ADI GİBİ ŞİRİN BİR KÖY : ŞİRİNCE
Tarihi 5. yy’a kadar giden köyün asıl adı Kırkınca’dır. Köyün kuruluşuna ilişkin çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Daha sonra köy halkı köylerinin güzelliğini saklamak için Çirkince demişler ve uzun süre bu isimle anılmıştır. Mübadele döneminde köye Rumların yerine 1924 yılında Selanik ve çevresinden gelen Türkler yerleştirilmiştir. Köyün adı İzmir Valisi Kazım Dirik’in ziyareti sonrası Şirince olarak değiştirilmiştir.
Çocukluğunun bir bölümünü Şirince’de geçiren ünlü Yunanlı yazar Dido Sotiroyo, “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” isimli kitabında, “Şu yeryüzünde cennet diye bir yer varsa, bizim Kırkınca cennetin bir parçası olması gerekir” demektedir.
İzmir’in Selçuk İlçesinde bulunan Şirince, Selçuk’a 8 km, Efes Antik Kenti’ne 12 km, Kuşadası’na 30 km, İzmir’e ise 85 km ve Aydın’a 68 km uzaklıktadır.
Şirince’de GezilecekYerler :
St John Baptist Kilisesi, Köyün iki kilisesinden büyük olanıdır. Yakın zamanda restorasyonu yapılmıştır. Kilisenin içi bomboş durumdadır. Bugün konum olarak özel mülkiyet içinde olup, içerisinde şarap tadımlarının yapıldığı bir mahzen ve kafe bulunmaktadır.
Taş Mektep Müzesi, 1906’da inşaa edilmiş olan bina Rum okulu olarak hizmet vermiştir.
1996'dan sonra ise restorana dönüştürülen binanın bir bölümü Şirince Taş Mektep Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Nesin Matematik Köyü, Nesin Vakfı’na ait olan Matematik Köyü tamamen bağışlarla ve gönüllü emeğine dayanan imece usulüyle kurulmuştur ve 2007’den beri gençlere hizmet vermektedir. Köy, Şirince’nin 1 km uzağında ve 31 dönüm araziye sahiptir. Köyün kuruluşundan bu yana 4000’den fazla ağaç ve bitki dikilmiştir. Matematik Köyü bugüne kadar 5.000 gence hizmet vermiştir.
Şirince Çarşısı, meyve şarapları, zeytin ve zeytinyağı, sabun, kadınların yapmış olduğu çeşitli el işleri, doğal bitkiler ve çaylar, taş döşeli dar sokaklarda, gözleme kokuları arasında dolaşabilirsiniz. Şirince’nin hemen hemen bütün sokaklarında bu ürünleri tezgahlarda görebilirsiniz. Özellikle meyve şarabı çok meşhur. Buraya gelmişken köyün merkezindeki mahzenlerde şarap tadımı ve alışverişi yapabilirsiniz.
Efes Antik Kenti, Meryemana ve Kuşadası gibi yoğun ilgi gören turistik merkezlere yakın olması nedeniyle köy yılın her dönemi gerek yerli gerekse yabancı turistlerce ziyaret edilmektedir.
Şirince’de kalabileceğiniz çok sayıda butik otel ve pansiyon bulunmaktadır.
Arnavut kaldırımlı sevimli sokakları, taş evleri, sıcak insanları ve bölgeye özgü meyve şarapları ile güzel bir hafta sonu yaşatacak olan Şirince, yaz–kış demeden ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatıyor.