikkati çekmektedir.
Şehirde her keseye uygun konaklama imkanı bulunmaktadır. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhaneler çok iyi durumdadır.
Erzurum yaz ve kış tatilleri için tercih edilebilecek şehirlerden biridir.