GÜRCİSTAN PARLAMENTOSU’NUN EV SAHİBİ : KUTAİSİ
Kutaisi, Gürcistan’ın batısında yer alır ve ülkenin ikinci büyük şehridir. Şehrin adı Gürcüce’de 500 anlamına geliyor. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kutaisi’yi Rioni Irmağı ikiye bölmektedir. Sovyetler Birliği döneminde ağır sanayi merkezlerindenmiş. Sovyetlerin çözülmesi ve Gürcistan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle şehrin nüfusu 600 bin’lerden180 bin’lere inmiş. Ekonomi sarsılmış. Şehir, başkent Tiflis’e 221 km ve Batum’a 150 km mesafededir. Nüfusu 200 bin civarındadır.
Kutaisi’nin önemli bir özelliği de ülkenin parlamentosuna ev sahipliği yapmasıdır. Eski devlet başkanı ve daha sonra ülke vatandaşlığından atılan Mikhail Saakaşvili’nin kararıyla 2012’de buraya taşınmıştır. Gürcistan, dünyada parlamentosu başkentte olmayan bir ülke özelliği taşımaktadır.
Şehrin 14 km batısında Kopitnari Havaalanı, ülkenin önemli havalimanlarındandır. Ülkemizde bu havaalanına direk uçuş bulunmamaktadır.
Kutaisi’de Gezilecek Yerler
Bagrati Katedrali, 11. yüzyılda Gürcistan Kralı Bagrat tarafından yaptırılmış. Katedral, 1691’de Osmanlı askerleri tarafından yağmalanmış ve harap edilmiş ve 1952’deki restore çalışmalarına kadar dokunulmamış. Katedral, Unesco Dünya Mirası Listesi’ndedir. Ayrıca şehrin panoramik manzarasını seyretmek için en uygun yerlerdendir.
Gelati Manastırı, 12. yüzyılda Gürcistan Kralı David tarafından yaptırılmış. Şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunuyor. Manastır, Unesco Dünya Mirası Listesi’ndedir.
Parlamento Binası, 2012’de açılan bina mimari yapısıyla dikkat çekmektedir. Altı katlı cam yapıyı gezmek için ücretsiz turlar bulunmaktadır. Şehir merkezinin dışında bulunmaktadır.
Teleferik, Sovyet döneminden kalmadır. Rioni Irmağı üzerinden geçerek şehri yüksekten görme imkanı sağlamaktadır.
Okatse Kanyonu, şehir merkezinin 42 km kuzey doğusundadır. İki kilometrelik yürüyüş platform üzerinde yapılan maceralı yürüyüş birbirinden enfes manzaralarla devam etmektedir. 12 yaşından küçük çocuklar kanyona alınmıyor. Yükseklik korkusu olanların içeri girilmesi tavsiye edilmiyor. Kanyon yıl boyunca ziyarete açık bulunmaktadır. Kanyon içinde bulunan şelaleler görülmeye değerdir.
Motsameta Manastırı, 11. yüzyılda Gürcistan Kralı Bagrat tarafından, bölgeyi istila etmek isteyen Arap askerlerine karşı direnen ve ölen iki kardeşin anısına, yaptırılmıştır. Manastırın adı, Gürcü dilinde, “şehitlik” anlamına gelmektedir.
Colchis Çeşmesi, şehrin merkezinde yer alır. 2 Mayıs 2012’de yapılmış. Çeşmenin ortasında yer alan heykel, arkeolojik kazılarda bulunan bir tarihi eserdir. Heykelin adı “Tamada”.
Sataplia (Bal) Mağarası, şehir merkezine 7 km mesafededir. Sataplia, Gürcü dilinde, ” bal” anlamına gelmektedir. Mağara 1925’de keşfedilmiştir.
Prometheus Mağarası, şehir merkezinin 20 km kuzey doğusunda yer alır. Mağara 1984’de keşfedilmiş ve 2011’de ziyarete açılmış. Mağaranın sadece onda biri ziyarete açılmıştır. Ziyarete açık kısmının gezilmesi 1 saati bulmaktadır. Mağara sarkıtları, doğal oluşumları, yeraltı nehirleri ve gölleri ile doğa harikasıdır. Etkileyici bir ışıklandırması mevcuttur. Gürcistan’ın en büyük mağarasıdır.
Kutaisi’de Tarih Müzesi, Ulusal Tarih Müzesi, Spor Müzesi, tiyatrosu, köprüleri, sokakları, eski ve bakımsız evleriyle görülmeye değerdir.
Şehir yemek içmek ve alışveriş için çok ucuzdur. Gürcistan’ın yerel lezzetleri olan Haçapuri ve Khinkalı’nı denemeyi unutmayın.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Gürcistan’a girmek için vize almasına gerek yoktur. Kimlikle seyahat edilmektedir.
Olur da yolunuz Gürcistan’a düşerse, Kutaisi’yi görmenizi tavsiye ederim.