Yaşama Ümidi

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Çocukluğumda şiir ve şairlere karşı aşırı merakım vardı. Bir çok şair benim için çok anlam taşımaktaydı. Bazı şairlerin şiirlerini okuduğum zaman şiirin içinde kendi ruh halimden bir parça bulurdum. Genelde hüzünlü konularda anlaşılmaz duygulara kapılırdım.
Dayım Bursa Erkek Lisesinde beden terbiyesi öğretmeni olmasına rağmen hikayeler ve şiirler yazardı. Yazdığı bir kaç şiir Radyo Çocuk Programlarında şarkı olarak söylendiğini de hatırlarım. ‘’ Dün Pazara Uğradım, Küfe Küfe Nar Gördüm, Dolaştım Adım Adım, Güzel Elmalar Gördüm, Ah Neler Gördüm Neler, Demet Demet Naneler, Patlamış Kestaneler, Satan İhtiyar Gördüm.’’ 1906 yılında Kütahya’da doğan Celal Sıtkı Gürler’in hikaye tekniğini çok severdim. Talihsiz bir apandisit ameliyatı sonrası 1949 senesinde Bursa’da hayata veda ettiği tarihte, arkasında bir çok hikaye ve şiir kitapları bırakmıştı. Celal Sıtkı Gürler okula başladığım tarihlerde Ankara’da bizi ziyaret ettiği günlerde, yeni basılan Okuma Kitabını bana hediye etmişti. Bende bu kitapla resim bile çektirmiştim.
Yine O tarihlerde ismi yeni parlayan Ümit Yaşar isimli bir şairden çok övgü ile bahsettiğini hatırlarım. 1926 yılında Tarsus’da doğan Ümit Yaşar Oğuzcan, tahsil hayatının bir bölümünü Tarsus’ta geçirmiştir. Tarsus medeniyetlerin ve dinlerin kesiştiği ender kavşaklardan biridir. Bir başka deyişle Peygamberler diyarı diyede adlandırılabilir.
Kuran-ı Kerim de 18 inci Sure el-Kehf suresidir ve 110 ayetten oluşur. Burada 9uncu ayetten başlayarak 26 ıncı ayete kadar bahsedilen’’Ashab-ı Kehf’’ , Tarsus ilçesinde bulunan bir mağara ile ilgilidir. Surelerde bahsedilen mağara bu ilçenin bir tarihidir. İşte bu güzel şehirde yaşar Ümit Yaşar. Baba Lütfi Oğuzcan Güzide hanımla evlendikten sonra doğan ilk çocukları yaşamadığından, 22 Ağustos 1926 gününde doğan bebeklerine yaşamasını ümit ettikleri için ‘’ Ümit Yaşar ‘’ adını koyarlar.
Baba Lütfi’nin şair bir geçmişi olduğundan, Ümit Yaşar bu ortamda yetişmiş, lise çağında da şiir yazdığı bilinir. Ümit Yaşar ilk okul çağlarında iken Baba Lütfi ve Anne Güzide hanımın evliliklerinin sona ermesi, genç yaşta Ümit’i olumsuz yönde etkiler. Ümit Yaşar ilk okula Tarsus’ta başlar, daha sonra Konya’da devam eden eğitimi, Eskişehir’de 1946 senesinde Ticaret Lisesinde tamamlanır. Lise çağının başında, ‘’Yedigün Şairleri’’ adlı dergide 1940 senesinde şiirleri yayınlanmaya başlar. Liseden mezuniyetinden hemen sonra Türkiye İş Bankasına giren Ümit Yaşar, önce Adana’ya tayin olur, daha sonra Ankara’ya gelir.
Şiirlerinden de anlaşıldığı gibi ruh yapısı dengesiz olan Ümit Yaşar, üç kez intahara teşebbüs etmiş, fakat sevenleri onu kurtarmışlardır. İlk eşi Özhan hanımla 1948 senesinde evlenmiş ve 1949 senesinde ilk oğlu Vedat dünyaya gelmiştir. 1952 senesinde doğan ikinci oğluna babasının adı olan Lütfi, ismini koyarlar. Bu evlilik çok uzun sürmez. Istanbul’a tayininden sonra ilk eşinden ayrılır. 1967 senesinde 25 inci sanat yılını kutlar .
1973 senesinde büyük oğlu Vedat , Galata kulesinden kendini atarak intihar eder. Bu hadise Ümit Yaşar’ın hayatında yıkıntılara yol açar. Eserlerindeki melankoli tema daha belirgin hale gelir. Oğlunun hatırasının işlendiği ACILAR DENİZİ adlı kitabı 1977 senesinde yayınlanır.
Şiirlerinde aruz veznini çok iyi kullandığı için bir çok şiiri bestelenmiştir. Biraz Kül Büraz Duman O Benim İşte, Kerem Misali Yanan O benim İşte, İnanma Gözlerime ; Ben, Ben Değilim, Beni Sevdiğin Zaman O Benim İşte ! Çok sevilen bu dörtlük içindeki hissiyat, dinleyenlere ayrı ifadeler yansıttığından çok sevilen bir besteye dönüşmüştür. Usulü Düyek olan ve Nihavent makamda usta besteci Avni Anıl tarafından bestelenen bu eser, günümüzde de tazeliğini koruyan ender eserler arasındadır. 1978 senesinde Ulufer hanımla ikinci evliliğini yapan Ümit Yaşar Oğuzcan, bu evliliktende aradığı mutluluğu bulamadığını ifade ederler.
Faruk Nafiz Çamlıbel’in şiirleri hem şair baba Lütfi’yi, hemde Ümit Yaşar Oğuzcan’ı etkilemiştir. Ümit’in eserlerinde Nafiz Çamlıbel’in havasını hep görmekteyiz. Yaşamı boyunca 33 şiir kitabı, 4 düz yazı kitabı 13 anatoloji ve biografik eser olmak üzere 50 kitap çıkarmıştır. 4 Kasım 1984 senesinde 58 yaşında aramızdan sessizce ebediyete ayrıldığında sevenleri bu sefer onu hayata geri döndürememişlerdir.
Bu gün bu mümtaz insanı güzel bir eseri ile anmak istiyorum . Usulü Düyek, Makam Kürdili hicazkar, Güfte Ümit Yaşar Oğuzcan, Beste Münir Nurettin Selçuk :
Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın,
Denizler Ortasında Bak Yelkensiz Bıraktın
Öylesine Yıktınki Bütün İnançlarımı
Beni Bensiz Beni Sensiz Bıraktın.
Bu güzel besteyi yine bir müstesna sesten dinletmek istiyorum anarak her ikisini.


http://www.youtube.com/watch?v=XLEtE0q3sX0&feature=related


Yaşama Ümidi