Okullar açılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı aylar öncesinde 2021/2022 Eğitim öğretim yılının 31 Ağustos 2021 Salı günü başlayacağı duyurusunu yapmıştı. 31 Ağustos 2021 Salı günü tüm okullarda bakanın konuşmasının ardından öğretmenler kurulu toplantısı ile başladı. Anlatılanlar, konuşulanlar herkeste umut ve heyecan oluşturdu.
2020 yılı Mart ayından bu yana ülkemizde devam eden salgın koşullarına çözüm bulunmamış olsa da insanlar tarafından biraz kanıtsanmış olsa gerek. Nasıl kısıtlamalar biter bitmez sokakları, çarşı-pazarları, AVM’lerin doldurduğu gibi sınıfları da leba leb doldurmayı başardılar. Salgını hiçe sayanlar öğretmenin, öğrencinin, toplumun sağlığını da hiçe saydı. Kağıt üzerinde alınan kararlar gerçeklerle pekte uyuşmadı.
İlk sürprizi 1 Eylül 2021 Çarşamba günü sınıfa giren öğretmenler yaşadı. Salgın belki biter umuduyla birçok veli 2020/2021 eğitim öğretim yılında kayıt ertelemesi yapmış yada çocuğunu bu koşullarda okula göndermemişti. Kırk, elli, altmış kişilik sınıflarda kendini bulan öğretmenler ve bu durumu gören veliler gerçekle yüzleşmek durumunda kaldı. Maddi imkanı olan veliler vızır vızır çözüm aramaya başladı. Nereye gitsen bu işin ucu paraya dayanıyor. Bazıları servis ve ulaşım masrafını göze alarak evini uzak fakat mevcutları daha az olan okulların kayıt bölgesine adres değişikliği yaptırdı. Bazıları bütçesine uygun özel okulun yolunu tuttu.
İlköğretimin ikinci kademesine başlayan öğrenciler için İmam Hatip Ortaokullarının açılmasıyla birlikte gidecek okul normal ortaokul sayısının azalması ortaokul velilerinin tercih durumunu iyice zora soktu. Kalabalık ortaokul, İmam Hatip Ortaokulu, sahte adresle evine uzak okul, özel okul.
Yapılan LGS sonucu istediği ortaöğretim kurumlarına yerleşebilen yaklaşık yüzde 15 öğrencilerimiz, velilerimiz rahat bir nefes alırken geriye kalan öğrenci ve velilerimizi telaş sardı. Adrese dayalı kayıt sisteminin kendisine sunduğu okulla okulsuz kalma arasında tercih yapma zorunda kaldı. Bütün geleceği iyi bir eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimiz ve velilerimiz maalesef bu fırsattan eşit olarak faydalanma şansı olmadığı gerçeği ile yüzleşmek zorunda aldı.
12 yıllık eğitimin zorunlu ve parasız olduğu ülkemizde eğitimim her kademesinde çeşitli sıkıntılarla yeni bir eğitim öğretim yılına başlıyoruz. Şartlar yine bize parasız değil, paran kadar eğitimi işaret ediyor.
Bütçeden yeterli kaynağın ayrılacağı, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanacağı, kamusal eğitimin tüm yurttaşlara sunulacağı, yarınlara umutla bakabileceğimiz eğitim öğretim yılları yaşamak hepimizin hakkıdır.