Gaziantep’te kiralar çok yüksek

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bilindiği gibi Gaziantep, aşırı göç alan bir il. Sanayisi ve gelişmişliğiyle şu an için bulunduğu bölgenin de en gözde kentidir diyebiliriz.  Sınırda olduğundan, savaştan kaçan Suriyelilerin birçoğu buraya sığınıyor. Gaziantep’te yaklaşık 450 bin Suriyeli olduğu söyleniyor. Aslında bakıldığında hayli yüksek bir rakam. Eğer bu rakam doğruysa burada, Türkiye’nin birçok ilinin nüfusundan neredeyse 3-4 kat fazla Suriyeli sığınmacı var demektir.

Hem yoğun Suriyeli nüfusu barındırması hem de daha fazla iş olanağı sunmasından dolayı çevre illerden de gelenlerle birlikte burada bir insan potansiyeli oluşuyor. İnsanların yoğun olduğu bir yerde haliyle konut ihtiyacı da o kadar fazla olur.

Gaziantep’te konut sayısı, barındırdığı nüfusun ihtiyacını karşılayacak yeterlilikte değil ne yazık ki. Olmadığı için de artık kiraların bedeli, bir nevi ev sahibinin insafına kalıyor. Bu durumda ev sahipleri de sadece kendi çıkarını düşünüp, evleri olması gerekenden çok daha yüksek fiyata kiraya veriyorlar.

Yaklaşık 2 yıl önce 300-350 liraya kiralık ev bulmak mümkün iken, şimdi iki katı fiyata bile bulunmuyor. Bugün asgari ücretle çalışan biri 2020 lira ücret alıyor. Ama 1000 liradan aşağı ev kirası bulamıyor. Kenar semtlerde dahi kiralar çok uçuk. Hele bir de evli ve çocuk sahibiyse kişi, işte o zaman vay haline. Çoğu zaman yemek ve sağlık gibi önemli harcamalarından bile kısmak durumunda kalabilir, kalıyor da.

Genelde yaz aylarında yapılan memur tayinleri ve öğretmen atamalarıyla birlikte, evlenmelerin de yoğun olarak bu aylarda yapılması konut ihtiyacını biraz daha arttırıyor. Bu yüzden özellikle bu mevsimde kiralık konut bulmak çok zor.

Bir arkadaşımla kiralık ev bakmaya gittiğimiz sırada, adam bir dahaki gelişinizde size bu fiyata evi vermem, kaçırmayın diyor. Aradan ne kadar süre geçmesi hiç önemli değil. Yani yarın gelsek evi aynı fiyata vermeyecek. Çok ilginç, sanki tehdit ediyordu. Yazık gerçekten, artık kimsenin kimseyi düşündüğü yok. Peki, herkes aynı tavrı sergilerse ne olur? İşte bu noktada biraz düşünmek gerekiyor.

Geçenlerde bizzat şahit olduğum bir konuyu daha aktarmak istiyorum. Kavaklıktaki bir emlakçı ile Suriyeli bir kişi, ev kirasından dolayı tekme tokat birbirlerine girdiler. Sorun Suriyeli şahsın ev kirasını ödememesiydi, belki de ödeyememesi. Çevredeki birkaç kişinin daha olaya katılmasıyla kavga biraz daha büyüdü. Daha önce aralarında nasıl bir anlaşmazlık yaşandı bilmiyorum. Ama gördüğüm manzara karşısında üzüldüm. Hak bu şekilde aranmaz, aranmamalı da. Herkes önce birbirine tahammül etmeyi öğrenmeli. Ancak bu şekilde kutuplaşmadan uzak, huzurlu bir toplum olabiliriz.

Gaziantep’te kiralar çok yüksek