TARİHİ KENT : SAFRANBOLU
Batı Karadeniz Bölgesinde Karabük iline bağlı olan Safranbolu, birbirinden güzel ahşap evleri ve çevresindeki cami, han, hamam, çeşme, türbe, çarşıları gibi tarihi eserleri, günümüze değin 'kent ölçeğinde korunmasıyla' ünlenmiş tarihi bir ilçedir. Karabük'e 8 km, Bartın'a 80 km, Kastamonu'ya 105 km uzaklıktadır.
Karabük’ün İlçesi olan Safranbolu adını safran bitkisinden almış. Safran bitkisi, gıda ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılıyor.
Cinci Hanı ve Hamamı, İncekaya Su Kemeri, Eski Hükümet Konağı ve Saat Kulesi, tarihi çeşmeleri ve çarşıları şehrin tarihine tanıklıklık etmişler ve gezilmesi gereken yerlerdir. Ayrıca Tokatlı Kanyonu üzerine yapılan Cam Teras’tan manzarayı seyredebilirsiniz.
Safranbolu'ya 11 km uzaklıktaki 'Müze Köy' olarak bilinen Yörük Köyü’ne gidilmektedir. 1997’de Kültür Bakanlığı tarafından gerçek bir Türkmen Köyü oluşu ve tarihi yapıları nedeniyle koruma altına alınmıştır. Safranbolu'nun küçük bir maketi gibidir. Köyde, 93 tescilli eser bulunmaktadır.
Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında 'Kentsel SİT' olarak koruma altına alınan Safranbolu, 1994’de Unesco Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Koruma altına alındaki eser sayısı bin 500’dür.
Safranbolu Evlerinde Osmanlı ve Türk Mimarisi’nin güzel bir sentezini görebilirsiniz. Genellikle 3 katlı olan evler, oldukça kalabalık ve geniş aileleri rahatlıkla barındırabilecek şekilde yapılmıştır. Evlerin giriş bölümü, hayvan barınağı ve kiler, 2’nci ve 3’ncü katlar mutfak ve ailenin bir arada zaman geçirdiği alanlar olarak düşünülmüştür..
Safranbolu Evleri, birbirinin manzarasını ve güneşini engellemeyecek şekilde yapılmıştır.
Eski tarihi ve geleneksel toplum yaşamını tüm özellikleriyle yansıtan Safranbolu ülkemizin önemli turizm değerlerinden biridir. Safranbolu, 12 ay boyunca misafirlerine unutulmaz anlar olanağı sunmaktadır.