Taşımacılık (Transportasyon) Ulaşım – Ulaştırma

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yeryüzünde insanların ve yüklerin bir yerden başka bir yere naklinde yapılan işlerin tümü taşıma ve taşımacılık olarak tanımlanır. Görgüsüz, bilgisiz heyetlerin iktidar olduğu ve onların danıştığı kimseler de dâhil, “Yol yaptık, yapıyoruz” lafları son derece zavallı ve yetersiz kalmaya mahkûmdur. Bilimsel olarak bakıldığında en ucuz taşıma sistemi su yolu (Deniz dahil) dur. Karada ise en ucuz taşımacılık sistemi ise demiryoluyla taşıma - taşınmadır. 1979’da yayınlanmış olan Günümüz ve Geleceğin Sorunu Enerji adlı kitapta bunu kesinlikle belirten bir tablo vardır. A. B. D. de tipik yük faktörlerine göre ve ulaşım türlerine göre ortalama değerler.

Trafik                         Enerji Tüketimi
Şehirlerarası
yük trafiği                  Kcal/ton x km                         Oranlar
A Boru hattı               183                                     A/A= 1               D/C= 5.3
B Su yolu                   219                                     B/A= 1.2            D/B= 4.3
C Tren                       276                                      C/A= 1.5             E/C= 54.3
D Kamyon                  949                                      D/A= 5.2
E Uçak                       15002                                   E/A= 8.2
 
Bu tablodan açıkça görüleceği üzere, boru hattı ya da tüplü ulaşımı ayrı tutarsak;
Kamyonla taşıma, trenle yapılacak ulaşıma enerji tüketimi açısından 3.5 katı pahalı olur. Diğer bir söylemle demir yolu taşıma sistemi motorlu kara yolu araç taşımacılığına göre 3.5 defa daha ucuz olacaktır. Uçakla taşıma ise trene oranla 54 misli fazla maliyetli olmakta. Bir de kara yolu taşıması (Kamyonla) su yoluyla taşımaya nazaran 4.3 katı enerji sarfiyatını gerektirmektedir. Yani su yolu ile yapılacak her taşıma, kara yoluyla yapılan ulaştırma düzenine nazaran, 4.3 defa daha tasarruf sağlamak durumundadır.

Demek ki özetlersek, taşımacılıkta pratikte, en ekonomik ulaştırma su yolu, yani deniz veya akarsular; kara üzerinde ise demir yolu – raylı sistemler olarak saptanmaktadır.

Komşumuz Yunanistan, bu gerçeği asırlar evvel kavramış ve uluslararası taşımacılık sektöründe ileri gelen ülkelerden olmuştur. Devlet hükmünde armatörler yetişmişti. Biz ise bu alanda son derece pasif ve ihmalci davranmışız maalesef..

Bu bağlamda her Türk vatandaşı ve dahi üst kademe yöneticileri ve en başta hükümetlerimiz uluslararası ve üç tarafı denizlerle çevrilmiş ülkemiz için mutlak surette kendi sahil şehirlerimiz arasında dahi bu su yolu taşımacılığını ana izlenecek siyaset ve uygulama alanı edinmeleri şarttır, farzdır. Kara yollarına önem verdiğini, yollar yaptığıyla övünmekte olan yetkililer şu hususa dikkat, usul edinmeleri de çok fazla önem ve ekonomi sağlayacaktır ki: Örneğin Antalya – Burdur, Isparta’dan birer tren Ankara ve İstanbul’a gece kalkıp sabah erkenden ana sebze – meyve hallerine gelse millet domatesi, biberi 5; 10 lira yerine 2; 3 liraya satın alma imkânına kavuşur. Keza, insan, her tür malın taşıma masraf ve maliyetleri düşmesi dolayısıyla kısmen de olsa geçim derdi hafifleyecektir!
Seksen bir ilimizin her birinden geçen demir yolu ağı inşa ve işletilmesi sağlanmalıdır!!!

Taşımacılık (Transportasyon) Ulaşım – Ulaştırma