Sağlıklı ve doğru beslenme nedir? (4)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yağlı ve işlenmiş et ürünlerini, salam, sosis vb. kullanmayınız. Balık, tavuk, hindi eti  siyah et veya kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri tercih ediniz. Yağ ve kolesterol yönünden zengin olan hayvansal kaynaklı besinler yerine kurubaklagilleri tercih edebilirsiniz. Günlük protein alımınızı hayvansal ve bitkisel kaynaklardan dengeli olarak alınmasına özen gösterin.

Diyette daha çok sebze/meyve, tahıl ürünleri ve kuru baklagiller tüketilerek kompleks karbonhidrat, vitamin/mineral ve posa alımı arttırılabilir. Az yağlı süt ve süt ürünlerini (yoğurt, peynir, kefir vb )günlük beslenmenizde 3-4 porsiyon bulundurmalısınız. Düzenli olarak süt veya yoğurt tüketmeniz kemik sağlığınız için  çok önemlidir. Yoğurdunuzu evde yapmak sizler için daha faydalıdır

 

Çay şekeri gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin, tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırınız. Mümkünse hiç tüketmeyiniz. Rafine şeker, şekerli içecekler, tatlılar, pasta, kek vb. besinler bileşimindeki şeker ve çeşitli soslar (karamel sos, çikolata sos vb.) nedeniyle yüksek enerji içermektedirler. Besin değeri olmayan boş gıdalardır.

Günlük tuz alımınızı azaltınız (ortalama 1 çay kaşığı).Sofrada yemeklerinizin tadına bakmadan tuz ilave etmeyin. Salamura, konserve, zeytin ve turşu gibi tuz içeren besinlerin tuz miktarını azaltın ıslatarak veya yıkayarak tüketin.

Mümkünse alkol kullanmayın Eğer kullanıyorsanız en aza indiriniz. Bir gram alkol 7 kalori vermektedir. Alkol ile birlikte enerjisi yüksek olan besinlerin (çerez, kuruyemiş ve bazı yağlı besinler) tüketilmesi alınan enerjiyi artırarak kilo alımına sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

Sağlıklı ve doğru beslenme nedir?  (4)