Olumlu Düşünce faydalı mı?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Olumlu düşünmenin önemli olduğunu ilk vurgulayan yazarlardan birisi Napoleon Hill’dir. “Düşün ve zengin ol” kitabı milyonlarca sattı. Napoleon Hill “Düşün ve Zengin ol” kitabını yeni çıkarmıştı. Yayımcısı, yazarı okurları ile buluşturmak için bir imza günü tertiplemişti. Napoleon Hill yayınevinde kitaplarını imzalıyordu. Tam o sırada ülkenin en zengin adamı Henry Ford içeri girdi. Henry Ford çok kitap okuyan birisiydi. Kitaplarla ilgilenmeye başladı. Napoleon Hill’in kitap imzaladığını görünce yayımcıya “Bu adam ne yapıyor?” diye sordu. Henry Ford’u tanıyan yayınevi sahibi “Efendim, o büyük bir yazar, gelin sizi tanıştırayım. Sizinle tanışmaktan memnun olacaktır” dedi. Beraber Napoleon Hill’in yanına gittiler. Yayınevi sahibi “Düşün ve zengin ol, kitabının yazarı” diye onları tanıştırdı. Henry Ford kitabı eline aldı, kapağını inceledi, içini karıştırdı ve Napoleon Hill’e “Buraya kendi arabanızla mı yoksa belediye otobüsü ile mi geldiniz?” diye sordu. Napoleon Hill bu soru karşısında şaşırsa da cevap vermek zorunda kaldı. “Belediye otobüsü ile geldim” dedi.

Henry Ford “Lütfen sürekli olumlu düşünün. Güzel bir araba garajınızda belirince bu kitabı bana getirin. Ancak o zaman okurum. Ben Henry Ford’um. Sadece düşünmekle zengin olunamayacağını biliyorum. Bu kitaba ihtiyacım da yok. Bu kitap çok satacak.  Çünkü herkes zengin olmak ister. Siz bu kitabı satarak çok zengin olacaksınız. Benim bu kitabı satın alma şartım şu: Araba sadece sizin düşünceniz sayesinde ortaya çıkarsa satın alacağım” dedi.  Napoleon Hill hiçbir zaman Henry Ford’a gidemedi. Henry Ford arada sırada Napoleon Hill’i arıyordu. “Araba ne oldu? Hala garajında belirmediyse kitabı satıştan çekmelisin. Çünkü bu düpedüz dolandırıcılık, insanların duygularını sömürmek” diyordu.

 

Rhonda Byrne tarafından yazılan The Secret (Sır) kitabı da son yıllar da en çok satan kitaplar arasında yerini aldı. Milyonlarca adet sattı. Yüzlerce dile çevrildi. Filmleri yapıldı. Aslında Napoleon Hill’in “Düşün ve zengin ol” kitabının günümüz versiyonundan başka bir şey değildi. Okuyan bazı insanlar kitabının büyüsüne kapılıp intihar ettiler. Sadece düşünmekle hiçbir şey elde edemezsin. Olumlu ya da olumsuz hiçbir şey ifade etmiyor. Düşünce zihnin ürettiği bir üründür. Paranın iki yüzü gibidirler. Zihnin ürettiği şeyin sadece bir ürün olduğunun farkına varırsan hiçbir düşünce sana zarar ya da yarar sağlamaz. Sadece düşünmekle hiçbir şey elde edemezsin. Her düşünce eyleme dönüştükçe bir anlam kazanır.

Olumlu düşünmekle bilincinin bir tarafını bastırırsın. Senin olumsuz düşünceye de ihtiyacın var. Üzerine freni boşalmış bir tır gelirken “Aman ne güzel, tır beni ezmeye geliyor” diyemezsin. Tabiî ki düşünmek güzel bir şey ama hayatta her şeyi sadece düşünceye bağlamak doğru değil. "Güzel düşünürsen başına güzel şeyler gelir, kötü düşünürsen başına kötü şeyler gelir” yaklaşımı çok mantıklı değil. Hiç kimse çocuğu hastalansın istemez. Hiç kimse evi yansın istemez. Hiç kimse iflas etmek istemez. Ama bunlar hayatta her zaman başımıza gelen şeyler. Bir şey olacaksa onu hiçbir düşünce engelleyemez. Dünyada kim savaş olsun istiyor? Hiç kimse savaşı istemiyor ama savaştan da geçilmiyor. Dünyanın her yanında savaş var, acı var.

 

Bir de zihindeki olumsuz düşüncelerin olumlu düşüncelerle bastırılması ileride çok daha büyük problemlerin ortaya çıkmasına nende olabiliyor. Olumsuz düşünceye de hayat hakkı tanımak lazım. Şimdi bastırılan basit olumsuz bir düşünce ileri de tufan şeklinde ortaya çıkabilir. Bastırılan bir duygu seni mahveder. Meşru dairede düşünceni, duygunu ifade etmelisin. Sevmediğin bir insana “Seni seviyorum” demek ne kadar mantıklı? Düşüncelerini olumlu, olumsuz kabul ettiğin zaman düşüncelerin ötesine geçersin. Zihnine olumsuz bir düşünce geldiğinde onu anlamaya çalış. Nerden ve neden geldiğini analiz et. Anlaşılan düşünce zaten kendiliğinden kaybolur ve gider. Düşünceyle savaşmak sana hep kaybettirir. Obsesif kompülsif bozukluk (Okb) yaşayan insanlar sabahtan akşama kadar düşünceleri ile dövüşen insanlardır. Hayatında olumluyu, olumsuzu aşarsan varoluşsal olursun. Olumsuz düşünmek de hayatın bir gerçeğidir ve sen bu gerçeği bastıramazsın, yok sayamazsın. Ama her şeyi dozunda yaşamak lazım… Fakir bir insan sürekli araba sahibi olduğunu düşünsün. Garajda araba belirmeyince bir süre sonra hayal kırıklığı yaşayıp derin bir bunalıma girebilir. Hedeflerin olsun, amacın olsun ama şunu unutma her şey kazanılır. Son yıllarda ülkemizde şans oyunlarına karşı müthiş bir rağbet var. Bu toplumun çöküşüdür. “Kolay yoldan para sahibi olmak” düşüncesi bir veba gibidir. Alın teri, beyin teri yoksa hiçbir şey kazanamazsınız. Düşünce paranın iki yüzü yazı ve tura gibidir. Sen her ikisini de kabul edersen paraya sahip olursun. Bir yüzünü kabul edip diğer yüzünü ret etmek sana fayda sağlamaz, sadece seni gerer.

Olumlu Düşünce faydalı mı?