KARADENİZ’İN GÖZ BEBEĞİ : TRABZON

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alır. Türkiye’nin 9. Büyük şehri olan Trabzon (800 bin kişilik nüfusuyla) Karadeniz Bölgesi’nin Samsun’dan sonra 2. büyük şehridir. Şehrin ekonomisi mısır, tütün, fındık ve çay tarımına dayanır. Ülkemizin balık üretiminin % 20’si buradan karşılanır.
Yeşil doğası, temiz havası ve çok eski tarihi geçmişiyle birlikte dört mevsim gezilip görülecek bir olanak sunar.

TRABZON’DA GEZİLECEK YERLER :

Atatürk Köşkü, Soğuksu Mahallesi’nde bulunmaktadır. Atatürk Trabzon’a geldiğinde burada konaklamaktadır. Atatürk’ün ölümünden sonra müze olarak hizmet vermektedir. Atatürk’e ait eşyalar sergilenmektedir.



Trabzon Kalesi, Roma devrinden günümüze kadar gelen şehrin en eski yapılarını oluşturuyor. Deniz kenarından şehir merkezine kadar uzanmaktadır.



Kanuni Evi, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve büyüdüğü ev olarak belirtilmektedir. Ev, şehir merkezindedir.



Ayasofya (Müzesi) Camisi, 1250-1260 yılları arasında yaptırılan bir kilisedir. 1964’den günümüze kadar müze olan yapı yakın zamanda cami olarak kullanılmaktadır. Cami olarak kullanılmaya başladıktan sonra ziyaretçi sayısında önemli bir düşüş olduğu belirtilmektedir.



Boztepe, Trabzon’a gelenlerin ziyaret ettikleri yerlerin başında gelmektedir. Manzarası ve havasıyla şehri kuş bakışı görmek isteyenler için iyi bir mekan.

Uzungöl, Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta bulunmaktadır. Trabzon’un en ünlü ve göz alıcı noktalarından biridir. Çarpık yapılaşmadan dolayı eski güzelliğini kaybetmeye başlasa da yılın her mevsimi görülmeye değerdir.



Sümela Manastırı, Maçka ilçesinin Altındere Köyü’nde bulunmaktadır. Manastırın M.S. 375 – 395 yılları arasında yapıldığı ve 1923’e kadar manastır olarak hizmet vermiştir. Manastırın tadilatı 4 yıldır devam ettiğinden dolayı ziyaret kapalıdır.

Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi, Türk Futbol Tarihinde önemli bir yere sahip olan Trabzonspor tarihini anlatmaktadır. Kupalar, formalar, madalyalar, flamalar vb. Müze, şehir merkezindedir.

Zağnos Vadisi, şehir merkezinde bulunan ve halkın en çok vakit geçirdiği yer arasında bulunmaktadır. Vadi de, havuzlar, ağaçlar, çiçekler, kuşlar, kuğular ve tümüyle yemyeşil bir alandan oluşmaktadır.



Şehir Müzesi, bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere 3 kattan oluşmaktadır. Müzede, şehir tarihiyle ilgili görseller, coğrafi işaretler ve tarihi eser bulunmaktadır. Müze, şehrin merkezinde ve Trabzon Müzesi’nin yanındadır.



Tarih Müzesi, Trabzon’a ait fotoğraflardan oluşan yüzlerce kartpostal, gravür, fotoğraf, dokümanter filmler, gazete ve dergiler, Milli Mücadele ve Cumhuriyet Dönemlerine ait belgeler yer almaktadır.

Trabzon Müzesi, 1900’lü yılların başında yapılan konak, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Müzede etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Trabzon denilince akla ilk gelenler ise, hamsi, Trabzonspor, kemençe, Temel ve fıkralarıdır. Mutlaka gidin, görün, gezin ve yemeklerini tadın beğeneceksiniz.

KARADENİZ’İN GÖZ BEBEĞİ : TRABZON