2021 yeni vergi affında süre azalıyor(3)

YAYINLAMA: 08 Ağustos 2021 / 17.37 | GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2021 / 17.37

Yapılandırma Yasa Teklifinin Değerlendirmesi:

31.Ağustos.2021 tarihine kadar matrah artırımı başvurusunun yapılması gerekiyor.

Hesaplanan vergileri peşin ödemek isteyenler 30 Eylül’e kadar bu ödemeleri yapabilir.

İlk taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödeme yapanlara hesaplanan vergiler üzerinden yüzde 10 indirim yapılması planlanıyor.

Taksitle ödeme yapacaklar için ilk taksit 30 Eylül’e kadar ödenebiliyor.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu 359/b göre;  defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler” matrah artırımından yararlanamıyor.

Asıl veya suretleri tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlenen belgeleri kullananlar, matrah artırımı hükümlerinden yararlanabiliyor.

Terör suçundan hüküm giyenler ve yasa teklifinde (5.inci maddesinin 9.ncu fıkrası) sayılan terör örgütleri ve milli güvenlikle ilgili yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında inceleme ve araştırma yapılması talep edilenler de matrah artırımı imkânından yararlanamıyor

Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödeme gerçekleşmediğinde, ‘madde hükmünden yararlanılamaz’ şeklinde konu açıklanıyor. Ayrıca gecikme zammıyla (aylık 1.60 oranında) beraber yeni hesaplanan (arttırılan) vergilerin takip ve tahsiline devam olunacağı da belirtiliyor. Dolayısıyla matrah artırımı yapılıp süresi içinde yeni hesaplanan vergi ödenmezse vergi barışı bozuluyor, bu yasada tanınan haklardan yararlanma hakkı ortadan kalkıyor.

İnceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan vergilerin kapsamı

Kanun’un kapsadığı dönemlere ilişkin yayım tarihinden önce başlanıldığı halde tamamlananmamış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine devam edileceği belirtilerek bu safhada bulunan alacaklar da kapsamdadır.

Ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezaları kapsamı

30.04.2021 tarihinde kadar bitirilmiş özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup yapılandırma son başvuru tarihine kadar tebliğ edilen özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin, yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezaları yapılandırılması düzenlenmiştir.

Ortak hükümler

Başvuru ve ödeme sürelerine ilişkin hükümler ile yapılandırma kapsamında olmayacak alacaklar, davadan vazgeçme işlemlerinin ne şekilde yapılacağına ilişkin hükümler yer almaktadır.

Diğer hükümler

Sosyal Güvenlik Kurumu iş kazası, meslek hastalıkları gibi nedenlerle işverene rücu edilen alacakları ve emekli aylıklarından yersiz ödenenlerden kaynaklı alacakları ile Tarım Bağ-Kur’lularının prim borçlarına karşılık olarak, sattıları ürün bedellerinin kesinti yapılmak suretiyle SGK’ya ödenmesi gereken prim alacaklarının yapılandırılması düzenlenmektedir.

TOOB ve Odalar ve Borsalar Kanunun kapsamında üyelerin oda ve borsalara borçların yapılandırılması düzenlenmektedir.

SMMM ve YMM Kanunu kapsamında meslek mensuplarının üye oldukları odalara olan borçları kapsama alınmıştır.

Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun’a Geçici 3. madde eklenmiştir

İlgili madde karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmamasının sağlanmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmektedir.

Bu yeni düzenlemenin Vergi mükelleflerine ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

2021 yeni vergi affında süre azalıyor(3)