Besin-ilaç etkileşimi (1)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Besin ilaç etkileşimi maalesef günümüzde ihmal edilen ve gerekli duyarlılığın gösterilmediği bir konu, bu konuya tüm sağlık çalışanları özelliklede hastalar gereken önemi vermelidir.

Besin ya da besinlerin, ilacın; emilimi, dağılımı, metabolizması, atılımı üzerinde meydana getirdiği değişimler vardır ve bu ilaç kullanımında oldukça önemlidir. Ve bu konuya toplumsal olarak önem vermemiz gerekmektedir.
Diyet-ilaç etkileşimi sonucu vücuda; verilen ilacın vücutta tedavi edici düzeye ulaşamaması,
İlacın metabolik sürecinde gelişebilecek olumsuzluklar; ilacın vucuttaki eliminasyon hızını arttırir, bundan dolayı beklenen ilaç tadavisi engellenmiş olacaktır.

Tedavide önem taşıyan besin-ilaç etkileşimleri sonuçta;
Amaçlanan etkiyi değiştirebilir,
İlaç toksisitesine sebep olabilir,
Normal beslenme durumunu değiştirebilir.
İlaç besin etkileşimi bazı gruplar için ciddi önem taşımaktadır ve bazı gruplar ciddi olarak risk altındadır. Yaşlılar, Obezler, Alkolikler, Gebe kadınlar, Fetüs, Bebekler.
İlaca verilen tepki; Kusma, ishal gibi yan etkilerle kendini gösterebilir
Kanser, çölyak ve inflamasyonlu bağırsak hastalığı gibi hastalıklarda oluşan kötü emilim besin ilaç etkileşimlerini de etkiler.
Demir desteğiyle birlikte herhangi bir besin alınması gerekiyorsa; Kepekli ürünler, Lifli besinler, Yumurta, Çay-Kahve, Süt ürünleri, Kalsiyum ilaveleriyle birlikte alınmamalıdır.

Greyfurt suyu çeşitli ilaçlar ile etkileşime girer.
Bu etkileşmelerin sebebi; greyfurt suyu karaciğerdeki bazı enzimleri etkilemektedir. Greyfurt un etkisi 72 saat sürer ve bu etki ancak vücut enzimi tekrar ürettiğinde sona erer. Bu nedenle, greyfurt ve ilacın ayrı ayrı tüketilmesi, bu durumu değiştirmez.
Karaciğer ve böbrek vücuttan ilaçların başlıca atım yerleridir.
Yüksek posalı diyetler safra asiti kaybına neden olarak dolaşıma giren ilaçların atımını arttırır.
Yüksek proteinli diyet de ilaç atımını arttırır.

 

sürecek


Besin-ilaç etkileşimi (1)