Geleceğimiz Yurtsuz

YAYINLAMA: 24 Eylül 2021 / 15.05 | GÜNCELLEME: 24 Eylül 2021 / 15.05

Uzun süren salgın sonrası Üniversitelerin eğitim öğretime başlamasıyla birlikte bir süredir unutulan üniversite öğrencilerinin barıma sorunu yeniden hissedilmeye başlandı.

Gördük ki bu alanda da bir ilerleme kaydedilmemiş. Hatta Kredi Yurtlar Kurumu'na ait yurt kapasitesi bir önceki yıla göre azaldı.  2020 yılında 698 bin 289 olan yurt kapasitesi, bu yıl temmuz ayı itibariyle 696 bin 966'ya geriledi.  Türkiye'deki 8 milyon 240 bin 997 üniversite öğrencisine karşın KYK'ya bağlı yurtların ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak olduğu görülmektedir.

Yurda yerleşemeyen bu kadar öğrenci nereye gidecek? İmkanı olan ya da imkanını zorlayan velilerin bir kısmı fahiş fiyatlara öğrencilere ev kiralayacak, özel yurtlarda kalacaklar. Bir kısmı okulunu erteleyecek hatta okumaktan vaz geçecek. Eş, dost, akraba, tanıdık yanında, ya da desteğiyle barınacak. Fakat büyük bir kısmı dün olduğu gibi bugün de cemaatlerin tarikatların yanında barınacak. Üzücü olanı hala yakın geçmişten ders alınmamış olunması. Çocuklarını ‘’Fikri hür, vicdanı hür bireyler’’ olarak yetiştirmek isteyen yurttaşların çocukları yıllardır yönetenlerin bu alanı boş bırakması nedeniyle yurtsuz bırakılmış, hatta cemaatlere mecbur olmuştur. Bugüne kadar gördük ki her ne kadar kanun ve yönetmelikler çerçevesinde özel yurtlar açılmış olsa da bireyler, cemaatler, tarafından bu alanda yapılan çalışmalar farklı sonuçlar da doğurdu, bazen farklı amaçlar için kullanıldı. Üniversite gençliğinin barınma sorunu şahısların, cemaatlerin eline ve vicdanına bırakılmadan kamusal yoldan çözülmelidir.

Üniversite öğrencileri yetişkin ve özgür bireylerdir. Çaresizlik ve parasızlık yüzünden farklı tercihlere mecbur bırakılmamalıdır.

‘’Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. ‘’diyor Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK.  Geleceğin aydınlığına gençlerle kavuşmak gibi bir niyetimiz varsa, barınma sorunu çözülemeyen bir yurttaşa ilim ve irfanın müspet fikirleri verilemez. Talep eden her gencimiz için gerekirse kamu misafirhaneleri, pansiyonlar, oteller derhal kiralanmalı gençlerin hizmetine sunulmalıdır. Bir tek gencimiz bile barınma sorunu nedeniyle eğitim öğretimden uzak kalmama, başkalarına muhtaç olmamalıdır.

8 Milyondan fazla üniversite öğrencisine yaklaşık 700 bin KYK’ya bağlı yurt tahsis edilmiş. Geriye kalan milyonlarca öğrenci bazen kendi tercihine bazen de başkalarını tercihine mecbur bırakılmıştır.

Gençlerimiz geleceğimizdir. Gençlerini barındıramayan, geleceğini yurtsuz bırakan toplumlar karanlığa gömülmeye mahkumdur.

Geleceğimiz Yurtsuz